Kotinowo

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 24, 2023 20:26 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Dobry wieczór Wszystkim, mam pytanie do wszystkich, którzy stosowali u swoich kotków zastrzyk Solensia. Moja kicia dostała pierwszy tydzień temu. Czy spotkaliście się może z tzw. reakcją herks tzn. jakby z chwilowym pogorszeniem. U mojej kici wyniki krwi w normie. W rtg wyszła spondyloza. Zastrzyk solensii był tydz temu. Wczoraj jakby lekka poprawa. A dziś dramat. Biedactwo leży ze ściągniętym pyszczkiem i przymkniętymi oczami. Cierpi. Serce kroi mi się. Pytam o to chwilowe pogorszenie po pierwszym zastrzyku aby uchwycić się jakiejs nadziei, ze jeszcze będzie dobrze z góry dziękuję za każdą odpowiedź. ♥️

Agaberndt

Od: Nie wrz 24, 2023 20:10

Post » Pon wrz 25, 2023 4:22 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Skontaktuj się z wetem szybko
Na temat zastrzyku
Nie dawno ktoś pisał o powikłaniach po tym
Mnie wet odradził ten zastrzyk
Agaberndt pisze:Dobry wieczór Wszystkim, mam pytanie do wszystkich, którzy stosowali u swoich kotków zastrzyk Solensia. Moja kicia dostała pierwszy tydzień temu. Czy spotkaliście się może z tzw. reakcją herks tzn. jakby z chwilowym pogorszeniem. U mojej kici wyniki krwi w normie. W rtg wyszła spondyloza. Zastrzyk solensii był tydz temu. Wczoraj jakby lekka poprawa. A dziś dramat. Biedactwo leży ze ściągniętym pyszczkiem i przymkniętymi oczami. Cierpi. Serce kroi mi się. Pytam o to chwilowe pogorszenie po pierwszym zastrzyku aby uchwycić się jakiejs nadziei, ze jeszcze będzie dobrze z góry dziękuję za każdą odpowiedź. ♥️

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pon wrz 25, 2023 6:14 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Dziękuję. Dziś pojedziemy na pewno do weta

Agaberndt

Post » Pon wrz 25, 2023 8:26 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Agaberndt pisze:Dobry wieczór Wszystkim, mam pytanie do wszystkich, którzy stosowali u swoich kotków zastrzyk Solensia. Moja kicia dostała pierwszy tydzień temu. Czy spotkaliście się może z tzw. reakcją herks tzn. jakby z chwilowym pogorszeniem. U mojej kici wyniki krwi w normie. W rtg wyszła spondyloza. Zastrzyk solensii był tydz temu. Wczoraj jakby lekka poprawa. A dziś dramat. Biedactwo leży ze ściągniętym pyszczkiem i przymkniętymi oczami. Cierpi. Serce kroi mi się. Pytam o to chwilowe pogorszenie po pierwszym zastrzyku aby uchwycić się jakiejs nadziei, ze jeszcze będzie dobrze z góry dziękuję za każdą odpowiedź. ♥️

Po pierwsze - jak wspomniała Anka1515 - natychmiast do weta. Zwierzęta (jak i ludzie) różnie reagują na ten sam lek

Tu na forum poradziłabym się w tej kwestii Blue - jest niezastapiona, ma ogromną wiedzę na temat kocich chorób :ok:

Moja Dziunia dostaje już Solensie 4 miesiąc. Jest znaczna poprawa. Kotka zachowuje się jak zdrowa, ma apetyt, przybrała na wadze, bawi sie ...
Dziunia nie została zdiagnozowana, objawy opisywałam wcześnie, były bardzo niepokojące ...
Wszystkie wyniki badań miała wzorowe, mimo swoich 15 Lat (jest MCO), ale nie udało się wetom postawić diagnozy, takie tylko "gdybanie"
Bierze też Amodip na nadciśnienie - nie wiadomno skąd je ma (nerki, serce - ok)

Kciuki za Kicię :ok: :ok:
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Pon wrz 25, 2023 15:16 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Bardzo dziękuję

Agaberndt

Post » Czw wrz 28, 2023 12:33 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Kotina pisze:
Cały czas traktowana jest po królewsku :201461

Obrazek

O raju :lol: Swego czasu karmiłam Cesarzową na stole (bo jej Kitek żyć nie dawał), ale na fotelu to jeszcze żaden się nie posilał :ok: TŻ i tak się wtedy pieklił, że "jeszcze jej dawaj na chińskiej porcelanie".

Ekstra te Twoje obrazy 8)

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Czw wrz 28, 2023 13:45 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Sigrid pisze:
Kotina pisze:

Obrazek

O raju :lol: Swego czasu karmiłam Cesarzową na stole (bo jej Kitek żyć nie dawał), ale na fotelu to jeszcze żaden się nie posilał :ok: TŻ i tak się wtedy pieklił, że "jeszcze jej dawaj na chińskiej porcelanie".

Dziekuję bardzo - maluję amatorsko farbami akrylowymi odkąd jestem na emeryturze. Wcześniej nie miałam na to nigdy czasu ...

Dziunia jest traktowana wyjatkowo odkąd od kilku miesięcy zaczęła niedomagać (ma 15 lat, dla MCO to sporo), co m.in. spowodowało, ze schudła
Teraz je w przeróznych miejscach, aby tylko cos zjadała. To oraz zaaplikowane leki sprawiło, ze prawie wróciła do swojej początkowej wagi.
Czuje się juz lepiej, szkoda tylko, że nie wiadomo co jej było ? Może tylko starość ?

Obrazek Obrazek

Obrazek

U nas koty od początku są przyzwyczajane do okreslonej (mimimalnej) dyscypliny.
M.in. nie wchodzą na szafki i stół w kuchni. W całym mieszkaniu jest dużo fajnych kocich miejscówek, wysoko i nisko.
Jedzonko mają podawane każde na swoim miejscu. Gdy tylko szykuję żarełko każdy biegusiem leci do swojej miski
Oczywiści potem jest sprawdzanie czy aby inny kot nie dostał czegoś lepszego :)
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Czw wrz 28, 2023 16:45 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Dyscyplina??? - zdziwił się Marlon - A co to takiego? :lol:
U mnie kociska się zawsze szarogęsiły, może dlatego, że pochodzę z domu, w którym wszyscy mieli znać swoje miejsce, a miejsce kota było tam, gdzie myszek było pod dostatkiem, a nie na stole i nie daj Boże w łóżku.
Kitek był spełnieniem moich długoletnich dziecięcych marzeń o miękkim futerku, robił co chciał. Alien był spełnieniem marzeń TŻta - robił co chciał. Cesarzowa była pod obstrzałem bandyckiego Kitka - cieszyła się przywilejami i ochroną (no przecież trzeba było jej niewygody rekompensować).
Marlon udawał niepełnosprytnego - dlatego wytresował mnie do jedzenia kocich puszek z mojej ręki (fuuuuj, zapach niepowtarzalny).
Najgorzej ma Aramis. Ponieważ jego debiutem było strącenie z biurka niespłaconego monitora (ze skutkiem śmiertelnym), musiał nauczyć się reagować na hasło: KRK. Wymyślił to Młody (chorwacka wyspa, której nazwa go urzekła), a teraz nie pamięta i nie może się nadziwić, że tak ładnie Muszkieterek schodzi ze stołu na to hasło :lol:

Sigrid

Post » Czw wrz 28, 2023 17:09 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Sigrid pisze:
Kotina pisze:

Obrazek

Kupiłam kiedyś kryształową miseczkę dla kotów… Ale chińskiej porcelany jeszcze nie miały!
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Czw wrz 28, 2023 17:11 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Sigrid pisze:Dyscyplina??? - zdziwił się Marlon - A co to takiego? :lol:
U mnie kociska się zawsze szarogęsiły, może dlatego, że pochodzę z domu, w którym wszyscy mieli znać swoje miejsce, a miejsce kota było tam, gdzie myszek było pod dostatkiem, a nie na stole i nie daj Boże w łóżku.
Kitek był spełnieniem moich długoletnich dziecięcych marzeń o miękkim futerku, robił co chciał. Alien był spełnieniem marzeń TŻta - robił co chciał. Cesarzowa była pod obstrzałem bandyckiego Kitka - cieszyła się przywilejami i ochroną (no przecież trzeba było jej niewygody rekompensować).
Marlon udawał niepełnosprytnego - dlatego wytresował mnie do jedzenia kocich puszek z mojej ręki (fuuuuj, zapach niepowtarzalny).
Najgorzej ma Aramis. Ponieważ jego debiutem było strącenie z biurka niespłaconego monitora (ze skutkiem śmiertelnym), musiał nauczyć się reagować na hasło: KRK. Wymyślił to Młody (chorwacka wyspa, której nazwa go urzekła), a teraz nie pamięta i nie może się nadziwić, że tak ładnie Muszkieterek schodzi ze stołu na to hasło :lol:

No fakt, jest taka wyspa :) Ale nnie się najpierw skojarzyło z Krakowem (używam czasem) oraz z… Krajowymi Ranami Kwalifikacji :mrgreen: A to po prostu Krk :)
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711

Nul

Post » Czw wrz 28, 2023 19:47 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Tak, moje też raczej nie wiedza, co to dyscyplina :D
Dziunia cudna :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw wrz 28, 2023 22:12 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Nul pisze:Kupiłam kiedyś kryształową miseczkę dla kotów… !

:1luvu: :ryk:
Rzuciłaś mi wyzwanie

Sigrid

Post » Pt wrz 29, 2023 7:24 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Nul pisze:
Sigrid pisze:
Kotina pisze:

Obrazek

Kupiłam kiedyś kryształową miseczkę dla kotów… Ale chińskiej porcelany jeszcze nie miały!

Nul, to chyba przebiłaś nas wszystkich :ok: :ryk:
Obrazek

Kotina

Post » Pt wrz 29, 2023 7:26 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Sigrid pisze:Dyscyplina??? - zdziwił się Marlon - A co to takiego? :lol:

KRK - dobre, a naważniejsze, że skuteczne :ok: :ok:
Jednak czasami udaje sie koty trochę wychować :D :201461
Obrazek

Kotina

Post » Sob wrz 30, 2023 0:31 Re: Kotinowo (8) - dom seniorów

Kotina pisze:
Nul pisze:
Sigrid pisze:
Kotina pisze:

Obrazek

Nul, to chyba przebiłaś nas wszystkich :ok: :ryk:

To była wyprzedaż likwidowanego sklepiku ze starociami :)

A zainspirowało mnie to, że któraś kota podpijała wodę z kryształowego wazonu z kwieciem. Wyczytałam kiedyś, że koty są zainteresowane refleksami na wodzie. No to widząc miseczkę - kupiłam :) Ale nie piły z niej więcej…

Nul

[poprzednia][następna]