Przelicznik jednostek, proszę o pomoc.

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto sty 16, 2024 19:11 Re: POMOCY trzustka PILNE

gatiko pisze:Nigdy w życiu nie brała ani kicia, ani kotek.
Mogę dać mniej niż ta 1/3 rano, a wieczorem nic? Bo na czczo musi, godzinę przed badaniem.
Kroplowek w życiu nie robiłam.
Dziękujemy

Ps. Czy sarnina jest dobra dla trzustki i dla kotków ogólnie?

Jest lekkostrawna i dobra dla cukrzyków, ma znaczną wartość odżywczą, więc raczej tak.
A przynajmniej tak mi się wydaje
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto sty 16, 2024 19:44 Re: POMOCY trzustka PILNE

Na naszym przykladzie i na doswiadczeniach innych - piers indycza sprawdza sie najlepiej.
Chyba, ze kot odmawia i nie bedzie jadl indora i juz.

Gdyby udalo sie pokombinowac nad inna miejscowka, konsultacja z innym wetem, to z polecenia, z pobliskiej Stalowej Woli:
https://www.facebook.com/lek.wet.KatarzynaMaczka/

https://www.facebook.com/CentrumMalychZwierzatARGOS

Powodzenia
Ostatnio edytowano Wto sty 16, 2024 20:12 przez FuterNiemyty, łącznie edytowano 1 raz

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto sty 16, 2024 19:58 Re: POMOCY trzustka PILNE

Wieczorem musisz dać aby spróbować jak reaguje lek

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto sty 16, 2024 21:24 Re: POMOCY trzustka PILNE

Staruszka może zareagować mocno na gabapentynę, ale 1/3 kapsułki to niewiele, nie powinno się nic złego stać, co najwyżej będzie zakręcona, ospała lub będzie miała problemy z utrzymaniem się na łapkach (dawka dla każdego kota jest dobierana indywidualnie - 1/3 wieczorem i 1/3 rano to nie jest dużo jesli chodzi o wyciszenie przed wizytą - ale po jednym kocie nic nie będzie widać i nie zareaguje na tak małą dawkę, inny się naćpa dosyć solidnie). Ile ona waży? Musisz uważać by po podaniu leku nie została sama i gdzieś nie wlazła - bo może spaść, koty po gabapentynie bywa ze dostają dziwnego napędu do chodzenia choć im się łapki czasem plączą przy dużej (dla nich) dawce i niestety nie czują mniejszej sprawności próbując wskoczyć gdzie im fantazja podpowie.
Jeśli kotka bardzo się stresuje wizytami i badaniami, podanie tego leku może ułatwić wetowi pracę a kotce oszczędzić stresu.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto sty 16, 2024 21:54 Re: POMOCY trzustka PILNE

Dziękuję, Blue. Jakoś tak mnie przerazilo to 100 mg
Podam tylko rano.. Kicia waży 4200
Myślę, że jak nigdy nie brala to zadziała ta poranna dawka?

gatiko

Od: Pt paź 03, 2014 10:24

Post » Wto sty 16, 2024 22:15 Re: POMOCY trzustka PILNE

Zwykle kotom jako premedykację przed wizytą u weta, gdy bardzo się stresują a nie ma przeciwwskazań, podaje się całą kapsułkę - acz ja bym dała wcześniej niż godzinę przed wizytą, ze dwie, trzy.
Dla staruszki 1/2 lub 1/3 to rozsądna dawka.
Ale to jak zareaguje to jest loteria i nie ma znaczenia czy kiedyś już ten lek brała czy nie.
Może być mocno naćpana, może nie być śladu oznak że coś ją ma uspokoić.
Gdybyś podała wcześniej wieczorną dawkę to byś wiedziała jaka będzie reakcja i mogłabyś wtedy zmodyfikować dawkę poranną w razie potrzeby - lek działa zwykle 8-12 godzin, w zależności od metabolizmu.
Skoro podasz tylko poranną - działasz w ciemno. Ale z drugiej strony - zwykle podaje się tylko dawkę przed wizytą, prawdopodobnie wet ze względu na wiek kotki chciał dawkę rozłożyć na dwa podania, dzięki podaniu wieczornemu byłaby już wyciszona przy podawaniu dawki porannej, dzięki temu mniejsza rano byłaby skuteczniejsza niż podana taka sama jednorazowo.

Ten lek wielu kotom bardzo nie smakuje, podaj go w kapsułce, odsypując nadmiar.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Wto sty 16, 2024 22:49 Re: POMOCY trzustka PILNE

Kurcze, yo niedobrze. Ja kapsulki nie jestem w stanie podać. Myślałam, że rozrobie z wodą rano i podam.

gatiko

Post » Wto sty 16, 2024 22:55 Re: POMOCY trzustka PILNE

gatiko pisze:Kurcze, yo niedobrze. Ja kapsulki nie jestem w stanie podać. Myślałam, że rozrobie z wodą rano i podam.

Blue, jesteś niesamowita, dziękuję za wszelką pomoc.

gatiko

Post » Śro sty 17, 2024 7:56 Re: POMOCY trzustka PILNE

Czy podaniu tego leku , można zmierzyć ciśnienie? W sensie czy nie ma on wpływ na wiarygodność wyniku.

I co podawać na kupke?
Jakiś czas temu miała problem, podawałam. duphalac.
Pomogło. Po wizycie u weta, wtedy tak mocno stresujące, zrobiła kupke, ale znowu teraz nie przejawia chęci.
Nie dam sobie głowy uciąć, czy w niedzielę nad ronem
była . Wczoraj znowu stres.
Siusia, wodę pije. Nie płacze w kuwecie
W sumie kotek ostatnio też dziwnie kupka. Niewielkie ilości, bobki.

gatiko

Post » Śro sty 17, 2024 10:15 Re: POMOCY trzustka PILNE

20 lat! Niestety, ale problemy z kupką będą się pojawiać, to częsta przypadłość starszych kotów. Musisz koniecznie pomówić o tym z wetem. Od bezopetu po laxatract, przez laktulozę, zapytaj co dla ni3j najlepsze.
Trzymamy kciuki i napisz koniecznie jakie ustalenia po wizycie :ok:
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro sty 17, 2024 13:01 Re: POMOCY mamy zapalenie trzustki PILNE

T4 ok
Zapalenie trzustki.
Kicia idzie na kroplówkę.

gatiko

Post » Śro sty 17, 2024 13:10 Re: POMOCY mamy zapalenie trzustki PILNE

Szkoda, że kicia będzie sama, bez Ciebie. To chyba jedyny minus.
Ale w tym przypadku nie masz innego wyjścia.
Co poza kroplówką?
Trzymam mocno kciuki za krację

Katarzynka01

Post » Śro sty 17, 2024 13:22 Re: POMOCY mamy zapalenie trzustki PILNE

Niestety, dzisiaj znowu usłyszałam kilka słów i że nie pracują od wczoraj. Chyba po prostu nie mam wyjścia.
Dziękujemy.

gatiko

Post » Śro sty 17, 2024 13:26 Re: POMOCY mamy zapalenie trzustki PILNE

"Moi" weci twierdzą, że płynoterapia to podstawa w zapaleniu trzustki. Z moim kotem jeździłam na kroplówki dożylne od niedzieli do piątku codziennie z zaleceniem podawania w domu jeszcze dwóch kroplówek. Łącznie trzy kroplówki na dobę co 8 godzin. Niestety, w domu nie podołałam i ostre zapalenie przeszło w przewlekłe. Przez ten pierwszy tydzień dostawał też baterię zastrzyków (6-7). Teraz jeździmy tylko na kroplówki raz na tydzień (podskórne więc wizyta to 10 - 15 minut) z opcją, że może uda się rzadziej. Ech, gdyby dał sobie podać w domu to byłoby nieźle. Codziennie rano, przed jedzeniem dostaje amylaktiv. Mam, do podawania, w razie potrzeby, bupaq (przeciwbólowo). Podobno najmniej obciąża trzustkę.
Zabawa zaczęła się na początku września i, na dzień dzisiejszy ... lipaza powoli dochodzi do normy.

Dieta - niskotłuszczowa. Tu mam problem, bo mój kot je prawie wyłącznie surowe mięso. Tu dozwolona jest tylko pierś z kurczaka.
Jak Twój kot je saszetki to sporo można znaleźć z niską zawartością tłuszczu.

Powodzenia.

PS. Jeśli chcesz, to podam na pw co dostawał w zastrzykach.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
Amorka i Mumiś

Obrazek

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Śro sty 17, 2024 13:28 Re: POMOCY mamy zapalenie trzustki PILNE

Kochani, sytuacja wygląda u mnie następująco. Skończyła mi się umowa. Jestem w trakcie szukania pracy.
Jestem sama. Leczenie kotka na nadczynnośc pochłania sporo pieniędzy. Leki, ma duże dawki Apelki, częste badania. Kicia eraz dołączyła., a to mnie już przerosło. Dwie wizyty, badania niecałe 1000 zł. Teraz leczenie kotki będzie. No i kończy się Apelka, a on musi na badania.
Jestem w czarnej...

Mam konto na vinted. Założyłam. Jeśli ktoś zajrzy, może coś kupi. Będę wdzięczna za pomoc.
Po prostu bardzo proszę. Nie mam wyjścia.
Dziękuję..

https://www.vinted.pl/member/176317480-dulcebeso

gatiko

[poprzednia][następna]