Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 17, 2023 18:00 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

KĄCIK MUZYCZNY
Dziś w Kąciku - Placido Domingo – nie tylko dla melomanów, przygotowany na podstawie tekstu, który napisałam dawno temu do kwartalnika Ogólnopolskiego Klubu Miłośników Opery "Trubadur" (trochę go uaktualniłam). W Kąciku pojawiło się już sporo piosenek w wykonaniu Dominga, więc chyba warto ten temat usystematyzować.
http://trubadur.pl/archiwum-trubadura/b ... -melomanow
Nie ma chyba lepszego okresu niż karnawał, aby opowiedzieć o płytach Plácida Dominga poświęconych piosenkom i przebojom z musicali. „Rozrywkowa” dyskografia słynnego tenora zawiera już 26 pozycji (nie licząc ok. 30 CD prezentujących kolędy, zarzuele, operetkę i pieśni).

Pierwszą „pozaoperową” płytą było wydane w 1976 r. Be My Love, ale właściwa „przygoda z piosenką” zaczęła się dla niego w 1981 roku wraz z albumem Perhaps Love. Do powstania płyty przyczynił się walnie producent nagrań pop, Milton Okun, gorący wielbiciel tenora, marzący od lat, aby z nim współpracować przy rejestracji oper. Początkowo jego zabiegi nie przynosiły efektu, jednak pomysł wydania albumu z piosenkami przyszedł Okunowi do głowy we właściwym momencie. Domingo po wielu wahaniach zdecydował się wtedy wyjść poza krąg opery i zaistnieć w świecie pop-kultury. Płyta, zrealizowana przy współudziale znanego (tragicznie zmarłego w 1997 r.) piosenkarza Johna Denvera była właściwym krokiem na tej drodze i od razu odniosła ogromny sukces. W krótkim czasie sprzedano kilka milionów egzemplarzy, a tytułowa piosenka, wykonana w duecie z Denverem, trafiła na listy przebojów. Posłuchajmy tytułowego utworu - Perhaps Love.

Oczywiście, natychmiast odezwały się krytyczne głosy purystów, potępiających Dominga za zejście z diapazonu tzw. wysokiej sztuki, ale artysta niezbyt się nimi przejął. Znacznie istotniejsze było dla niego, iż właśnie po Perhaps Love otrzymał wiele listów od ludzi, których ta płyta zachęciła do zainteresowania się muzyką klasyczną.
- Nie do każdego można dotrzeć z operą wprost – tłumaczył śpiewak. – Czasem trzeba szukać innych dróg.
Krytycy upierali się, że przyczyną powstania podobnych nagrań są raczej płynące z nich finansowe zyski.
- Zgoda – przyznawał artysta. – Dochód ze sprzedaży Oberona czy innego mniej znanego dzieła, wydanego w niewielkim nakładzie, na pewno nie dorówna honorarium za płytę „pop”. Dlaczego jednak śpiewak operowy nie miałby zarabiać choćby niewielkiej części sum, uzyskiwanych przez idoli muzyki rozrywkowej? Tego samego zdania byli słuchacze, kupujący masowo Perhaps Love i oczywiście wytwórnie płytowe, gotowe natychmiast wypuścić na rynek następne hity. Jeszcze w tym samym roku powstał kolejny przebój – Tanga, najlepiej sprzedająca się płyta w historii Deutsche Grammophon, zarejestrowana przez wiecznie zajętego Dominga w Buenos Aires nocą, po wieczornych występach w Otellu. Taki sposób nagrywania wcale jednak nie świadczył, że tenor podchodził do swych pozaoperowych nagrań z mniejszą starannością. Przeciwnie.
- Opera stanowi moją codzienność – mówił artysta – natomiast piosenki wykonuję rzadko, więc, paradoksalnie, ich interpretowanie jest dla mnie trudniejsze. Tu, inaczej niż w operze, słuchacz sam bywa często wykonawcą melodii i muszę go przekonać do mojej wersji. Staram się operować głosem odmiennie niż w repertuarze klasycznym. Poza tym mam do dyspozycji mikrofon, więc mogę posługiwać się dźwiękiem, jakiego na scenie używam tylko wyjątkowo. Zbyt „operowa” interpretacja byłaby zresztą sprzeczna z duchem utworu.
Posłuchajmy jak wyglądały te nocne nagrania. Tango Cuesta Abajo:

Po olbrzymim sukcesie pierwszych albumów szybko przystąpiono do wydania kolejnych: My Life For a Song (1984) i Save Your Nights For Me (1985). Znalazły się tam pierwsze piosenki tworzone specjalnie dla Dominga przez wielu kompozytorów (np. Andrew Lloyd Webber, Michel Legrand, Charles Aznavour, a także Friedrich Gulda oraz syn artysty – Plácido Domingo jr). Z płyty My Life for a song pochodzi Besame mucho, tu w wersji hiszpańskiej (na płycie jest po angielsku).

W 1988 r. ukazał się na CD musical Goya, oparty na losach hiszpańskiego malarza, a napisany dla Dominga przez Murraya Yestona. W 1991 r. artysta nagrał album z popularnymi fragmentami musicali – [y]The Broadway I Love[/y]. W 1996 r. wypuszczono na rynek płytę z kolejną musicalową perełką – Człowiekiem z La Manchy z muzyką Mitcha Leigha. Wielokrotnie proponowano tenorowi nagranie w całości [y]Upiora w Operze[/y] i [y]Nędzników[/y]. Niestety, artysta był zbyt zajęty i do nagrania nie doszło. Za to w 2006 ukazała się płyta z piosenkami włoskimi - Italia Ti Amo
Zobaczmy filmik, promujący płytę Goya - My Life for e song - Till I Loved You z Jennifer Rush

Chyba najwięcej znanych przebojów w wykonaniu Dominga znalazło się na płycie [y]Die schönste Stimme[/y] (1989). Mamy tu i tematy filmowe, i pieśni włoskie, piosenki w różnych językach oraz oczywiście sporo muzyki hiszpańskiej, w tym En Aranjuez con tu amor, oparte na Adagio ze słynnego koncertu Rodriga (nota bene – rzadkość w repertuarze Dominga, który na ogół unika przeróbek fragmentów muzyki symfonicznej na utwory do śpiewania).
To oczywiste, że w „rozrywkowym” dorobku tenora najwięcej miejsca zajmują nagrania piosenek hiszpańskich i latynoamerykańskich. Po Tangach pojawiły się kolejno: Adoro i Canciones Mexicanas (1982, piosenki meksykańskie), Siempre en mi corazon (1984, piosenki Ernesto Lecuony), De mi alma latina I i II (1994 i 97) oraz dwa albumy z piosenkami Augustina Lary – Bajo el cielo Espaňol (1996) i Por amor (1998), album 100 Años de Mariachi (1999), a w 2008 - Pasión Española. Hiszpańskie przeboje Domingo wykonuje chętnie w czasie koncertów (np. w Miami w 1991 r., zarejestrowanym na płycie Por fin juntos!). Może najpierw posłuchajmy [y]Siempre en mi corazon[/y]:

Filmik promujący De Mi Alma Latina 2 - Capullito De Aleli / Cuando Calienta El Sol / Guantanamera

Dlaczego tak dużo muzyki latynoamerykańskiej?
- To piosenki, które towarzyszyły mi w młodości – wyjaśnia Domingo – Wtedy nie było dyskotek. Podczas spotkań w prywatnych domach tańczyliśmy w rytm tych melodii, będących przecież częścią kultury Ameryki Łacińskiej.
Tutaj - Madrid Augustina Lary w charakterystycznym rytmie chotis (jakaś dziwna przygrywka, chyba dodana przez autora filmiku).

Nieco inny charakter ma album Entre dos mundos, przygotowany z okazji Wystawy Światowej EXPO ’92 w Sewilli (prezentowałam go niedawno w Kąciku). Hiszpański kompozytor i poeta Manuel Alejandro stworzył wtedy dla Dominga cykl nastrojowych pieśni, odpowiadających artystycznej osobowości ich wykonawcy.
Obok albumów z muzyką rozrywkową Domingo nagrał też parę pojedynczych utworów tego gatunku przy okazji ważnych wydarzeń z dziedziny kultury i sportu (Olimpiada w Los Angeles, 200. rocznica Rewolucji Francuskiej, Olimpiada Zimowa w Norwegii, Mundial), a kilka piosenek zrealizowano też w formie modnych wideoklipów. Czasem nagranie jest ilustracją muzyczną filmu, np. Columb czy Hamlet. Piosenki są także nieodłączną częścią składową wiązanek, śpiewanych na koncertach Trzech Tenorów i podczas podobnych imprez o popularnym charakterze. Chyba nigdy nie przedstawiłam w Kąciku piosenki El Mundial, nagranej z okazji Mundialu w Barcelonie w 1982 r.

Flirt z gatunkiem pop wcale jednak nie znaczy, że Domingo gotów jest zgodzić się w pełni ze stwierdzeniem, iż muzyka nie dzieli się na klasyczną i rozrywkową, tylko na dobrą i złą. Przy całym szacunku dla cudzych gustów i wysiłków i całej osobistej sympatii dla Siboney czy On The Street, Where You Live artysta zawsze pamięta o różnicy KLASY, dzielącej bardzo dobrą piosenkę od muzyki tworzącej jego świat, muzyki największych operowych geniuszy – Mozarta, Verdiego, Wagnera, Pucciniego i wielu innych. Domingo nie próbuje zacierać tej różnicy i boleje nad faktem, że opera, „najwspanialsza ze sztuk” – jak sam ją nazywa – mimo swej niewątpliwej wartości, mimo mistrzowskich wykonań i wszelkich prób upowszechniania, pod względem popularności pozostaje daleko w tyle za poczynaniami różnych efemeryd w świecie rozrywki. Artysta często i z pasją mówi o edukacji muzycznej dzieci. Edukacji, która powinna zaczynać się bardzo wcześnie, bo przecież młody człowiek od najmłodszych lat otoczony jest wszechobecnym popem. Jeśli w szkole nie ukaże się piękna muzyki klasycznej (ale nie TEORII muzyki, lecz właśnie jej PIĘKNA), być może już na zawsze pozostanie „głuchy”. Na pytanie, czy świat byłby lepszy, gdyby wszyscy chodzili do opery, Domingo odpowiada z przekonaniem: „Tak!”. I chyba właśnie z tej perspektywy – człowieka głęboko wierzącego w Boga i Sztukę w świecie, który nie wierzy już w nic (jak napisano o Domingu w jednym z wywiadów) – trzeba oceniać jego dokonania na gruncie pop-kultury. Ich nadrzędnym celem zawsze bowiem pozostaje Sztuka przez duże S.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt lut 17, 2023 18:05 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

jolabuk5 pisze:Sprawdziłam. Po kolejnych 4 godzinach - już 194. Uff. Zobaczymy, co będzie wieczorem.

Oby było dobrze :ok:
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Pt lut 17, 2023 18:08 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

Gosiagosia pisze:
Erin pisze:Piękna karteczka, piękne życzenia :)
A o kiciach po drugiej stronie tęczy zawsze pamiętamy <3

Zawsze pamiętamy i będziemy pamiętać, tęsknimy i mamy ich w sercu.

Obrazek

Ja wciąż myślę o Syriuszku i Karmelku :cry:
Dlaczego oni są teraz tam zamiast leżeć u mnie na kolanach.
Obrazek

Annaa

Post » Pt lut 17, 2023 18:27 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

Pamiętam. [*] dla wszystkich, których nie ma.
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Pt lut 17, 2023 18:48 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

madrugada pisze:Pamiętam. [*] dla wszystkich, których nie ma.

:201494
Lolo (*)... jest znow w domu... Nie potrafie sie rozstac... :oops:
Jego urna stoi teraz obok urny Julisia.
Kiedys beda na " naszych dzialkach". Nie umiem jeszcze zrobic tego nastepnego kroku...
Lucas 2014 :placz:

lucas 2014

Od: Czw wrz 07, 2017 11:35

Post » Pt lut 17, 2023 19:00 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

lucas 2014 pisze:

Kiedys beda na " naszych dzialkach". Nie umiem jeszcze zrobic tego nastepnego kroku...

Lucas2014, przytulam :201428
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Pt lut 17, 2023 19:07 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

lucas 2014 pisze:

Bardzo mi przykro :(
To zawsze jest bardzo trudne, przytulam :201428
Obrazek

Annaa

Post » Pt lut 17, 2023 20:10 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

lucas 2014 pisze:

Nic na siłę, przyjdzie czas, to jeszcze nie teraz, czasem trzeba kilku miesięcy a czasem.....kilku lat i wtedy będzie wiadomo, że to ten czas.
U mnie w domu nietknięte posłania Zazulki, tak jak je zostawiła, 3 miesiące temu, miseczka z zakurzonymi chrupkami, szklaneczka w której siemię lniane wyschło już dawno na suche wióry, strzykawka z której ją karmiłam.....nawet otwarty transporterek i jej kocyki w którym wróciła od wetki....w tych samych miejscach co 3 miesiące temu. Mieszkam sama więc mogę sobie na to pozwolić. Nie wiem ile czasu mi potrzeba. Wiem, że w budce Migusi [*] wymieniłam kocyk bo potrzebowała jej Łatka, chyba po...3 latach...już nie pamiętam, wcześniej nie byłam w stanie tego zrobić....Musiałam natomiast sporo kocyków po śmierci Marcysi schować w reklamówkę i zastąpić je zupełnie nowymi tylko dlatego że Łatka potrzebowała zacisznego schronienia w altance a tam był zapach chorutkiej Marcysi [*][*][*] Dlatego napisałam że nic na siłę i że to normalne że czasem musi minąć bardzo dużo czasu.....i my sami nie wiemy ile

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt lut 17, 2023 20:36 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

lucas 2014 pisze:

:201428
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Pt lut 17, 2023 22:54 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

jolabuk5 pisze:Sprawdziłam. Po kolejnych 4 godzinach - już 194. Uff. Zobaczymy, co będzie wieczorem.

Usieńko, ależ huśtawkę Dużej serwujesz!
Miłego Święta!

Lucas2014… Miau…
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob lut 18, 2023 1:06 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

Nul pisze:

Usieńko, ależ huśtawkę Dużej serwujesz!
Miłego Święta!

Lucas2014… Miau…

A wieczorem znowu bylo 400... Ja zwariuję. Nie mogę zwiększyć dawki, żeby po 12 godzinach było niżej, ani zmniejszyć, żeby po 6 godzinach nie było 40! Kwadratura koła.

Lucas, bardzo przytulam. Rob tak, jak napisała Ania, wszystko w swoim czasie. :201428
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lut 18, 2023 2:44 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

Lucas2014, przytulam. Niech przysni Ci sie Lolo i powie, ze mu dobrze za TM i ze kiedys bedziecie znow razem. A do tego czasu bedzie nad Wami czuwal stamtad.

Jolu, oby sie udalo znowu wpasc w dobry rytm/dawki podawania insuliny. Nie mam pojecia o cukrzycy. A moze Blue albo ktos inny by cos doradzil?
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Sob lut 18, 2023 7:17 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

Usiu? Sabciu? Kciuki za Was :ok: :ok: :ok:
Lukas2014 przytulam :201428
Spokojnego dnia

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Sob lut 18, 2023 9:28 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka

Dzień dobry sobotnio!
Jak się miewają koteczki i ich duzi?
Lucas, przytulam!

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

[poprzednia][następna]