Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest ok

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 25, 2023 22:27 Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest ok

Obie świeżo otworzone, ta sama firma, ten sam skład, ten sam smak. :ryk: Bo odgrzewane to czy z saszety czy z puszki nie przechodzi zbyt, nic nowego.

Pytam z ciekawości - też macie takie wybredniaki? Ja to cały rytuał odprawiam, musi być jeden smaczek dodany na czubek mokrej karmy, żeby kot zechciał zjeść (jak jest położony zanim kot patrzy to się nie liczy oczywiście, a mówią, że taki dobry węch! 8)). Rozpieszczone te kociska, nie ma co.

Czy puszkowe karmy są w jakiś sposób gorsze albo coś się przedostaje z puszki do karmy, że koty nie chcą tego jeść?

Bells

Od: Wto lis 23, 2021 23:44

Post » Nie cze 25, 2023 23:40 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

Też się zdarzało wybrzydzanie; jeśli daję mokrą, to raczej saszetki, bo puszki faktycznie były czasami bardziej „be”. Ale moje rzadko jadają gotową karmę, więc moje obserwacje mogą nie być miarodajne…
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Pon cze 26, 2023 8:06 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

Oczywiście, moje też nie uznają puszek.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pon cze 26, 2023 9:02 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

Skład identyczny ale ... czymś się różnią zdecydowanie. Im mniejsza gramatura tym smaczniejsze wg. kota. Saszetka może być smaczna a puszka już nie. Co więcej, im większa gramatura puszki tym bardziej "niezjadliwa".
Wydaje mi się, że nie powinno tak być ale jest. Nawet wyglądem się, te karmy różnią.
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pon cze 26, 2023 9:09 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

U mnie jest na odwrót - saszety (z tych lepszej jakości) jej nie podchodzą zazwyczaj. No i świeżo otworzone zawsze najlepsze.

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Pon cze 26, 2023 11:34 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

Bywają koty wybredne którym jedna konsystencja pasuje, inna nie. Nie zazdroszczę karmienia takiego kota :wink:
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pon cze 26, 2023 14:10 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

ewkkrem pisze:Skład identyczny ale ... czymś się różnią zdecydowanie. Im mniejsza gramatura tym smaczniejsze wg. kota. Saszetka może być smaczna a puszka już nie. Co więcej, im większa gramatura puszki tym bardziej "niezjadliwa".
Wydaje mi się, że nie powinno tak być ale jest. Nawet wyglądem się, te karmy różnią.

Na pewno konsystencją. Może to nie kwestia składu ale "ubicia" żeby się zmieściło w puszce.
No nic, zostajemy przy saszetach i tyle :P Droższe są, ale trudno. Lepiej żeby zjadły drogie niż żebym ciągle wyrzucała tańsze.

Bells

Post » Pon cze 26, 2023 14:12 Re: Koty nie jedzą z puszki - ta sama karma z saszetki jest

MB&Ofelia pisze:Bywają koty wybredne którym jedna konsystencja pasuje, inna nie. Nie zazdroszczę karmienia takiego kota :wink:

No moje koty to straszne wybredniaki ogólnie. Może kwestia rasy? (rosyjskie niebieskie).
Kotka jak wyżej - rytuał potrzebuje, ale w sumie lubi mokre.
Kocur? Ech... Ten to jak widzi, że sięgam po mokrą a nie smaczki/suchą to dosłownie UCIEKA z kuchni. Muszę go przynieść spowrotem, postawić pod miską wrzucić trochę smaczków/suchej i się modlić. Od miesięcy próbuję go przestawić i wciskać jak najwięcej mokrej ale idzie strasznie.
O dziwo kocur z legitnej hodowli gdzie jadł zdrowe żarcie. A kotka z hodowli "sheba i kitikat"... A jednak jest mniej wybredna.

Bells