Leki cytostatyczne (chemioterapia)

Rozmowy o chorobach onkologicznych u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 16, 2023 10:35 Leki cytostatyczne (chemioterapia)

Wątek mojego kota jest w dziale Koty, bo jak go zakładałam, to nie wiedziałam jeszcze, że ma raka. Mój kocur choruje na gruczolakoraka nosa. Leczenie to Endoxan (chemioterapia)+ Palladia+ steryd. Okresowo antybiotyk. To leczenie paliatywne.
Leczenie onkologiczne jest drogie, ale to nie jedyna przeszkoda. Kiedy dostaliśmy receptę na Endoxan i receptę na podział tego leku, okazało się, że w żadnej aptece nie chcą tego zrobić (i nie chodzi o brak sprzętu). W jednej z aptek poinformowano mnie, że jest to już nielegalne, apteki ogólnodostępne nie mogą dzielić cytostatyków. Postanowiłam napisać do Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego, żeby dowiedzieć się jak jest naprawdę. Wklejam odpowiedź.

Apteka ogólnodostępna może przygotować dawki zlecone przez lekarza, w tym także lekarza weterynarii, korzystając z leku gotowego, wyłącznie na podstawie odpowiednio wystawionej recepty na lek recepturowy zgodnie z obowiązującymi regulacjami prawnymi, z której wynikać będzie jaki lek recepturowy, w jakiej postaci, dawce oraz ilości ma sporządzić apteka; apteka nie może sporządzić leku recepturowego z powierzonego surowca – w tym przypadku nie może podzielić tabletek leku, który przyniesie np. pacjent lub właściciel zwierzęcia.

Zgodnie z zapisami ustawy Prawo farmaceutyczne oraz ustawy o zawodzie farmaceuty przygotowywanie leków cytostatycznych w dawkach indywidualnych jest usługą farmaceutyczną, którą świadczyć mogą wyłącznie apteki szpitalne i zakładowe posiadające specjalistyczne pracownie leków cytostatycznych, działające w podmiotach udzielających stacjonarnych i całodobowych świadczeń zdrowotnych szpitalnych, wyłącznie na potrzeby szpitali, w których zostały zorganizowane.

Zakładam ten wątek, bo komuś mogą się przydać te informacje. Weterynarze ciągle wypisują recepty i wysyłają do aptek. Trzeba rozmawiać. Podobno jakieś apteki dzielą te leki, ale niektóre dostaly kary za to. Często stosowany Endoxan jest lekiem cytostatycznych, który wymaga podzielenia. Dodam jeszcze, że Palladia nie jest lekiem cytostatycznych, więc jej nie dotyczy ten problem.

uga

Od: Śro kwi 22, 2015 9:26

Post » Pt mar 24, 2023 9:37 Re: Leki cytostatyczne (chemioterapia)

Zaznaczę
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 9 >>

Post » Nie kwi 30, 2023 20:21 Re: Leki cytostatyczne (chemioterapia)

W kwietniu Endoxan podzieliła mi apteka z uśmiechem na ostrobramskiej 101 w Warszawie. Mają specjalną loże do dzielenia cytostatyków.

nancybotwin

Od: Nie kwi 30, 2023 19:58