Mami i pustka- żegnaj Cosieńko...

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 25, 2024 13:09 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Lifter pisze:Tymczasem wlasciciele Silvera
"Trzeba zawiezc kota do weta. Cos chyba z nim nie tak. Od dluzszego czasu mocno stracil apetyt. prawie nie tyka tego, co mu dajemy".

ty się nie nabijaj, bo ja to kiedyś przeżyłam z Mychą, jeszcze młodą i piękną. Żreć nie chciała, tyła, czasem z łaski coś skubnęla. Sprawa się rypła, jak moją sąsiadkę zaczepił dalszy sąsiad, taki mocno starszy pan - paczpani, jakie te ludzie wredne, wyprowadzą się i takiego pięknego kota zostawią. A ona biedna głodna, codziennie do mnie na śniadanko przychodzi, na obiad czasem też :mrgreen:
No cóż - dziadek codziennie biegał do sklepu po świeże paróweczki dla rudej małpy...

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob maja 25, 2024 13:49 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

czitka pisze:
Lifter pisze:Obrazek

Cudne :1luvu: !

:ryk:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob maja 25, 2024 13:58 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Dostałam w prezencie na Dzień Mamy krem i balsam ze śluzu ślimaka :strach: .
Smarować się tym? :20147 A z jakiego ślimaka? Jak się ten śluz pobiera? Muszę poczytać.
U nas idzie dysc idzie dysc, idzie sikawica...
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Sob maja 25, 2024 14:40 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

czitka pisze:Dostałam w prezencie na Dzień Mamy krem i balsam ze śluzu ślimaka :strach: .
Smarować się tym? :20147 A z jakiego ślimaka? Jak się ten śluz pobiera? Muszę poczytać.

Ja sobie kiedyś kupiłam krem pod oczy ze śluzem ślimaka. Chyba jestem na cos uczulona,posmarowalam na noc, tak mnie piekło, miałam takie czerwone plamy pod oczami,że szok. Po dwóch dniach przestało piec i czerwień zniknęła.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob maja 25, 2024 15:07 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Myszorek pisze:
czitka pisze:Dostałam w prezencie na Dzień Mamy krem i balsam ze śluzu ślimaka :strach: .

Ja sobie kiedyś kupiłam krem pod oczy ze śluzem ślimaka. Chyba jestem na cos uczulona,posmarowalam na noc, tak mnie piekło, miałam takie czerwone plamy pod oczami,że szok. Po dwóch dniach przestało piec i czerwień zniknęła.

No dobrze, ale smarowałaś dalej? I co? I co?
Mnie to się tak trochę z magią kojarzy, podobne wywołuje podobne :roll: .
Krem to na twarz, ale balsam na całe ciało, a jak po jakimś czasie.... :strach:
Obrazek

czitka

Post » Sob maja 25, 2024 16:34 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

A nie można, zamiast smarować się tym kremem, posadzić na sobie ślimaka, żeby sobie pospacerował?

Wojtek

Od: Śro wrz 03, 2003 3:43

Post » Sob maja 25, 2024 19:56 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Dysc psyseł i poseł, buza ino pomrucoła, a alert RCB siem zmarnowoł

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob maja 25, 2024 19:57 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Wojtek pisze:A nie można, zamiast smarować się tym kremem, posadzić na sobie ślimaka, żeby sobie pospacerował?

"Zrób to sam" - rzekł Adam Słodowy

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Sob maja 25, 2024 20:14 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

używam takich serów, kremów- do twarzy, ciała, pod oczy od kilku lat, mi sprawdzają się fajnie. Najpierw były w azjatyckiej pielęgnacji, potem przeszły do zachodniej. Slimak też chyba z Azji pochodzi i przypadkowo odkryto właściwości przeciwzmarszczkowe, leczące blizny, no i ..powstały hodowle potem i ten śluz się pozyskuje. To kiedyś czytałam, ale przez ostatnie 3-4 lata nie uaktualniałam tej wiedzy
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Sob maja 25, 2024 21:10 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

czitka pisze:
Myszorek pisze:

No dobrze, ale smarowałaś dalej? I co? I co?
Mnie to się tak trochę z magią kojarzy, podobne wywołuje podobne :roll: .
Krem to na twarz, ale balsam na całe ciało, a jak po jakimś czasie.... :strach:

Nie wyrzucilam to diabelstwo, pieczenie było na maksa, jak po oparzeniu słonecznym. Od tej pory kremy ze śluzem ślimaka omijam szerokim łukiem
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob maja 25, 2024 22:44 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Poczytałam, u nas też już są hodowle ślimaków z przeznaczeniem do produkcji kosmetyków, to jeden z wielu gatunków ślimaka afrykańskiego. Uciekł mi gdzieś artykuł, ciekawy był. Chciałam podlinkować, ale trudno, przepadł.
Maczkowej kosmetyki służą, Myszorek wyrzuciła do śmieci, Wojtek proponuje obłożenie się ślimakami a MaryLux sugeruje, żeby wypróbował na sobie :P .
Ja ostrożnie, na razie oglądam opakowania. Nie lubię wynalazków, jestem analogowa raczej w dosyć szerokim spectrum, z kosmetykami włącznie.
Te kremy wydają mi się trochę....fuj :oops: Niech postoją i nabiorą wartości :P .
Jeżynka nie przyszła dzisiaj, nie wiem co się stało. W ogóle mniej jest jeży w tym roku.
Też to zauważyliście, czy tylko u mnie?
Obrazek

czitka

Post » Nie maja 26, 2024 9:29 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Ja bym spróbowała, może nie smarowałabym od razu całej twarzy na wszelki wypadek tylko gdzieś kawałek koło ucha żeby sprawdzić czy nie uczuli.To pewnie zależy też od innych składników, nie tylko od tego śluzu.
Ciekawe dlaczego Jeżynka nie przyszła, mam nadzieję że miała ważne sprawy i że nic jej się nie stało.

Silverblue

Od: Sob lut 10, 2024 18:51

Post » Nie maja 26, 2024 14:47 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

Dzisiaj pewnie przyjdzie Jeżynka, kolacja już czeka.
Słuchajcie, świat zwariował. To właściwie już koniec świata. Weszłam sobie na ChatGPT, postanowiłam nie być analogowa tak do końca. Ja się kompletnie na chatach nie znam, ale to było proste.
I on do mnie gada, to znaczy pyta w czym może pomóc. Odpowiada błyskawicznie, nawet o nieobecność Jeżynki pytałam. Ale potem zapytałam, czy pomoże mi napisać piosenkę. On, że oczywiście. I pyta o czym. No o radości, że jesteśmy zdrowi. I w sekundę przysyła mi tekst:
Wers 1:
Zdrowie to skarb, warto doceniać każdy gest,
Radość w sercu, w zdrowym ciele, uśmiech niech zawsze jest.

Refren:
O, jak wspaniale być zdrowym,
Świat wokół lśni, każdy dzień nowym,
Z radością w sercu i uśmiechem na twarzy,
Jak bajka fantastyczna, w blasku mi się darzy!

Wers 2:
Zdrowie to siła, która nasze serca budzi,
Słońce świeci jasno, gdy zdrowie w nas tkwi.

Refren:

Most:
Niech ta radość nie znika, niech w sercach zagości,
Życie pełne zdrowia, to życie pełne błogości.

Refren:

No nie, ja padłam :201436 :201435 :roll:
I jeszcze pyta, czy coś poprawić i czy mi się podoba....
To jest koniec świata. Ja się tej sztucznej inteligencji po prostu boję...
Oczywiście mam świadomość, że 3/4 forum zna ChatGPT a ja nie odkryłam Ameryki, ale musiałam się chwilę pobawić :P
Ostatnio edytowano Nie maja 26, 2024 16:22 przez czitka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

czitka

Post » Nie maja 26, 2024 14:59 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

No nie, rozkręcam się. Poprosiłam o jeżyku i mam :P

Oczywiście, stwórzmy piosenkę o małym jeżyku! Zaczniemy od pierwszej zwrotki:

Wers 1:
Mały jeżyk nocą w ogródku błąka się,
Głodny, samotny, mamy nigdzie nie ma.

Refren:
Przychodzi do mnie, szuka ciepła i jedzenia,
Mały jeżyk, serce małe, pełne tęsknienia.

Wers 2:
Patrzy na mnie swoimi ślicznymi oczkami,
Czekając, że kawałek miłości mi zaserwuję mu.

Refren:

Most:
Czy kiedyś znajdzie drogę do domu,
Tam, gdzie miłość i troska, nigdy nie zginą w mroku?

Refren:

:201461
Obrazek

czitka

Post » Nie maja 26, 2024 15:13 Re: Cosia, Mami i pustka- żegnaj Bratu...żegnaj Czitusiu...

czitka pisze:Oczywiście mam świadomość, że 3/4 forum zna ChatGPT a ja nie odkryłam Ameryki, ale musiałam :P

Cieszę się, że należę do pozostałej 1/4 forum. :mrgreen:
Celinka >>>
Kitka [*]

Hana

Od: Pon lut 04, 2002 15:36

[poprzednia][następna]