Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 28, 2023 16:18 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

A ja, na wstępie, napiszę krótko - Anna2016 ogarnij się. Bo jesteś na najlepszej drodze, żeby zadręczyć siebie i kotkę.
1. Kotka na zdjęciach wygląda źle. Ma typowe "nerkowe" futerko. Zmierzwione, posklejane, rozdzielające się a czarne elementy wyrudziałe. Owszem, to zrudzenie może wynikać z wieku, ale nie musi.
Przede wszystkim kotkę powinien obejrzeć wet, powinien zlecić badania krwi. Ty dajesz jej leki, ale sama nie wiesz na co powinnaś ją leczyć i czy w ogóle. Kotka ma kłopoty z jedzeniem. Nawet nie wiesz z czego to wynika. Może bolą ją ząbki, może ma kłopoty z nerkami, może z tarczycą, może jeszcze z czymś innym. Zrób coś z tym bo to co robisz trudno nazwać odpowiedzialną opieką nad starym kotem. A przecież chyba wzięłaś ją po to, żeby pomóc? Tak więc WET! Tzw biegusiem. Przestań leczyć ja samodzielnie nie wiadomo na co bo ją zaleczysz.
2. Nie wszystkie koty chcą być kotami domowymi. Sama miałam takie przypadki. Oczywiście niekiedy udaje się kota przekonać do zmiany trybu życia, ale to wymaga żelaznych nerwów i SPOKOJU. Kot musi dostać tyle czasu na oswojenie się z nową sytuacją ile potrzebuje. Czasem to trwa długo. Po prostu się postaraj, jesteś dorosłą kobietą (zakładam) nie egzaltowaną piętnastolatką, która nie wie co robi i co 5 minut zmienia zdanie i zachcianki.

Anna2016 pisze:Pierd....ny kot :evil: :evil: :evil:
poszłam spać do łazienki, posadzka jest tak mała że nie jestem tam w stanie nóg wyprostowac
Przecież ja musze chodzić do pracy!!!!
Trzecia noc z rzędu nieprzespana!!!!
:cry: :cry: :cry:

8O
Serio? Zresztą post edytowałaś, oryginalna wersja była inna.
Wrzeszcząc chcesz przekonać kota, że będzie mu u Ciebie dobrze?
Z tego co pisze Jola, na podstawie tego co pisałaś Ty, wynika że koteczkę da się zsocjalizować, ale to Ty musisz tego chcieć. No i zachowywać się odpowiedzialnie. A przede wszystkim spokojnie, trzymając nerwy na wodzy. Nie ułatwiasz jej tej oczekiwanej transformacji. Albo nawet wręcz nie dajesz jej na nią szansy.
Ogarnij się. To może być miłe wspólne życie, ale to Ty musisz zapewnić warunki ku temu.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Pt lip 28, 2023 21:09 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Oż kurczaczek, po takich wpisach to nie wiadomo co napisać :cry:
Aniu, sytuacja jest jasna,
Łatka to już staruszka i chce czy nie chce skuteczniej jest opiekować się nią w domu. A czy chce, czy nie to Łacia sama nie oceni :D . W całym ambarasie większym problemem jest Twoje czarnowidztwo. To, że koteczka miałkoli to nie znaczy, że chce na dwór. Miauczy, bo ... coś jest inaczej niż zwykle. A może, tak po prostu jest gadułą?
Naprawdę, po zdjęciach widać, że jest u Was o 100 nieb :D lepiej niż było u mnie z Nowakami. Pół roku pod wanną. Drops też kilkanaście tygodni się przyzwyczajał. Prawie miesiąc czekał na osiatkowanie balkonu.
Mnie się wydaje, że już nie masz wyboru :( . Też byłam bliska złamania się i wypuszczenia Dropsa ale świadomość, że za chwilę przyjdzie jesień i zima jakoś powstrzymały mnie od tej decyzji. Na szczęście, bo wkrótce Drops się przyzwyczaił i było nam dobrze przez kolejne 6 lat. Łacia ma małe szanse na przeżycie w zimowych warunkach kolejnego roku na dworze :( . Wiem, że dla Ciebie jest to obecnie bardzo trudne. Jedyna rada to ... daj sobie luz, jak miauczy to znaczy, że ma chęć do życia :D

Katarzynka, na tych zdjęciach z domu to mi się wydaje, że Łateczka ładnie wygląda. Obrazek
Obrazek
Obrazek[/quote]
Na pewno trzeba do weta ale może jeszcze kilka dni/tygodni poczekać? Niech się obie panie oswoją ze sobą nawzajem :D
Aniu, kciuki nieustające bez względu na decyzję jaką podejmiesz. :ok: :ok: :ok: :ok:
To Ty masz najlepszy "ogląd sytuacji" .
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pt lip 28, 2023 22:49 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Nie rozumiem, jak można pisać do kogoś, kogo nawet się nie zna (!!!) "ogarnij się". Nie, nie wszczynam awantury. Anna2016 potrzebuje wsparcia. I spokoju. Gdybym słuchała niektórych, mój Kubuś już pewnie dawno umarłby na tzw. wolności. Uważam, że wizyta u weta na wstępie może zestresować kotkę. Ale wiem, że Anna2016 zrobi wszystko, żeby było dobrze (nawet, jeśli nie będzie to zgodne z moim "uważaniem") i najcieplej myślę.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob lip 29, 2023 8:42 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Aniu ja Wam szczerze kibicuję, mocno trzymam kciuki za Łateczkę, za cierpliwość i szybkie polubienie domku. :ok: :ok: :ok:
Przytulam Was obie :201428 :201428

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob lip 29, 2023 8:49 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Miau, trzymam łapki za moje Przyjaciółki Sabcię i Usię :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: <3

Ładnie zjadłam śniadanie.
Łatka

Dziękuję MalgWroclaw, ewkkrem, maczkowa, Gosiagosia

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob lip 29, 2023 9:01 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

[quote="Anna2016"]Miau, trzymam łapki za moje Przyjaciółki Sabcię i Usię :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: <3

Łatka

I tak trzymaj Łateczko, jedz ładnie i ciesz się że masz wspaniały domek. :201461

Gosiagosia

Post » Sob lip 29, 2023 9:30 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Łatka. Śniodanko jezd ważmne i w ogóle amciu jezd ważmne. My też już po śniodanku, my kotki i Duża. Duża nawet już zdążyła zrobiać zamięszanie z posprzątnięcię domciu i mówi że zaraz tupta na zakupy. Ale pókico nie tupta ino otwarła komputra.
A ja tuptam na bałkonu póki jezd otwarty.
Sabcia, koleszanku. A ty już amciałaś?
Książniczka Ofelja
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob lip 29, 2023 9:56 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Obrazek

Gosiagosia

Post » Sob lip 29, 2023 11:00 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Łateczko, cieszę się, że ładnie jesz! Lepiej niż ja, bo ja jakoś nie mam apetytu i nadal ciężko oddycham (mimo antybiotyku i leku przeciwzapalnego :( Duża się niepokoi... Przyszły moje wyniki, są ładne, ale nie wiem, czy z powodu zwykłego przeziębienia można mieć taki przyspieszony oddech?
Teraz wlazłam do mojej miejscówki w pudełku i śpię :oops:
Sabcia
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lip 29, 2023 11:05 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

MB&Ofelia pisze:Łatka. Śniodanko jezd ważmne i w ogóle amciu jezd ważmne. My też już po śniodanku, my kotki i Duża. Duża nawet już zdążyła zrobiać zamięszanie z posprzątnięcię domciu i mówi że zaraz tupta na zakupy. Ale pókico nie tupta ino otwarła komputra.
A ja tuptam na bałkonu póki jezd otwarty.
Sabcia, koleszanku. A ty już amciałaś?
Książniczka Ofelja

No właśnie nie amciałam i Duża się martwi. Ale ja rano rzedko mam apetyt :oops: Może później...
Ciociu Gosiagosie, dziękuję :1luvu:
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lip 29, 2023 11:08 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Gosiagosia pisze:
Anna2016 pisze:Miau, trzymam łapki za moje Przyjaciółki Sabcię i Usię :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: <3

Łatka

I tak trzymaj Łateczko, jedz ładnie i ciesz się że masz wspaniały domek. :201461

Pewnie, że tak, Łatka ma super Domek :1luvu:
Sabcia
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lip 29, 2023 12:02 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

poszłam spać do łazienki, posadzka jest tak mała że nie jestem tam w stanie nóg wyprostowac

Nic nie wiem o twoim mieszkaniu, ile masz pokoi itp. Wiesz jaka jest u mnie sytuacja, moje koty się nie akceptują więc izoluje je w oddzielnych pokojach
Może wyznacz Łateczce jedno pomieszczenie, wstaw miseczki, posłanka i kuwetę. Ty się wyśpisz i nie będziesz nerwowa.

Gosiagosia

Post » Sob lip 29, 2023 12:05 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Gosiagosia pisze:

Nic nie wiem o twoim mieszkaniu, ile masz pokoi itp. Wiesz jaka jest u mnie sytuacja, moje koty się nie akceptują więc izoluje je w oddzielnych pokojach
Może wyznacz Łateczce jedno pomieszczenie, wstaw miseczki, posłanka i kuwetę. Ty się wyśpisz i nie będziesz nerwowa.

Gosiu, Ania juz spała tej nocy :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lip 29, 2023 12:42 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

Aniu, nie przejmuj się napastliwymi komentarzami, na forum jest wiele toksycznych osób, które znajdują przyjemność w dowalaniu innym. Albo po prostu nie potrafią inaczej rozmawiać.
Jest Ci ciężko, tym bardziej, że jesteś zdana tylko na siebie i sytuacja Cię przytłoczyła. Zupełnie inaczej byś to przeżywała, gdybyś miała realne wsparcie bliskiej osoby. Do tego doszło zmęczenie z powodu nieprzespanych nocy. Rozumiem Twoje rozgoryczenie i frustrację.
Dobrze, że przespałaś dzisiejszą noc, dobrze, że Łateczka zjadła śniadanie. Pewnie jeszcze będą gorsze i lepsze chwile, zanim się w pełni dopasujecie, zanim Łacia całkowicie się udomowi. Ale jesteście na najlepszej drodze do tego :ok: :ok:
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Sob lip 29, 2023 13:21 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka 2

:201461 :201461 :201461 :201461 :ok:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

[poprzednia][następna]