Ostatnie testy alergiczne miałem w wieku 3 lat - aktualnie mam 24. Bardzo mocne uczulenie na roztocza i dojść średnie na białko kota. Gdzieś w tym roku pojechaliśmy sprawdzić z żoną czy będę miał alergie na kota dla alergików - kot syberyjski z sprawdzonej hodowli. Po wizycie po 9 godzinach pokazały mi się pomniejsze efekty alergii, zdecydowaliśmy się na zakup gdzie mamy kotkę od 2 tygodni. (efekty alergii mogły się pokazać z tego powodu iż w samym mieszkaniu były 24 koty i od kilkunastu lat przesadnie unikałem kotów.
A teraz do rzeczy:
Jako punkt pierwszy i dla mnie najważniejszy, nie wchodzi w grę możliwość oddania kotki, wychodzę z założenia jeżeli są pomysły jak niwelować to będę się starał i robił wszystko by była z nami.
Na samym początku kotka spała z nami w łóżku i przebywała 24/7 (specjalnie dla niej zaplanowaliśmy urlop 2tyg.
Po kilku dniach pojawiły się objawy alergii, które nie są jakieś wygórowane jak to by było przy kocie co ma tego białka w ślinie więcej, tj. duszności, delikatnie szczypią oczy, katar i suchy kaszel.
Przez 5dni byliśmy z kotem w jednym pokoju wraz z kuwetą (musieliśmy pilnie jechać do rodzinnego domu a tam tylko 1 pokój dostępny)
Od tego momentu (na dzień dzisiejszy minęły 2tyg.) podjęliśmy pewne decyzje:
- Kotkę do momentu poprawy mojego stanu zdrowia usunęliśmy z sypialni (było i nam i jej bardzo ciężko)
- Mam zapas leków antyhistaminowych tj. Clatra 20mg i używam co 2 dzień
- Kuwetą i czyszczeniem kota zajmuje się żona,
- Dziennie odkurzamy,
- Myje ręce po każdym kontakcie,
- Żwirek anty alergiczny,
- Karma Hipoalergiczna,
- Dzienne wietrzenie mieszkania,
- Wizyta u alergologa niestety dopiero na koniec lipca.
W planach mamy:
- Rozpocząć odczulanie - immunoterapia swoista
- Zakupić oczyszczasz powietrza - aktualnie wybrany mam "Klarta Stor 2" - chyba że ma ktoś do polecenia inny sprawdzony
- Preparaty do tapczanów/łóżka itp. które zapobiegają rozmnażaniu się alergenów,
- Odkurzacz z filtrem HEPA.
- Przepranie wszystkiego w temp. 60 stopni.
Zdaję sobie sprawę z tego że wracam od jutra do pracy więc 2/3 dnia nie będzie mnie przy kocie więc obniży to reakcje alergiczną.
Czy ktoś z państwa miał podobny problem i co najbardziej pomogło?
Czy i jaki oczyszczacz powietrza pomaga?
Czy możecie jeszcze coś doradzić? Coś co może pominąłem?
Jak państwo to widzą z waszej perspektywy?
Jeżeli coś pominąłem to na bieżąco będę uzupełniał a i w przyszłości chce dopisać co najbardziej pomagało dla kolejnych osób z tym problemem.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia