Przypadło mi w udziale wypełnić dźwiękami dzisiejszy KĄCIK MUZYCZNY i początkowo wydawało mi się, że po raz kolejny odwołam się do kolęd, ale przypomniałam sobie, że przecież zaraz mamy Sylwestra i okazje do balów, tańca. A jeśli taniec na balu, to oczywiście walc... Zatem tym razem będzie Kącik w rytmie 3/4 Pisałam już sporo o walcu, kto chce, może zerknąć do starych Kącików, np. tu viewtopic.php?f=8&t=190784&p=12209377&hilit=Walc#p12209377
Dziś proponuję do posłuchania kilka utworów w rytmie walca, nie tańczonych, ale śpiewanych przez (co za niespodzianka ) Placido Domingo. Na początek usłyszymy arię Leise, ganz leise z operetki Czar walca Oscara Strausa.
Aria z Ptasznika z Tyrolu Karla Zellera - Schenkt man sich Rosen imTirol
Kolej na Imre Kalmana. Z Księżniczki czardasza - Weist du es noch - relacja z sesji nagraniowej wspólnej płyty Dominga i Itzhaka Perlmana.
I pieśń o Wiedniu - oczywiście w rytmie walca. Wiedeń, miasto moich marzeń Rudolfa Sieczyńskiego, austriackiego urzędnika, kompozytora i pisarza o polskich korzeniach.
I jeszcze jeden walc o Wiedniu - Gruss mir, mein Wien z operetki Hrabina Marica Imre Kalmana
Na koniec 2 duety: Placido Domingo i Inga Nielsen w Lippen schweigen z Wesolej wdówki Franza Lehara
I w tym samym wykonaniu - Libiamo z opery Traviata Giuseppe Verdiego
Sabciu, jedz kochana, prosimy. U mnie Kitka strajk jak zwykle chociaż po czyszczeniu ząbków i wycięciu jednocześnie 3 guzków na skórze jakby lepiej je. Mało ale skubnie a wcześniej nic nie chciała.
Ojej, Łacia znów bez apetytu... Łateczko, jedz, Kochanie, nie martw Dużej Sabcia trochę zjadła, ale jeszcze nie jest normalnie. A Usi nagle skoczył cukier. I tak w kółko coś... Oby w Nowym Roku było jak najmniej zmartwień i chorob! A walce w Sylwestra kocham W ogóle kocham walce, są porywające
Dziękujemy, Nolisiu, mo6zesz przysłać trochę Dziś Sabcia ładnie jadła mokrą karmę i skubaĺa suche. Ale jeszcze jest słaba. Usi cukier na szczęście spadł, może trzeba wyregulować dawkę. Ale je malutko mokrego, głównie chce suche. Jutro znowu będą strzelać. U nas jest spokojnie, a koty nie panikują, ale dla wielu zwierzakòw to wielki stres Spokojnego Sylwestra i Nowego Roku!