Nowy kotek w rodzinie

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 19, 2024 17:09 Nowy kotek w rodzinie

Witam chciałabym się poradzić doświadczonych kociarzy.
Nie wiem jak odczytać zachowanie mojego kotka.
Od prawie dwóch tygodni mamy w rodzinie kota. Jest to zwykły dachowiec, ma około 4 miesięcy. Wszystko było dobrze, jednak od dwóch-trzech dni zauważyłam że kot jest smutny(?), taki osowiały. Je normalnie, martwi mnie to że bardzo mało pije. Je on mokra karmę 3x dziennie, czasami zje suchej karmy ale nie jakoś szałowo dużo. Słyszałam że więcej kot pije po suchej karmie ale żeby aż tak? Jeszcze na początku podchodził chętnie do wody, coś tam pochlipał, teraz już praktycznie wcale. Strasznie mnie to martwi tym bardziej że jest tak gorąco. Zauważyłam tez, że niechętnie się bawi, wcześniej biegał za piłką, wskakiwał na drapak... I teraz nie wiem czy niepotrzebnie panikuję, czy to może być przez upały? Wet umówiony na przyszły tydzień.
Proszę o wyrozumiałość to mój pierwszy zwierzak w domu

Jskaa

Od: Śro cze 19, 2024 16:59

Post » Śro cze 19, 2024 20:33 Re: Nowy kotek w rodzinie

Przy kociaku to nie ma co czekac. Moim zdaniem do weta jak najszybciej. Czemu dopiero w przyszłym tygodniu? :(
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro cze 19, 2024 22:00 Re: Nowy kotek w rodzinie

U maluchów kocich (tak jak i u dzieci) choroba może rozwinąć się błyskawicznie. też bym namawiała do jak najszybszej wizyty u weta. Tydzień dla kociaka to strasznie długo, a wyraźnie coś mu jest. Jaki ma nosek - zimny i mokry, czy ciepły (może być oznaką gorączki)? Siusia i kupkę robi normalnie?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro cze 19, 2024 23:57 Re: Nowy kotek w rodzinie

nie bawiący się maluch to nigdy nie jest normalne- musi być albo na coś chory, albo zmaltretowany psychicznie (po przejściach) . Jeśli bawił się wcześniej - a nic co go przeraziło/przeraża nie zdarzyło się u Ciebie w domu to znaczy, że jest chory /coś go boli lub mocno osłabia. Pytanie jednak zasadnicze, to czy faktycznie za mało się bawi/ jest aktywny, czy nie masz odniesienia do innych małych kotów i przesadzasz- bo kociak też dużo śpi . Natomiast jak nie śpi to niemal bez przerw jest aktywny. nie leży sobie ot tak, jak dorosłe koty obserwując świat biernie.

Jeśli nie masz pewności czy kot się nie odwadnia- warto podać mu mleko BEZ LAKTOZY - to powinien bardzo chętnie pić.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw cze 20, 2024 8:29 Re: Nowy kotek w rodzinie

Jeśli kot je głównie mokrą karmę, to nie będzie dużo pił, bo wodę czerpie z karmy. Ale przebadać warto.
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43