Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']Kocio [']

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 24, 2024 13:39 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Dobrze, że szybko zapomniała! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro sty 24, 2024 13:53 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

O tak :)
A ile mam nowych siwych włosów :roll:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Śro sty 24, 2024 19:12 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Ale jaka radosc, ze juz po :)
A wlosy sie zetnie, pomaluje, dosiwieja do konca i bedzie pieknie, jak specjalna plukanka za tysiac monet.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Śro sty 24, 2024 19:18 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

FuterNiemyty pisze:Ale jaka radosc, ze juz po :)
A wlosy sie zetnie, pomaluje, dosiwieja do konca i bedzie pieknie, jak specjalna plukanka za tysiac monet.

Po i nie po :lol: Bo teraz w nerwach czekamy na wyniki.

Włosów się nie zetnie (no tu się waham bo włosy nie zęby, odrastają) i nie użyje się płukanki :strach: Miałam niegdyś taki plan, zły to był plan, uwierz. Co innego sobie wyobrażać, a co innego się zobaczyć w takim kolorycie. Stanowczo nie mój on jest :)
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro sty 24, 2024 19:19 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Fiolet czy Barbie rozowy ;)?

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Śro sty 24, 2024 19:21 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Miał być taki niby fiolet, brr. Nie wyszło.
Ostatnio rozmawiałam z fryzjerką. Powiedziała mi - 10 lat więcej na oko.
Nie chcę, bo ja kokietką jestem :)

Katarzynka01

Post » Śro sty 24, 2024 20:32 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Uhm. Kiedyś mi odpier... i ufarbowałam na bląd ;-)
Tak szybko do drogerii po farbę jeszcze nigdy nie leciałam

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Śro sty 24, 2024 23:40 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

jozefina1970 pisze:Uhm. Kiedyś mi odpier... i ufarbowałam na bląd ;-)

:ryk:
No nie wiem czy szybciej ode mnie po tych płukankach

Katarzynka01

Post » Czw sty 25, 2024 6:48 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Katarzynka01 pisze:
jozefina1970 pisze:Uhm. Kiedyś mi odpier... i ufarbowałam na bląd ;-)

:ryk:
No nie wiem czy szybciej ode mnie po tych płukankach

No, szybko ale to jednak było w pałacu :-) i do miasteczka chodziłyśmy kawałek piechotą. Teraz siwieję naturalnie

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Czw sty 25, 2024 19:47 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Qrwa, qrwa, qrwa!!! Tak powiem. Powiedziałabym dłużej, ładniej i bez powtórki, ale chyba nie nadaje się do publicznych wpisów :evil: :x

We wtorek zrobiliśmy Nemi badania kontrolne ze względu na podwyższoną fruktozaminę w grudniu. W grudniu robiliśmy profil geriatryczny w idexx. Tym razem też miało tak być.

Zadzwoniłam dzisiaj do lecznicy z pytaniem czy są już wyniki. Tak, pani doktor do mnie oddzwoni. Oddzwoniła i mówi, że wszystko cudnie. I morfologia piękna, i fruktozamina dobra, i wszelkie "efpeele" też są ok. Ucieszyłam się ogromnie, zajęłam się czymś innym. Poprosiłam o przysłanie mi wyników mailem i :strach:
Jak w radio Erewań. Nie idexx, ale vetcomplex czyli łódzkie laboratorium, którego unikam i do którego nie mam zupełnie zaufania :x
Nie profil geriatryczny czyli nie pełne badania ale morfologia + fruktozamina i test FPL. Nie prosiłam o test,a o badanie specyficznej lipazy czego vetcomplex nie robi, a idexx tak.
Fruktozamina faktycznie w normie
wynik: 298.41 norma: 190.000 - 390.000
Problem w tym, że idexx ma inne normy, nie mogę więc porównać. To teraz nie wiem - mam zdrowego kota czy nie mam? W porównaniu z badaniem w idexx, fruktozamina jest nawet odrobinę wyższa, no ale nie wiem. To normy, odczynniki czy co?
Ciekawostka - cena jak za pełny profil w idexx co uważam za grubą przesadę.
Pani doktor mówi, że morfologia bardzo ładna, a ja patrzę i widzę, że parametry czerwonokrwinkowe są przekroczone - czerwone ciałka 11.38 T/L norma: 6.500 10.000,
hemoglobina 16.6 g/dl norma: 8.000 15.000, hematokryt 56.7 % norma: 24.000 45.000.
Jutro będę to wyjasniać z doktorem, ale wqrwienie moje przekracza wszelkie granice.
Zważywszy jak Nemi reaguje na badania i wizyty u weta chyba nie będę jej tych badań powtarzać.
Dajcie mi kałasznikowa :x

Katarzynka01

Post » Czw sty 25, 2024 21:04 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Wazne, ze frukto w normie, a to co ponad norme to raczej nieduzo.
Zawsze moglo byc duzo gorzej...
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw sty 25, 2024 22:04 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

W normie wg tego labu.

Jestem wściekła, miała być biochemia, a nie ma. No nic, jutro będę robić dym

Katarzynka01

Post » Czw sty 25, 2024 22:45 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Normy moga byc roznie okreslane ale skoro sporo ponizej gornej granicy to jest dobrze.
Przy cukrzycy i to nieleczonej "norma" to ze 2x tyle co gorna norma, niestety. U mnie Mopik startowal od 575, a 350 oznaczalo "nadal sporo za duzo ale choroba pod kotrola" a gorna norma byla bodaj 280, czy ile tam.
Nie ma cukrzycy i to sie liczy.
Obrazek

Ludzie, którzy nie lubią kotów, w poprzednim życiu musieli być myszami.

Lifter

Od: Pt sie 09, 2013 10:47

Post » Czw sty 25, 2024 22:56 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Tak, nie ukrywam, że bardzo się tego bałam.

Ale miałam napisać coś innego, a nie mogę. Chciałam napisać, że sucha karma to samo zło. To pierwsze przekroczenie było niewielkie dlatego wet zalecał próbę regulowania dietą i po miesiącu badania kontrolne. Zupełnie odstawiłam suche, ani chrupeczki. No i jest norma. Tylko inna :roll:

Swego czasu gdy Draculowi do pnn przyplatała się cukrzyca, a badanie mu poziomu cukru glukometrem było niemożliwe i bezsensowne - każdy wynik min. 500 albo w ogóle poza skalą, sprawdzałam mu tylko fruktozaminę i w ten sposób miałam pojęcie czy cukrzyca jest w miarę kontrolowana. Nie dało się inaczej z moim Ksieciem Panem :)
I też gdy miał fruktozaminę ok 350 byłam zadowolona.

Katarzynka01

Post » Pt sty 26, 2024 11:37 Re: Moje koty XIX. Druid ['] Zawieszka ['] Dżygit [']

Musiała zajść jakaś pomyłka :evil:

Ale badań powtarzać nie będziemy. Pan doktor przysięga, że w tak prostych sprawach można zaufać vetcompleksowi. Odpuszczę tylko dlatego, że na myśl o kolejnym pobraniu krwi Nemi bez naglącej potrzeby robi mi się słabo, a przede wszystkim boję się o nią, o potworny stres, który ona przeżywa. W każdym razie poprzednie badania, w których podwyższona była tylko fruktozamina nie dają podstaw do dalszego szukania i sprawdzania.
Różne laboratoria mają różne normy i różnie skalibrowane urządzenia, więc przyjąć należy, że wynik jest dobry a Nemi wolna od podejrzenia o wczesną fazę cukrzycy.
Tak, prawdopodobnie to była kwestia diety, a konkretnie pojawienia się w niej suchej karmy - wieczorna przekąska. Po jej odstawieniu wszystko wróciło do normy. Zresztą przy tym podwyższonym wyniku wet zaznaczył, że trzeba pojąć próbę uregulowania tego stanu, wyprostowania go, dietą, zanim przejdzie się do innych działań. On zresztą jest przeciwnikiem suchej karmy dla kotów, dla psów nie bo psy łatwo uzupełniają płyny pijąc wodę. Koty jak wiadomo nie. W każdym razie sucha karma to zło.

Morfologia. Jestem z siebie dumna bo też się zastanawiałam czy przyczyną tych podwyższonych parametrów nie jest szaleństwo przy pobraniu krwi. Otóż może tak być, a wiąże się to z zaciśniętą stazą i swobodnym przepływem krwi. Przy normalnym pacjencie :roll: po spłynięciu krwi na biochemię stazę się zwalnia, u Nemi mowy o tym nie było i krew na morfologia była pobierana jak na biochemię a to ponoć różnica techniczna. Ponieważ jego zdaniem w badaniach sprzed miesiąca nie było żadnych wskazań do dalszej diagnostyki (poza fruktozaminą), a kot nie chudnie, ma piękne i gładkie futerko, nie ma żadnych niepokojących objawów, należy uznać że ten wynik jest skutkiem samego pobrania krwi.
Uff, mam nadzieję, że powtórzyłam składnie to, co mi powiedział :)

To plan na dzisiaj - muszę tylko rozstrzelać pocztex :evil:

Katarzynka01

[poprzednia][następna]