Kot próbuje uciekać

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 08, 2023 15:12 Kot próbuje uciekać

Witam. Od jakiegoś czasu jedno z moich kocich dzieci zaczęło się dziwnie zachowywać. Chodzi o dwuletnią kotkę, ponad rok po sterylizacji. Oba moje koty są ciekawskie, zawsze jak ktoś wraca do domu to stoją pod drzwiami i witają, czasem próbują łeb wystawić, żeby zobaczyć co na schodach się dzieje. Jednak Luna zaczęła przeginać. Jak chce wyjść to czeka pod drzwiami aż otworzę, staje się pobudzona, wrzeszczy na mnie, próbuje wyjść przede mnie i muszę ją cofać ręką. Skacze na drzwi i się kładzie pod nimi i próbuje je otworzyć. Oba koty są niewychodzące, dogadują się. Luna zawsze była diabeł wcielony i nadpobudliwa, ale jednak przegina. Jakie mogą być przyczyny takiego zachowania? Nie chce, żeby inny, mniej uważny domownik wypuścił kota.

Dopey

Od: Sob sty 07, 2023 11:38

Post » Pon maja 08, 2023 16:20 Re: Kot próbuje uciekać

Odgrodz część przedpokoju tak, aby koty nie były bezpośrednio przy drzwiach. Ja zasuwam sklejką kupiona za grosze. Inaczej kotka prędzej czy później sie wymknie. Poza tym zaczipuj ja na wszelki wypadek, gdyby uciekła. Można tez zniechęcić kota do drzwi spryskując teren pomarańczowym zapachem do ciasta, kotom bardzo sie on nie podoba.
Warto tez przy okazji kota przebadać.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon maja 08, 2023 16:20 Re: Kot próbuje uciekać

Wyraźnie kotka się nudzi w domu, za mało stymulacji, jest ciekawska i odważna, dlatego chce wychodzić.
Trzeba popracowac nad tym, żeby w domu miała więcej zajęcia, np. przy jedzeniu.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29