geordi pisze:Up, też chętnie odkupie semintre
Ktos podzieli sie doświadczeniami z zamawianiem wysyłkowo? Korzystałem z jednej apteki w Luksemburgu, wysylali bez recepty ale przestali.
Weterynarz zapytany o recepte międzynarodowa ciezko wzdycha, wiec wolalbym wpierw znac szczegoly zanim poprosze.
Najchetniej 100ml, ale jakakolwiek bedzie ok. Ostatnio w PL (~rok temu) placilem w lecznicy jakos 250zl/butelke 30ml, co dlugoterminowo sie niezbyt kalkuluje..
Recepta nie musi być "międzynarodowa" - w UE są uznawane normalne polskie recepty wet, tylko muszą być wypisane w odpowiedni sposób (m.in. substancja czynna leku i dawkowanie). Linkowałam wyżej akt prawny w którym jest powiedziane jak to ma wyglądać (i jakie są ograniczenia, bo chyba psychotropowych nie można, ale do sprawdzenia bo nie pamiętam). No, może przydałoby się też napisanie "cat, xx years" zamiast "kot, xx lat"
Natomiast problemem jest wysyłka, tzn. o ile pamiętam istnieje prawo nie pozwalające przesyłać takich leków pocztą / kurierem przez granicę. Pozostaje albo zamówić do paczkomatu w kraju wysyłającym i zrobić sobie wycieczkę, albo znaleźć kogoś kto może lek przewieźć. W przypadku leków kupowanych w normalnych aptekach - niektóre przygraniczne, ukierunkowane na polskich klientów, pomagają w odbiorze (np. wysyłka kurierem z PL, odbiór w jakimś sklepie po polskiej stronie...). Trzeba pytać / czytać na ich stronach co jest możliwe.
Pod linkiem sklepu dla zwierząt który podawałam wyżej daje się kupić Semintrę na polską receptę, ale wysyłka jest możliwa tylko do Niemiec.
Przy czym: substancja czynna Semintry to telmisartan; są "ludzkie" tabletki na nadciśnienie z tą substancją, dostępne raczej bez problemu. W związku z tym wet może wystawić receptę na ludzki lek + podzielenie tego na odpowiednie dawki. Pytanie oczywiście czy apteka zechce to zrobić i za jakie pieniądze, ale możliwość istnieje (wiem że np. w Łodzi jest apteka która dzieli). Przy czym to nie będzie raczej płyn tylko kapsułki, ale lepsza taka "robiona semintra" niż nic