Pirat i ferajna - szykujemy się do urlopu :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 21, 2023 6:33 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Myszorek pisze:Ja dogrzewałam dom grzejnikiem elektrycznym, mam 2 pokoje i kuchnię. nie ma szans żebyś jednym ogrzała cały dom. jeden pokój tak ( dobre i to ). mam grzejnik zwykły nie ten, o którym piszesz. Wygląda to tak,ze jak jest właczony, to jest w miarę ciepło, po wyłaczeniu, za chwilke jest zimno. za to świetnie wysusza powietrze, więc problem wilgoci powinien zniknąć, albo będzie mniejsza.. Rachunki za prąd wychodzą duże, z tym,ze ja tylko dogrzewałam, nie było to moje jedyne źródło ciepła.Nie myslałaś nad grzejnikiem olejowym?, on po wyłaczeniu jeszcze trzyma ciepło.

Sama piszesz " dogrzewalam "
U mnie to byłoby główne grzanie.
Powtórzę bo chyba ktoś tu nic nie rozumie: nieżyjący pan grzał sobie pokój piecykiem elektrycznym olejowym i rachunek za 2 miesiące wyszedł 2600 zł
Moi sąsiedzi ( dom dalej) też musieli się grzać bo w domu jest małe dziecko i dostali rachunek na ponad 6000.
Mnie nie stać na takie kwoty.
Chcę kupić ten panel grzewczy żeby było ciepło. Drzwi w pokoju nie ma a więc ciepło będzie się rozchodzić po całym mieszkaniu ( nie muszą być wysokie temperatury).
Właśnie znalazłam panel gdzie jak wół pisze że ogrzeje dwa pokoje i opinie ma super.
Ps. Butlą gazową grzać się nie będę i nawet nie proponujcie.
"Każde marzenie jest nam dane z siłą do jego spełnienia " K.Choszcz

Obrazek

viewtopic.php?f=20&t=214301

indianeczka

Od: Pon cze 07, 2010 14:20

Post » Sob paź 21, 2023 6:34 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Na dworze pada deszcz a szelma nie siedzi pod łóżkiem tylko na nim.
Ale się cieszę. Niby to drobnostka ale jednak cieszy.

Obrazek

indianeczka

Post » Sob paź 21, 2023 6:56 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

A Szelma się boi deszczu? My za ogrzewanie gazem za styczeń i luty 2023 zapłaciliśmy 2 tys. To był najwyższy rachunek ale inne były 1800 czy 1600. Fakt dom duży jest ale mimo wszystko to dużo :(

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Sob paź 21, 2023 8:58 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Dobrze, że Szelma przełamała strach! :1luvu: Może zapomni, że bała się deszczu. :ok:
Mam w domu grzejnik olejowy i wiem, jak rosły rachunki, kiedy urzywałam go krótko, zanim włączali ogrzewanie. Teraz już go nie używam, nawet jak robi się chłodno.
Panel może nie jest idealny, ale lepsze takie ciepło niż żadne.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob paź 21, 2023 9:01 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

aga66 pisze:A Szelma się boi deszczu? My za ogrzewanie gazem za styczeń i luty 2023 zapłaciliśmy 2 tys. To był najwyższy rachunek ale inne były 1800 czy 1600. Fakt dom duży jest ale mimo wszystko to dużo :(

Boi się deszczu oraz wiatru :(
Ona właśnie naprzemiennie ucieka pod łóżko a potem wraca do brata na fotel.
Zaczynam się zastanawiać nad podawaniem jej tych kropli konopnych. Rozmawiałam już na ten temat z weterynarzem i usłyszałam że to nie zaszkodzi a może pomóc.

Co do gazu to wolę go używać tylko do gotowania bo wtedy mam butle na ponad miesiąc ( a niekiedy nawet na 2 miesiące)
Ostatnio edytowano Sob paź 21, 2023 9:06 przez indianeczka, łącznie edytowano 2 razy

Obrazek

indianeczka

Post » Sob paź 21, 2023 9:03 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

jolabuk5 pisze:Dobrze, że Szelma przełamała strach! :1luvu: Może zapomni, że bała się deszczu. :ok:
Mam w domu grzejnik olejowy i wiem, jak rosły rachunki, kiedy urzywałam go krótko, zanim włączali ogrzewanie. Teraz już go nie używam, nawet jak robi się chłodno.
Panel może nie jest idealny, ale lepsze takie ciepło niż żadne.

Wygląda na to że jednak strach jest silniejszy.
No cóż czegoś trzeba się bać. Ja się boję grzmotów a więc dlaczego psiak nie może bać się deszczu i wiatru.

Obrazek

indianeczka

Post » Sob paź 21, 2023 14:03 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:
Myszorek pisze:Ja dogrzewałam dom grzejnikiem elektrycznym, mam 2 pokoje i kuchnię. nie ma szans żebyś jednym ogrzała cały dom. jeden pokój tak ( dobre i to ). mam grzejnik zwykły nie ten, o którym piszesz. Wygląda to tak,ze jak jest właczony, to jest w miarę ciepło, po wyłaczeniu, za chwilke jest zimno. za to świetnie wysusza powietrze, więc problem wilgoci powinien zniknąć, albo będzie mniejsza.. Rachunki za prąd wychodzą duże, z tym,ze ja tylko dogrzewałam, nie było to moje jedyne źródło ciepła.Nie myslałaś nad grzejnikiem olejowym?, on po wyłaczeniu jeszcze trzyma ciepło.

Sama piszesz " dogrzewalam "
U mnie to byłoby główne grzanie.
Powtórzę bo chyba ktoś tu nic nie rozumie: nieżyjący pan grzał sobie pokój piecykiem elektrycznym olejowym i rachunek za 2 miesiące wyszedł 2600 zł
Moi sąsiedzi ( dom dalej) też musieli się grzać bo w domu jest małe dziecko i dostali rachunek na ponad 6000.
Mnie nie stać na takie kwoty.
Chcę kupić ten panel grzewczy żeby było ciepło. Drzwi w pokoju nie ma a więc ciepło będzie się rozchodzić po całym mieszkaniu ( nie muszą być wysokie temperatury).
Właśnie znalazłam panel gdzie jak wół pisze że ogrzeje dwa pokoje i opinie ma super.

Ps. Butlą gazową grzać się nie będę i nawet nie proponujcie.

Nie bedziesz miała ciepła , takie coś może ogrzać tylko jedno pomieszczenie, fakt bedzie mniejsza wilgoć, ale ciepła nie bedzie. Moim zdaniem lepiej ogrzać jedno pomieszczenie , ale to twoja decyzja , mi nic do tego.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob paź 21, 2023 17:05 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Obrazek
Łaciate łobuzy

Ps. Czy ktoś mi poradzi jak odwrócić zdjęcie???

Obrazek

indianeczka

Post » Sob paź 21, 2023 18:57 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Obróciłabym, ale komputer kiepsko chodzi...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob paź 21, 2023 19:50 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

jolabuk5 pisze:Obróciłabym, ale komputer kiepsko chodzi...

Wiem że masz problem z komputerem.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 22, 2023 10:08 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:Chcę kupić ten panel grzewczy żeby było ciepło. Drzwi w pokoju nie ma a więc ciepło będzie się rozchodzić po całym mieszkaniu ( nie muszą być wysokie temperatury).

z panela grzewczego na podczerwień ciepło się nie rozchodzi, co do zasady,-on nie ogrzewa powietrza, tylko to na co padają jego promienie ; więc nawet jak nie ma drzwi, on nie ogrzeje tego co jest w drugim pomieszczeniu -no bo jak?
on tak działa, w uproszczeniu, jak mocne słońce zimą
więc najbardziej sensownie jest go umieszczać na suficie

panel grzewczy na podczerwień najbardziej przypomina żarówkę, tylko żarówka zamienia elektryczność we światło i ciepło
a panel w promienie
jeśli w jednym pokoju masz żarówkę na suficie - to czy światło się będzie rozchodzić po całym mieszkaniu, jesli otworzysz drzwi?
promieniowanie z panela grzewczego na podczerwień ogrzewa tylko to na co padają promienie/ dlatego tak ważne jest by go niczym nie zastawiać

ale oczywiście jak tak ustawisz panel w niewłaściwy sposób, żeby ogrzewał tez powietrze, to rachunki wyjdą masakryczne

https://global-online.pl/czy-moge-ogrze ... eszczenia/
Oczywiście, panele grzewcze podczerwieni można używać do ogrzewania poszczególnych pomieszczeń, natomiast należy mieć na uwadze, żeby nie oczekiwać, iż panel zamontowany w jednym pomieszczeniu będzie ogrzewać sąsiadujące pomieszczenia.

i znalazłam czym się róznik promiennik od grzejnika
https://heatdecor.com/wiedza/ogrzewanie ... ty-i-mity/
Promiennik podczerwieni i grzejnik na podczerwień (panel grzewczy) są czasem stosowane jako dwa określenia tego samego produktu. To błąd. Promiennik podczerwieni jest urządzeniem, które choć działa na podobnej zasadzie co grzejnik na podczerwień, to ma zupełnie inne zastosowanie. Promienniki pobierają większą moc niż grzejniki i najczęściej stosuje się je w warunkach przemysłowych, np. do ogrzewania hal produkcyjnych, mają też mniejszą powierzchnię, a fale podczerwieni, których są źródłem, przenoszą więcej energii niż w przypadku paneli grzewczych. Są instalowane na wysokości przynajmniej 3 metrów nad podłogą. Potrafią nagrzewać się nawet do 270°C. Gdy szukamy grzejnika na podczerwień do pokoju, nie należy zastępować go promiennikiem podczerwieni.

czyli jesli kupisz coś co jest promiennikiem na podczerwień - to będziesz miała urządzenie o większej mocy, które potrafi się rozgrzać do 270 stopni.
czyli nienadające się zupełnie do mieszkania

tutaj też wyjaśnione jak to działa https://heatdecor.com/wiedza/gdzie-zamo ... przyklady/
Gdzie zamontować grzejnik na podczerwień? To pytanie pojawia się cyklicznie na facebookowych grupach o tematyce ogrzewania elektrycznego na podczerwień. Większość osób nie zwraca zbytniej uwagi na miejsce montażu i to jest duży błąd. Grzejników czy też paneli grzewczych na podczerwień nie można traktować jak standardowych kaloryferów, ponieważ sposób w jaki wytwarzają ciepło jest zupełnie odmienny w obu tych urządzaniach.

Grzejniki na podczerwień, jak sama nazwa wskazuje, emitują fale podczerwieni, które następnie ogrzewają bezpośrednio wszystkie obiekty, które znajdą się na ich drodze. Ogrzane obiekty uwalniają ciepło do powietrza. Standardowe grzejniki ogrzewają powietrze, które następnie się porusza, unosi kurz i ogrzewa otoczenie.

Wyżej opisana podstawowa różnica między ogrzewaniem na podczerwień a standardowym ogrzewaniem na ciepłe powietrze sprawia, że urządzenia te montujemy inaczej. Dlatego tak ważne jest, aby odpowiedzie
ć sobie na pytanie: gdzie zamontować grzejnik na podczerwień, by fale podczerwieni najbardziej efektywnie ogrzewały pomieszczenie?

Myszorek pisze:Nie bedziesz miała ciepła , takie coś może ogrzać tylko jedno pomieszczenie, fakt bedzie mniejsza wilgoć, ale ciepła nie bedzie. Moim zdaniem lepiej ogrzać jedno pomieszczenie , ale to twoja decyzja , mi nic do tego.

No i oczywiście panel/ grzejnik na podczerwień nie ogrzewa powietrza, więc go nie osusza.
nie zmniejsza wilgotności w mieszkaniu.
https://heatdecor.com/wiedza/panele-grz ... lo-ciepla/
panel na podczerwień nie ogrzewa powietrza, więc jednocześnie nie osusza go .

zmiast zdjęcia wstaw link do zdjęcia/ przez zapodaj net -to wtedy wstawię odrócone
bo Twoje zdjęcie jest za małe ; mam duzy monitor -ale serio niewiele na nim widze.

Lub wstaw po prostu większe zdjęcia/ nawet odrócone -ale większe
np takiej wielkości
Obrazek

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie paź 22, 2023 10:40 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Na zapodaj zdjęcie jest wstawione normalnie a dopiero tu jest obrócone.

Co do twojego postu morał jest taki że będę wciąż cierpiał z zimna.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 22, 2023 10:44 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:Na zapodaj zdjęcie jest wstawione normalnie a dopiero tu jest obrócone.

tak , bo nie chce ci się nic zrobić ani pomyśleć ani pomierzyć ani w to włożyć żadnego wysiłku.
Chciałabyś żeby samo się wszystko zrobiło bez Twojego udziału ani wysiłku.

Twoje zdjęcie wychodzi takie pod odwróceniu
Obrazek

czy odwrócone czy nie to niewiele na nim widac;
wstaw większe

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Nie paź 22, 2023 14:18 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Z pirata robi się koci.... terrorysta :lol: Nie mogę usiąść na fotel bo od razu się tam materializuje ( jak duch)
A teraz mu się chyba nie podoba że wyszywam bo co rusz mi się pakuje na kolana i idzie spać.
To teraz mam dwa futrzaki które uwielbiają moje kolana.

A teraz idę sprawdzić pogodę bo psi meteopata już siedzi pod łóżkiem.

Obrazek

indianeczka

Post » Nie paź 22, 2023 14:24 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Patmol pisze:
indianeczka pisze:Na zapodaj zdjęcie jest wstawione normalnie a dopiero tu jest obrócone.

tak , bo nie chce ci się nic zrobić ani pomyśleć ani pomierzyć ani w to włożyć żadnego wysiłku.
Chciałabyś żeby samo się wszystko zrobiło bez Twojego udziału ani wysiłku.

Twoje zdjęcie wychodzi takie pod odwróceniu
Obrazek

czy odwrócone czy nie to niewiele na nim widac;
wstaw większe

Podałam Ci metraż domu? Podałam. Podałam Ci wysokość ściany? Podałam. To co ty chcesz jeszcze niby usłyszeć?
Za to ja się zapytam: korzystałaś z paneli? Szczerze wątpię bo podajesz tylko suche opisy z internetu.
Ja czytam opis ( gdzie jak wół pisze że dany panel ogrzewa 35 metrów) oraz opinie ludzi którzy z nich korzystają. I póki co bardziej wierzę im i mojemu znajomemu który twierdzi że panel wychodzi taniej od piecyka elektrycznego.Jak cię stać na płacenie rachunku za ponad 1000 zł to proszę płać. Ja mam wazniejszy wydatek bo zbója może czekać zabieg okulistyczny i muszę już zbierać kasę.

Obrazek

indianeczka

[poprzednia][następna]