Ból kręgosłupa kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 18, 2024 19:57 Ból kręgosłupa kota

Cześć, mam pół rocznego kotka brytyjskiego . W środę na wieczór zobaczyłam dziwne zachowanie u mojego kocurka, nie mógł wskoczyć na łóżko i prosił żeby go włożyć. Dodam, że rano tego samego dnia bylo wszystko ok. Następnego dnia rano zauważyłam, że kot chodzi zgięty w odwróconą literę „u” i tylne łapki mu się rozjeżdżają i stawia jakby całą stopę. Odrazu polecieliśmy do weta, weterynarz go dotykała i strasznie miauczał przy dotyku na odcinku lędźwiowym. Dostał zastrzyk i leki do domu. Jednak poprawy brak. Pojechałam dzisiaj z nim na rentgen. Weterynarz powiedziała, że nie widzi nic w kręgosłupie, jedyne do czego może sie przyczepić to do odległości kręgów w odcinku lędźwiowym. Szczelina pomiędzy kręgami może być za wąska. Krew pobrana czekamy na wyniki. Dostał steryd i receptę na Miligamma 100. Jutro rano wizyta na podanie leku. Jak myślicie co to może być? Usłyszałam, że jak to nie pomoże to konieczna jest tomografia …. Strasznie się denerwuję. Może ktoś z was miał coś takiego?

adriannavlx

Od: Sob maja 18, 2024 19:46

Post » Sob maja 18, 2024 21:09 Re: Ból kręgosłupa kota

Wiesz jakie badania zlecił wet?
U młodych kotów z takimi objawami zawsze zapala mi się czerwona lampka - bolesność jest nieco uspokajająca ale nie do końca jeśli nie jest to bolesność jawnie pourazowa a leki przeciwbólowe nie dały poprawy i nie ma jej nadal - a u młodego brytyjczyka szczególnie ta lampka bardzo pulsuje - upewnij się jaki wyszedł wynik stosunku a/g i jeśli będzie taka możliwość, poproś jutro (czy kiedy się uda najszybciej) weta żeby zlecił z pobranej próbki wykonanie elektroforezy białek - lub poproś o ponowne jej pobranie i wykonanie tego badania.
To bardzo ważne by wykluczyć FIP neurologiczny i nie tracić czasu na dalszą diagnostykę jeśli to on.
Obecnie FIP jest chorobą w pełni uleczalną ale czas się liczy bardzo.
Osobiście oznaczyłabym też poziom przeciwciał w kierunku toksoplazmozy.

Jak poza tym czuje się kocurek?
Popatrz w jego źrenice - wyglądają normalnie? Są równej wielkości, nie są stale powiększone, nie ma na nich widocznych jakichś mętów?
Kot nie ma gorączki?
Jego tylne łapy nie są dziwnie zimne w porównaniu do przednich?
On nie ma silnych zaparć?
Załatwia się bez problemu?
Ma jakiekolwiek dziwne objawy jeszcze?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob maja 18, 2024 21:55 Re: Ból kręgosłupa kota

@Blue
Dostał steryd i odpoczywa cały dzień ze spacerem do kuwety i miski :) Dzięki faktycznie jutro o to podpytam. Oczka są okej i łapki wszystkie normalnie:) Wet mierzył mu temperaturę i była ok. Wydaje mi się że wizyta w kuwecie wygląda tak samo jak przed pogorszeniem zdrowia kotka

adriannavlx

Od: Sob maja 18, 2024 19:46