Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotować?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 06, 2023 15:22 Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotować?

Cześć,
Mam od niedawna 6-miesięczną kotkę. Kotka została znaleziona na podwórku, przygarnąłem ją do mieszkania. Mieszkam sam, co jakiś czas muszę opuszczać mieszkanie na 2-3, czasami i więcej dni. Dotychczas podczas mojej nieobecności kotką zajmowała się siostra, ale rozważam przeprowadzkę do innego miasta w przyszłym roku i tam już nie będzie możliwości, żeby ktoś inny zajmował się kotką.
Wobec tego pytanie jak się przygotować do takiej 3-5 dniowej nieobeności?

Po pierwsze karma. Kotka dostaje na co dzień mokrą karmę. Mam automatyczny podajnik z wkładami chłodzącymi , więc mogę przygotować jej jedzenie na całą dobę, ale nie dłużej. Mógłbym nasypać jej obok podajnika suchą karmę do miski, ale ona to zje od razu, będzie pewnie najedzona i jak wjedzie kolejna porcja z podajnika z mokrą karmą to się zmarnuje. Zastanawiam się czy istnieją jakieś podajniki na suchą karmę, które da się zdalnie otwierać przez telefon, ale nie przez bluetooth, tylko przez internet, z każdego miejsca na Ziemi i czy jakiś możecie polecic? To byłoby przydatne, bo mógłbym jej pierwszego dnia nastawić taki podajnik z morką, drugiego dnia otworzyć zdalnie podajnik z suchą na 2 dni i potem kolejny.

Po drugie zabawki. Co zrobić, żeby kotka się przez ten czas nie nudziła za bardzo?

masseur

Od: Śro gru 06, 2023 15:07

Post » Śro gru 06, 2023 16:55 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro gru 06, 2023 17:41 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

masseur pisze:Po drugie zabawki. Co zrobić, żeby kotka się przez ten czas nie nudziła za bardzo?

Zostawić jej zabawki, np. taki tor:
https://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawk ... &i=2&ro=20
https://www.zooplus.pl/shop/koty/zabawk ... tit/233128
wtedy kot może bawić się sam.
Ale uwaga :!: nie może to być zabawka którą kot, zwłaszcza młody, zrobi sobie krzywdę, np. wędka w którą może się zaplątać.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro gru 06, 2023 17:44 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

a nie znajdziesz w nowym miejscu petsittera? żeby raz dziennie podszedł ktoś do kotki, a nawet raz na dwa dni?
Karmniki automatyczne są rózne, są takie, które umożliwiają rozstawienie na dobę, niektóre na 48h, ale w praktyce też wszystko zalezy od pory roku i temperatury w pomieszczeniu. Moje koty jedzą surowe mięso i ostatnio wypraktykowałam mrożenie dużych porcji pokrojonego mięsa w miseczkach, jak wyjezdzam, zostawiam koty nakarmione, zostawiam świeżo wyłożoną karmę na kolejny posiłek i 2-3 miski takiego surowego mięsa, które zwykle rozmraża się kilkanascie godzin i mają na następny dzien. No i mogą zjadać od góry, stosownie do kolejnosci rozmrażania sie warstw. Bardzo fajnie mi się to sprawdza, zawsze wszystko jest zjedzone, koty najedzone. No,ale to wszystko to kwestia 2 dób, na dłużej już sporo trudniej samodziałającego ustawić. Ja mam przy dłuższych wyjazdach dochodzącą opiekunkę
Ostatnio edytowano Śro gru 06, 2023 19:41 przez maczkowa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Śro gru 06, 2023 18:14 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Nie odważyłabym się zostawiać kota samego na 3-5 dni.
Jeden dzień tak, ewentualnie dwa. Można zostawić jedzenie i wodę, i w razie awarii w miarę szybko się wraca.

Kot sie może wystraszyć, wylac wodę , podajnik na karmę sie zatnie.
Albo trzeba szukać opiekuna dla kota żeby raz dziennie zajrzał czy wszystko ok, sprzątnął kuwetę, albo szukać dobrego kociego hotelu.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Śro gru 06, 2023 19:47 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Patmol pisze:Nie odważyłabym się zostawiać kota samego na 3-5 dni.
Jeden dzień tak, ewentualnie dwa. Można zostawić jedzenie i wodę, i w razie awarii w miarę szybko się wraca.

Kot sie może wystraszyć, wylac wodę , podajnik na karmę sie zatnie.
Albo trzeba szukać opiekuna dla kota żeby raz dziennie zajrzał czy wszystko ok, sprzątnął kuwetę, albo szukać dobrego kociego hotelu.

Tak.
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro gru 06, 2023 20:04 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Dokładnie. Kot też może źle się poczuć tuż po wyjściu opiekuna, mieć uraz tym bardziej że z nudów i tęsknoty może kombinować bardziej niż zwykle, zaklaczyc się i stracić apetyt.
Zostawienie kota na dłużej niż dwie doby to bardzo ryzykowna sprawa.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro gru 06, 2023 20:17 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Polecam stronę petsitter.pl
Fundacja Pomocy Zwierzętom Kłębek KRS: 0000449181

Jarka

Od: Czw kwi 10, 2008 16:43

Post » Śro gru 06, 2023 20:18 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Jak wyzej, ktos zaufany, kto zajrzy do kota codziennie, nakarmi, a przy okazji rzuci okiem, czy wszystko gra w domu.
Wystarczy dluzsza przerwa w dostawie pradu, by z lodowki, zamrazarki zaczelo sie lac, awaria ogrzewania w zimie, zalanie itp.
A kot sam napraw nie ogarnie.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Czw gru 07, 2023 6:22 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Jako catsitterka mam pełna listę rzeczy, które kot potrafi wykonać podczas nieobecności ludzi (a mam koty, które odwiedzam 2xdziennie). Z uwagi na bezpieczeństwo kota odmawiam zajmowaniem się koteczkiem/ami jeśli wizyty są rzadsze niż 1xdziennie.

gusiek1

Od: Nie sie 28, 2016 14:24

Post » Czw gru 07, 2023 8:48 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Zdarzało mi się zostawiać kota na 2 dni i dawałam dwie pełne miski wody jakby jedną wylała, podwójne żarełko , zabawek akurat nie trzeba było bo tamta kotka była od małego piecuchem. jak dłużej to ktoś wpadł , ale dwa dni to nie było problemu.
[*] Mela - czarna kotka, żyła lat 15. Lubiła gadać po kociemu, sznurki i tulenie. Była uczuciową dzikuską.
Frania - ruda kotka, kocha swój drapak i ma ADHD

Hanik

Od: Sob lip 23, 2022 18:55

Post » Czw gru 07, 2023 9:58 Re: Zostawienie kotki samej na kilka dni. Jak się przygotowa

Zdarzało się zostawiać kota/koty bez opieki.

Zdrowe.

Co najmniej kilka razy (2-4) w roku.

Wyjazd w piątek, powrót niedziela.
Kuwety dodatkowo trzy, po prostu miski że żwirkiem.

Sucha karma,( moje koty nie rzucają się na jedzenie) w stałych miejscach, tylko ilość znacznie większa.
Mam dwa duże 3l poidełka, a niezależnie dostawiałam miseczki (ciężkie) z wodą.
Trochę wyobraźni, przygotowania do dodatkowego sprzątania po powrocie.

Dłużej tylko z dochodzącą opieką (jak nikt z bliskich nie mógł na ten czas zamieszkać z kotyma) :D .

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17