Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - teraz już PNN

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lut 23, 2024 16:38 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

U nas pogorszenie. Wczoraj wieczorem zrobiła rzadką kupę do kuwety. Dzisiaj od rana nic nie je, pije tylko napój renalowy. Leży i śpi Jestem umówiona z wetem na godzinę 20. Ostatnio było całkiem dobrze. Był niezły apetyt, interesowała się ptakami za oknem, miała ochotę na zabawę. Jestem załamana.

Kocilla de Mru

Od: Nie paź 01, 2023 18:58

Post » Pt lut 23, 2024 17:04 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Nie wiem co dajesz jeść
Może po karmach nerkowych one są tluste i ja boli brzuszek
Trzymam kciuki

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt lut 23, 2024 17:06 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

A co dostaje do zbijania fosforu. U nas biegunka po wyłapywaczach w formie kapsułek, z tranem, napisz jak po wizycie. U nas od 3 dni poprawa. Wyniki na sprzęcie w gabinecie mojej doktor - w normie, w Vetlabie podwyższone. Ale kot czuje się lepiej. Nie wiem, co o tym myśleć. Jestem z Wami myślami. Dostanie pewnie podskórną, poproś przeciwwymiotny, może ma mdłości. Spróbuj karmić na siłę Głaski

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pt lut 23, 2024 17:20 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Tak
Biegunka może być o lekach
Każdy inaczej reaguje
A leki z kwasami omega u mnie tez powodowały ból - trzustki
Nekrofil - wymioty

anka1515

Post » Pt lut 23, 2024 17:52 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Od pół roku dostaje te same leki (Nefrokril, Renalvet, Flora balans). Renagel został odstawiony bo fosfor jest od dłuższego czasu w normie. Jakieś trzy tygodnie temu dołączona została Pronefra i Rubenal. Przez 5 dni podawałam Alugastrin, bo były poranne wymioty, ale ustąpiły. Do tej pory stolce były raczej zbyt twarde. Karmę dostaje bezzbożową teraz mokrą i suchą, nie renal. Wypróbowałam dziesiątki karm, ale zostałam przy tej jaką jadła przed zachorowaniem.
Czytałam o biegunkach. Polecają RC gastro. Może wart na nią przejść.

Kocilla de Mru

Post » Pt lut 23, 2024 18:00 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

anka1515 pisze:Tak
Biegunka może być o lekach
Każdy inaczej reaguje
A leki z kwasami omega u mnie tez powodowały ból - trzustki
Nekrofil - wymioty

ja jeszcze o to samo podejrzewam Renagel, odstawiłam i podaję wyłapywacze typowo kocie i w kapsułkach,

Animus

Post » Pt lut 23, 2024 18:02 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Kocilla de Mru pisze:Od pół roku dostaje te same leki (Nefrokril, Renalvet, Flora balans). Renagel został odstawiony bo fosfor jest od dłuższego czasu w normie. Jakieś trzy tygodnie temu dołączona została Pronefra i Rubenal. Przez 5 dni podawałam Alugastrin, bo były poranne wymioty, ale ustąpiły. Do tej pory stolce były raczej zbyt twarde. Karmę dostaje bezzbożową teraz mokrą i suchą, nie renal. Wypróbowałam dziesiątki karm, ale zostałam przy tej jaką jadła przed zachorowaniem.
Czytałam o biegunkach. Polecają RC gastro. Może wart na nią przejść.

Czy wet dał Ci dyspnensę na karmę nie renal, bo u mnie też nie je renala, podaję jedną jedyną jaką je, josera i mam rozkminę, czy nie dobiję kota :(
Mój Wecio zrobił niedawno luźnego placka.

Animus

Post » Pt lut 23, 2024 18:18 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Mój obecny wet, a jesteśmy u niego od października i cieszę się, że podjęłam decyzję o zmianie lekarza, twierdzi, że obecnie jest taka tendencja odchodzenia od rygoru karmienia karmami renal. Dopóki nie ma białkomoczu nie ma potrzeby ograniczać białka. Kot i tak mało je, więc niech je odżywcze jedzenie.

Kocilla de Mru

Post » Pt lut 23, 2024 18:22 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Po wielu lekach może być
U mnie u dwóch kotów po renagelu tez była biegunka
Każdy reaguje inaczej
Ale kicia wiele leków dostaje po których się może złe czuć
Np te co nie dawno dołączyłaś
Po Rubenalu tez
I to bardzo , kiedyś było pisane na forum
Ten lek nic nie pomaga tylko sraczke powoduje

anka1515

Post » Pt lut 23, 2024 18:43 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

anka1515 pisze:Po wielu lekach może być
U mnie u dwóch kotów po renagelu tez była biegunka
Każdy reaguje inaczej
Ale kicia wiele leków dostaje po których się może złe czuć
Np te co nie dawno dołączyłaś
Po Rubenalu tez
I to bardzo , kiedyś było pisane na forum
Ten lek nic nie pomaga tylko sraczke powoduje

Hmm. A myślałam, że to sproszkowany rzewień, więc to coś naturalnego. Porozmawiam o tym z wetem.

Kocilla de Mru

Post » Pt lut 23, 2024 18:56 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Weci żyją ze sprzedaży leków
Poszukaj na forum przez wyszukiwarkę
Co najmniej 10 l temu załatwiałam to dla kota ( Rubenal , ipakitine)
Broszury na ten temat miałam , tylko to ściema
Najlepiej pojedynczo odstawić i zobaczyć jak kici reaguje
I pierwszy Rubenal

anka1515

Post » Pt lut 23, 2024 21:21 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Przyjęła nas inna wetka. Kotka dostała kroplówkę, Prewomax, nospę i Mirataz na ucho. Do domu dostaliśmy do podawania przez dwa dni to samo plus Promax. Na moją sugestię o Rubenalu i Pronefrze tylko się skrzywiła. Zrobię jak radzi Anka 1515. Na razie odstawię Rubenal. Zła kupka na razie się nie powtórzyła, ale też nie miała z czego. Po powrocie kotka jakby raźniejsza, napiła się wody, ale jedzenie jeszcze jej nie interesuje.

Kocilla de Mru

Post » Pt lut 23, 2024 21:30 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Właśnie zrobiła kupę, niestety rzadką :(

Kocilla de Mru

Post » Pt lut 23, 2024 21:39 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Poczekaj
Kicia bierze te leki co wymieniłaś ostatnio cały czas razem z poprzednimi ?
Czyli kilka od wyłapywania fosforu ?
Ja tak próbowałam ale nie bardzo mi to wychodziło
I w razie co sprawdź - tam jest więcej leków z weglanem wapnia ?
On może powodować u kotów niechęć do jedzenia - poczytaj
A także trzeba sprawdzić jonogram - wapń
Jeżeli dużo tego wapnia przyjmuje może jest przekroczony
Wapń jest trudny do zbicia i za dużo jest nie dobrze

anka1515

Post » Pt lut 23, 2024 21:47 Re: Kotka z ostrym zapaleniem nerek - potrzebna pomoc

Nadmiar wapnia u psów i kotów
Oprócz niedoborów, może również wystąpić nadmiar wapnia, który również prowadzi ze sobą do wielu nieprzyjemnych konsekwencji jak np: zmiany w tkankach szkieletu czy rozwój klinicznych objawów rozwojowych chorób ortopedycznych.
Sprawdz to
Tam jest więcej napisane i o nerkach
Tylko mój tel robi co chce i nie mogę zawsze skopiować
Co się dzieje jak jest za dużo wapnia w organizmie?
Nadmiar wapnia sprawia, że nerki ciężej pracują nad jego filtrowaniem. Może to powodować nadmierne pragnienie i częste oddawanie moczu. Hiperkalcemia może powodować rozstrój żołądka, nudności, wymioty i zaparcia. Nadmiar pierwiastka może zakłócać pracę mózgu, powodując dezorientację, letarg i zmęczenie.29 wrz 2022

anka1515

[poprzednia][następna]