Nowy kociak - biegunka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 28, 2023 21:53 Re: Nowy kociak - biegunka

To mój pierwszy kot.. Mam mu dawać jeść do oporu?

draco_kot

Od: Śro paź 11, 2023 13:19

Post » Sob paź 28, 2023 21:59 Re: Nowy kociak - biegunka

[quote="FuterNiemyty"]Jak ci tabelka powie, ze dorosla kobieta z waga 50 kg dziennie powinna jesc 500gr, tez zaakceptujesz w slepo ;)?

W zasadzie tak.. Bo skoro ma być 500 a ja zacznę jeść 1500 to zacznę za bardzo tyc.

Ja z tych wiecznie dokarmiajacych mój jamnik miał 8kg nadwagi.. Nie chcę tego w przypadku kota

draco_kot

Post » Sob paź 28, 2023 22:09 Re: Nowy kociak - biegunka

Ten jamnik zlapal nadwage w pierwszym roku zycia, majac odpowiednia dawke ruchu i zroznicowane (nie przemyslowe) jedzenie?
Skad sie wziela ta nadwaga, bo nie po paru dniach czy tygodniach?
500gr wystarczyloby i osobie siedzacej caly dzien i intensywnie trenujacej na silowni, bo inaczej by zaczely tyc?
Az kusi zaproponowac eksperyment, zjedz 2 tabliczki czekolady + dawka suplementacji dziennej na caly dzien. Kalorycznie i odzywczo powinno wystarczyc w rozumieniu tabelek, potem wrocimy do dyskusji ;).
Stopniowo wycofywalabym suche, dodawala wieksze porcje mokrego (u nas zwierzaki od xx lat na domowym jedzeniu, koty glownie na miesie z suplementacja i roznymi dodatkami twarogi, smietanka, zoltko itp.)

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Sob paź 28, 2023 22:12 Re: Nowy kociak - biegunka

Czy ktoś jest w stanie powiedzieć ile orientacyjnie jeść taki kotek? Do oporu?

draco_kot

Post » Sob paź 28, 2023 22:13 Re: Nowy kociak - biegunka

Każde stworzenie ma orientacyjne ilości. Nie ma sensu o tym dyskutować. Ludzkie dzieci mają normy.. Zakładam że małe koty tez

draco_kot

Post » Sob paź 28, 2023 22:26 Re: Nowy kociak - biegunka

Moze sie nie znam, ale zadne mi znane dziecko nie mialo normy jedzeniowej, nastolatki potrafily wykonczyc lodowke i portfel.
Zdrowy organizm sam sobie dawkuje, zaleznie od potrzeb. Dopiero u doroslego kota wchodzi dawkowanie zaleznie od wygladu, zapotrzebowania.
Ile razy dziennie kociak dostaje jesc?

FuterNiemyty

Post » Sob paź 28, 2023 22:48 Re: Nowy kociak - biegunka

Nie nie dawkuje sobie.. Są osoby bardziej lakome i mniej. Są odpowiednie normy żywieniowe dla różnych grup ludzi.. Przeciętny nastolatek powinien jeść ok 1800-2400 kalorii.. Oczywiście to też zależy ile sportu uprawia i jaki i są to dane orientacyjne.. No ale mnie nie interesuje ile powinien jeść nastolatek tylko 4 miesięczny kot siedzący w domu. Mój pies od małego "sam dawkowal" bo "skoro je to głodny" i zawsze był gruby.. A jeść mógł naprawdę do pozygu..

Czy ktoś może odpisać bardziej merytorycznie bez przekladania tego ile jedzą nastolatki i 50kg kobiety?

Np. 100g to za mało dawaj mu 200
Albo karm 5 razy dziennie tyle ile da radę zjesc

Bo mi terwz wyszło że mam mu dawać mokra karmę do oporu non stop "bo sam będzie wiedział ile ma zjeść"

draco_kot

Post » Sob paź 28, 2023 23:34 Re: Nowy kociak - biegunka

A co mowi hodowca?

FuterNiemyty

Post » Nie paź 29, 2023 1:21 Re: Nowy kociak - biegunka

draco_kot pisze:Każde stworzenie ma orientacyjne ilości. Nie ma sensu o tym dyskutować. Ludzkie dzieci mają normy.. Zakładam że małe koty tez

O ile kotek nie jest jednym z kotków, które będą jadły aż zwymiotują z przejedzenia, to do 7-8 miesiąca życia, a nawet do roku, jedzenie powinno być na żądanie, bez ograniczania kotu, bo rośnie. Tak on ma "sam wiedzieć ile ma zjeść". Weż pod uwagę, że nastolatkowi jak dasz np. pierś z kurczaka na parze i brokuły (zdrowe żarcia, jak np ta mokra karma którą dajesz kotu) - to większość zdrowych dzieci i nastolatków się nie "przeżre". Za to jak dasz im frytki, chipsy. cukierki. burgerki, pizzunie, lazanie itd. (jak sucha karma dla kota, dlatego warto ją odstawić bo to uzależniający syf z masą kalorii) to jak najbardziej.

Moje dorosłe koty (oba ok 4,5kg, wyglądają na wagę w normie do swoich rozmiarów) jedzą ok. 200g mokrej karmy dziennie (zdrowej karmy + każda karma ma inną kaloryczność jednak) + smaczki z suszonego mięsa. Ale te same koty jak były malutkie (ok. 3-6 miesięcy miały) jadły jeden 450g, a drugi 800g!!! karmy dziennie - dokładnie tej samej karmy. Po jedzeniu wyglądały wtedy jak beczułki z nóżkami, ale się zawsze wchłaniało :P Najwyraźniej tyle potrzebowały do rośnięcia.

A dla dorosłego już kota tu masz jak policzyc kalorie w karmie i ile kot mniej więcej kalorii potrzebuje (ale nie dla rosnących kociaków!! kociaka zagłodzisz takim sposobem, to jest na przyszłość):
http://kotuszkowo.pl/ile-powinien-dzien ... -dlaczego/
Jak widzisz kalorie się wylicza na wagę docelową kota, czyli np waży 4.5 kg i ma tyle ważyć. Dlatego z kociakami się tak nie da, bo nie jesteś w stanie powiedzieć jaki duży ma urosnąć. Ludziom mierzymy wzrost, budowę ciała bierzemy pod uwagę też często i aktywność fizyczną. Kotom wzrostu się nie mierzy (a aktywność też ciężko porównywać), a dla jednego dorosłego kota waga prawidłowa to będzie 3,5kg a dla innego 7kg.

A tu masz listę polecanych karm:
http://kotuszkowo.pl/ranking-karm-dla-k ... en-2022-r/

Widzę że Rosie's farm jest karmą dobrą wdg rankingu, bardzo dobrze :) Przydałoby się jeszcze odstawić powoli suche.

Polecam schemat działania:
1) Odstawić suche.
2) Do pierwszego roku życia karmić ile kot chce. Jeśli je za szybko/łapczywie i przez to wymiotuje to dokupić maty spowalniające jedzenie.
3) Po pierwszym roku życia wyliczyć zapotrzeowanie tak jak w linku wyżej i obserwować. Jak kot traci na masie to troszkę więcej dawać, jak tyje to troszkę mniej.

Jak się martwisz, że kot utyje i nie wierzysz większości tutaj, to i tak lepiej ci karmić go ile chce i obserwować - bo ryzykujesz tylko że troszkę przytyje, ale zanim będzie gruby to zauważysz i dostosujesz ilość jedzenia. A jak będziesz go przypadkiem niedokarmiać w okresie jego wzrostu to możesz wyrządzić nienaprawialne szkody w jego zdrowiu i rozwoju.
Ostatnio edytowano Nie paź 29, 2023 1:38 przez Bells, łącznie edytowano 8 razy

Bells

Od: Wto lis 23, 2021 23:44

Post » Nie paź 29, 2023 1:28 Re: Nowy kociak - biegunka

draco_kot pisze: Ma 3,5miesiaca i waży ok 1,3 kg. Z wagą też się zastanawiam czy ok bo nie mogę nigdzie znaleźć ile powinny ważyć kociaki tej rasy

Niska ta waga, moje 3 -miesięczne brytki ważyły 1,60 - 1,7 kg. Kociak do mniej więcej roku powinien jeść "pod korek", czyli tyle ile w siebie zmieści.
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Nie paź 29, 2023 7:43 Re: Nowy kociak - biegunka

Okej dzięki za uwagi w takim razie zmienię ilość karmy. Dostaje na razie 4 razy dziennie ale zwiększenie też do 5

draco_kot

Post » Nie paź 29, 2023 7:59 Re: Nowy kociak - biegunka

Bells pisze:ile kotek nie jest jednym z kotków, które będą jadły aż zwymiotują z przejedzenia, to do 7-8

Dziękuję to jest odpowiedź ktora rozwiewa moje wszystkie wątpliwości.. Próbowałam coś w necie znaleźć ale wszędzie jest co innego i ciężko się połapać
Ostatnio edytowano Nie paź 29, 2023 8:22 przez draco_kot, łącznie edytowano 1 raz

draco_kot

Post » Nie paź 29, 2023 8:20 Re: Nowy kociak - biegunka

To jeszcze takie pytanie.. Kiedy mogę przejść na karmę dla "dorosłych kotów" na rwzie zostanę przy Rosies Farm (mam też cosma co o niej sądzicie?). Pasztety kitten są tylko w paczuszkach 100g więc wolałabym puszkę. To takie pytanie o najbliższą przyszłość bo na rarwzie przez te biegunki i tak nie chce nic zmieniać.

draco_kot

Post » Nie paź 29, 2023 9:10 Re: Nowy kociak - biegunka

draco_kot pisze:Pasztety kitten są tylko w paczuszkach 100g więc wolałabym puszkę.

Dlaczego? Nie rozumiem tego, ale ta sama karma w mniejszych opakowaniach kotom smakuje, z dużych puszek już nie. Mam sporo kotów , ale nie kupuję dużych puszek, bo jedzenie mi się marnuje.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie paź 29, 2023 9:12 Re: Nowy kociak - biegunka

Większe wychodzą bardziej ekonomicznie cenowo. W tym wypadku pasztety są dla małych kotów a puszki dla dorosłych

draco_kot

[poprzednia][następna]