Pirat i ferajna - szykujemy się do urlopu :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt paź 20, 2023 8:47 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:
ana pisze:A to jest budynek z tylko tym jednym mieszkaniem, czy wieloma?
Jeśli z wieloma lokalami, to czy ktoś w nich mieszka?

To jest domek jednorodzinny. Po mojej stronie są dwa mieszkania (moje jest na parterze)

A jak jest z ogrzewaniem pozostałych mieszkań w domku ?
Bo rozumiem, że po drugiej stronie (nie Twojej) jest tez co najmniej jedno mieszkanie ?
A to drugie mieszkanie po Twojej stronie ma ogrzewanie ? jakie ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pt paź 20, 2023 9:03 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Pytam, bo w budynkach z kilkoma lokalami zwykle istnieje obowiązek ich ogrzewania.
Jeśli się tego nie robi, mogą zaprotestować sąsiedzi tracący ciepło. (Były takie sprawy rozstrzygane sądownie). A i zagrzybienie najmowanego lokalu wynikające z niedogrzania mogą podciągnąć pod zaniedbanie z winy lokatora i ukarać finansowo.
Tak więc rezygnacja z ogrzewania nie zawsze jest prywatną sprawą najemcy. :(
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Pt paź 20, 2023 9:11 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:Czy ktoś tu się zna na płytach grzewczych? Znalazłam niezbyt drogą płytę. Niby nie zużywa dużo prądu (tak wynika z opisu) ale czy ktoś by mógł zerknąć?

wrzuć nazwę czy linka

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pt paź 20, 2023 9:20 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:Czy ktoś tu się zna na płytach grzewczych? Znalazłam niezbyt drogą płytę. Niby nie zużywa dużo prądu (tak wynika z opisu) ale czy ktoś by mógł zerknąć?

Płyta grzewcza do gotowania czy ogrzewania ?
Napewno Ci chodzi o panele grzewcze na podczerwień ?
Dobrze grzeją i ciągną mało prądu. Można też powiesić na ścianie.
Tu taki przykładowy na nóżkach.
Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pt paź 20, 2023 9:27 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Kazia pisze:
indianeczka pisze:
ana pisze:A to jest budynek z tylko tym jednym mieszkaniem, czy wieloma?
Jeśli z wieloma lokalami, to czy ktoś w nich mieszka?

To jest domek jednorodzinny. Po mojej stronie są dwa mieszkania (moje jest na parterze)

A jak jest z ogrzewaniem pozostałych mieszkań w domku ?
Bo rozumiem, że po drugiej stronie (nie Twojej) jest tez co najmniej jedno mieszkanie ?
A to drugie mieszkanie po Twojej stronie ma ogrzewanie ? jakie ?

Sąsiadka nade mną ma kominek.
"Każde marzenie jest nam dane z siłą do jego spełnienia " K.Choszcz

Obrazek

viewtopic.php?f=20&t=214301

indianeczka

Od: Pon cze 07, 2010 14:20

Post » Pt paź 20, 2023 9:28 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Gosiagosia pisze:

Obrazek

Właśnie chodzi mi o ten właśnie panel grzewczy.

Obrazek

indianeczka

Post » Pt paź 20, 2023 10:28 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

indianeczka pisze:
Gosiagosia pisze:

Obrazek

Właśnie chodzi mi o ten właśnie panel grzewczy.

Wejdź na allegro, tam czasami są promocyjne ceny.
Dobrze by było kupić taki panel do łazienki tylko na ścianę.

Gosiagosia

Post » Pt paź 20, 2023 10:47 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Grzejnik - panelowy promiennik na podczerwień sterowanie pilotem 425W Geko taki znalazłam na allegro. Niestety link nie chce mi wejść z telefonu.

Gosiagosia

Post » Pt paź 20, 2023 11:26 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

według google grzejniki na podczerwień, nadają się głównie do budynków o dobrej termoizolacji i szczelnej stolarce okiennej i drzwiowej
wtedy są super
bo one grzeją specyficznie, to znaczy na całkiem innych zasadach

to już by sie musiała indianeczka wypowiedzieć jaka jest u niej termoizolacja czy stolarka okienna/drzwiowa

https://sprawdzono.pl/jaki-grzejnik-ele ... dczerwien/
elektryczny grzejnik na podczerwień, zwany też radiacyjnym.
Działa on na zasadzie promieniowania, a emitowane przez niego fale podczerwone ogrzewają nie powietrze, lecz wszystkie elementy pomieszczeń: podłogę, ściany, meble i inne elementy wyposażenia, a także znajdujące się w nich osoby. Dzięki temu temperatura w całym pokoju jest identyczna, niwelując problem ciepła „uciekającego” do góry. Co więcej, niemal od razu po uruchomieniu grzejnika można odczuć przyjemne ciepło, porównywane niekiedy do ciepła promieni słońca. Brak ruchu powietrza ogranicza też wzbijanie się i unoszenie cząsteczek kurzu oraz innych zanieczyszczeń, co z pewnością docenią alergicy i astmatycy.

W sklepach zwykle dostępne są 3 najpopularniejsze rodzaje grzejników na podczerwień: grzejnik panelowy, hybrydowy (połączenie podczerwieni z konwekcją) oraz promiennik.
Każdy z tych typów występuje w różnych rozmiarach i kształtach, dlatego ten rodzaj kaloryferów można wykorzystać zarówno do ogrzewania pomieszczeń, jak i punktowo, np. do dogrzewania się podczas siedzenia przy biurku. Grzejniki radiacyjne są zdecydowanie najtańsze w eksploatacji – mogą pobierać nawet o 50% mniej prądu niż pozostałe rodzaje kaloryferów elektrycznych. Z tego względu niekiedy wykorzystuje się je jako jedyne źródło ogrzewania w domu.
Takie grzejniki elektryczne z niskim poborem energii są jednak dość drogie w zakupie, a inwestycja może zwrócić się tylko w budynkach o bardzo dobrej termoizolacji.

i tutaj podobnie
https://sklep.enerzon.pl/blog/co-to-jest-ogrzewanie-na-podczerwien-n28
Dobrej jakości ogrzewanie podczerwienią jest dobrym rozwiązaniem dla nowoczesnego, energooszczędnego i pasywnego budownictwa. Stanowi ono doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób szukających bezobsługowego, komfortowego i relatywnie ekonomicznego sposobu ogrzewania. Stanowi odpowiedź dla wszystkich osób, które zastanawiają się jaki rodzaj ogrzewania wybrać, gdy nie ma dostępu do gazu

Jeżeli chcesz kupić tani i dobry grzejnik i w dodatku elektryczny to wybierz zamiast najtańszego "panela na podczerwień" dobrej jakości elektryczny grzejnik konwektorowy z elektronicznym termostatem. Dobrej jakości panele na podczerwień (tzw. długofalowe) to inwestycja ok. 700zł za podstawowy panel o mocy grzewczej 500W. Taka moc wystarczy do ogrzania pomieszczenia średnio zaizolowanego o powierzchni ok. 5-7 m2 (przy standardowej wysokości 2.6m).

Czy wszystkie elektryczne grzejniki i panele na podczerwień są energooszczędne i tworzą komfortowe ciepło?
Niestety bardzo często w sieci, na temat ogrzewania podczerwienią można znaleźć złe opinie. Mogą one wynikać z kilku powodów, np.: złego doboru systemu do ogrzewania lub mocy. A niestety często może to być spowodowane złą konstrukcją samego grzejnika, który mimo deklaracji producenta nie jest grzejnikiem na podczerwień. Zaraz to wyjaśnimy.

Skład materiału elementu grzejnego decyduje o temperaturze grzewczej oraz długości fali cieplnej, którą emituje grzejnik. W przypadku dobrej klasy promienników czy paneli emisja promieni podczerwonych to 98%. Konstrukcja grzejnika, długość fali i sposób rozchodzenia się ciepła, ma wpływ na to czy mamy do czynienia z produktem zdrowym, energooszczędnym i bezpiecznym.Można znaleźć na rynku również bardzo tanie, niskiej jakości grejniki na podczerwień. Duża część tych urządzeń nazywana jest "grzejnikami na podczerwień", mimo iż emisyjność podczerwieni jest znacznie poniżej 50%. To w większości są standardowe grzejniki konwektorowe, co oznacza w praktyce większe koszty zużycia energii.

i tutaj ciekawie
https://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzew ... -kosztuja/
Ostatnio edytowano Pt paź 20, 2023 12:18 przez Patmol, łącznie edytowano 1 raz

Patmol

Post » Pt paź 20, 2023 11:34 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Ja mam plastikowane okna( tamtędy mi ciepło nie ucieka) Teraz mam rozszczelnione okna ze względu na butle z gazem ( której nie ufam)

Obrazek

indianeczka

Post » Pt paź 20, 2023 11:52 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Gosiagosia pisze:Grzejnik - panelowy promiennik na podczerwień sterowanie pilotem 425W Geko taki znalazłam na allegro. Niestety link nie chce mi wejść z telefonu.

i jest jakaś różnica między grzejnikiem na podczerwień i promiennikiem na podczerwień
to nie jest to samo
to znaczy często się uzywa tych nazw zamiennie, ale to nie jest to samo

grzejniki są domieszkań
a promienniki do hal , tarasów, ogrodów zimowych -inaczej się nagrzewaja; mocniej -jak są opisy takie bardziej fachowe, to każą promienniki na podczerwień wieszać wysoko - na wysokości 2-3 metrów
a grzejnik na podczerwień -nie

bezpieczniej byłoby kupić coś co sie jednak nazywa " grzejnik na podczerwień"
a nie "promiennik"
szczególnie jak indianeczka się nie zna

to nie jest takie proste niestety, że jak masz plastikowe okna to masz świetną termoizolację mieszkania

np tutaj https://ekopodczerwien.pl/promiennik-podczerwieni
Ogrzewanie podczerwienią po przez panele na podczerwień, grzejniki na podczerwień oraz promienniki na podczerwień jest innowacyjną metodą grzewczą.
są panele, grzejniki i promienniki - wszystko na podczerwień
ale 3 rożne urządzenia

a tutaj wyliczenia mocy

Jeżeli grzejnik dobierany jest do nowego budynku, powinien posiadać moc 40 W na 1m2 powierzchni. W starym budownictwie trzeba wybrać grzejnik o większej mocy – 45-60 W na 1 m2. Jeżeli grzejnik na podczerwień ma pełnić funkcję ogrzewania dodatkowe, jego moc może wynosić 25-50 W na 1 m2 powierzchni.

ten na podczerwień nie nagrzewa powietrza, więc albo ciepło byłoby tylko w jednym pokoju/
albo grzejnik musiałby być w kazdym pomieszczeniu -czyli 3 sztuki? 2 pokoje i kuchnia

no chyba że dałoby się tak otworzyć drzwi że by dał radę
to jego promieniowanie musi sięgać
bo przy normalnym grzejniku nagrzewa się powietrze i jest rozprowadzane (tak troche jak przy klimatyzacji)

https://www.naswoim.com.pl/gdzie-zamont ... dczerwien/
Wysokie temperatury jakie generują grzejniki na podczerwień dochodzić mogą nawet do 60 stopni. Takie temperatury mogą spowodować uszkodzenie niektórych powierzchni lub materiałów.

Grzejnik na podczerwień nie powinien być montowany naprzeciw mebli i innych elementów zabudowy. Wynika to z z dwóch czynników:

Po pierwsze zablokujemy w ten sposób falę podczerwieni. Po drugiej stronie przeszkody będzie chłodniej zatem rozkład temperatur w pomieszczeniu nie będzie równomierny.

Po drugie, montując panel na podczerwień blisko mebla typu drewniana szafka spowodujemy jego nagrzewanie się i finalnie przesuszenie, a nawet deformację.

Wiele paneli na podczerwień na rynku oferowanych jest bez termostatu. Panel też wyposażony jest w przewód bez wtyczki. Panel na podczerwień podłączony „na krótko” do zasilania będzie pracował na maksymalnych temperaturach nieprzerwanie. Temperatury te bez termostatu mogą osiągnąć nawet wartości rzędu 75 stopni. W pomieszczeniu w ten sposób ogrzewanym szybko stanie się niekomfortowo gorąco.

Aby uniknąć tego zjawiska, najlepiej zamontować regulator temperatury powietrza na ścianie ( na wysokości przebywania ludzi), z czujnikiem temperatury powietrza.

Patmol

Post » Pt paź 20, 2023 13:35 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Patmol pisze:
Gosiagosia pisze:Grzejnik - panelowy promiennik na podczerwień sterowanie pilotem 425W Geko taki znalazłam na allegro. Niestety link nie chce mi wejść z telefonu.

i jest jakaś różnica między grzejnikiem na podczerwień i promiennikiem na podczerwień
to nie jest to samo
to znaczy często się uzywa tych nazw zamiennie, ale to nie jest to samo

grzejniki są domieszkań
a promienniki do hal , tarasów, ogrodów zimowych -inaczej się nagrzewaja; mocniej -jak są opisy takie bardziej fachowe, to każą promienniki na podczerwień wieszać wysoko - na wysokości 2-3 metrów
a grzejnik na podczerwień -nie

bezpieczniej byłoby kupić coś co sie jednak nazywa " grzejnik na podczerwień"
a nie "promiennik"
szczególnie jak indianeczka się nie zna

to nie jest takie proste niestety, że jak masz plastikowe okna to masz świetną termoizolację mieszkania

np tutaj https://ekopodczerwien.pl/promiennik-podczerwieni
Ogrzewanie podczerwienią po przez panele na podczerwień, grzejniki na podczerwień oraz promienniki na podczerwień jest innowacyjną metodą grzewczą.
są panele, grzejniki i promienniki - wszystko na podczerwień
ale 3 rożne urządzenia

a tutaj wyliczenia mocy

Jeżeli grzejnik dobierany jest do nowego budynku, powinien posiadać moc 40 W na 1m2 powierzchni. W starym budownictwie trzeba wybrać grzejnik o większej mocy – 45-60 W na 1 m2. Jeżeli grzejnik na podczerwień ma pełnić funkcję ogrzewania dodatkowe, jego moc może wynosić 25-50 W na 1 m2 powierzchni.

ten na podczerwień nie nagrzewa powietrza, więc albo ciepło byłoby tylko w jednym pokoju/
albo grzejnik musiałby być w kazdym pomieszczeniu -czyli 3 sztuki? 2 pokoje i kuchnia

no chyba że dałoby się tak otworzyć drzwi że by dał radę
to jego promieniowanie musi sięgać
bo przy normalnym grzejniku nagrzewa się powietrze i jest rozprowadzane (tak troche jak przy klimatyzacji)

https://www.naswoim.com.pl/gdzie-zamont ... dczerwien/
Wysokie temperatury jakie generują grzejniki na podczerwień dochodzić mogą nawet do 60 stopni. Takie temperatury mogą spowodować uszkodzenie niektórych powierzchni lub materiałów.

Grzejnik na podczerwień nie powinien być montowany naprzeciw mebli i innych elementów zabudowy. Wynika to z z dwóch czynników:

Po pierwsze zablokujemy w ten sposób falę podczerwieni. Po drugiej stronie przeszkody będzie chłodniej zatem rozkład temperatur w pomieszczeniu nie będzie równomierny.

Po drugie, montując panel na podczerwień blisko mebla typu drewniana szafka spowodujemy jego nagrzewanie się i finalnie przesuszenie, a nawet deformację.

Wiele paneli na podczerwień na rynku oferowanych jest bez termostatu. Panel też wyposażony jest w przewód bez wtyczki. Panel na podczerwień podłączony „na krótko” do zasilania będzie pracował na maksymalnych temperaturach nieprzerwanie. Temperatury te bez termostatu mogą osiągnąć nawet wartości rzędu 75 stopni. W pomieszczeniu w ten sposób ogrzewanym szybko stanie się niekomfortowo gorąco.

Aby uniknąć tego zjawiska, najlepiej zamontować regulator temperatury powietrza na ścianie ( na wysokości przebywania ludzi), z czujnikiem temperatury powietrza.

Szczerze mówiąc guzik zrozumiałam.
To mogę kupić czy nie?

Obrazek

indianeczka

Post » Pt paź 20, 2023 13:40 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

a który chces kupić?
bo nie napisałaś który chcesz kupić
z termostatem?

jeden? do jednego pokoju? jaki metraż tego pokoju? jaka wysokość pokoju? masz mało czy dużo rzeczy w tym pokoju? mebli?
czy dwa? trzy? do kazdego pomieszczenia?

masz gdzie postawić? powiesić?
tak żeby nic nie zasłaniało

nie ma obawy że kot czy pies na to wpadnie?
bo one sie nagrzewają i do 75 stopni (ale nie wiem czy Twoj też -bo nie wiem jaki chcesz kupić)

Patmol

Post » Pt paź 20, 2023 14:29 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Zakupiłam termometr i pokazuje że jest u mnie w domu 13,0 °
Poprawka: temperatura spada.

Obrazek

indianeczka

Post » Pt paź 20, 2023 14:31 Re: Pirat,Zbój,Szelma,Śnieżka - coraz zimniej

Gosiagosia pisze:

Obrazek

Patmol chcę kupić ten. W opisie pisze ze można go ustawiać na daną temperaturę oraz godzinę

Obrazek

indianeczka

[poprzednia][następna]