Higiena u kota, problem z kupką.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 18, 2023 16:58 Higiena u kota, problem z kupką.

Hej! To mój pierwszy wpis tutaj także chciałem od razu się przywitać :)

Posiadamy kota rasy Ragdoll. Mały ma 3,5 miesiąca. Posiada długie futerko i niestety - non stop chodzi okupkany. Okolice odbytu (myte co chwilkę) są brudne. Kotek po załatwieniu się w kuwecie co chwile zostawia ślady kupki na futrze, przez co futerko nawet zmieniło kolor na żółtawy.

Kot częściej ma kupke rzadką niż twarda i bardzo śmierdząca.

Karmimy go karmą Carny. Jednak dość często zmieniliśmy mu smaki. Teraz pozostaniemy przy jednym smaku i sprawdzimy, czy konsystencja kupki się zmieni.

Czy gdy kotek dorośnie, będzie możliwość, ze bardziej zadba o futerko? Na razie oczywiście staramy się, aby ciagle był czysty. Jednak gdy człowiek pracuje czasem ciężko to upilnować.

Zapach kupki jest do tego stopnia duży, ze po powrocie z pracy - całe mieszkanie do wietrzenia.

Lukio

Od: Śro sty 18, 2023 16:51

Post » Śro sty 18, 2023 19:26 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Był odrobaczany? Czy je tylko jedzenie z metalowych puszek? Tylko jeden rodzaj?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro sty 18, 2023 20:18 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Przy biegunce raczej ciężko by dupka była czysta jeszcze taka z długim futerkiem :roll: i lepiej ją samemu wtedy umyć niż zostawiać to kotu - jeśli kupka jest rzadka to coś jest nie tak a jeśli są to pierwotniaki czy robale to kotek myjąc się wtórnie się tym zaraża. Ja swojego trochę tam wygoliłam (oczywiście bez przesady) żeby łatwiej było zadbać o higienę tych okolic (mój też z biegunką).
Później jak już kupa będzie normalna powinno być ok.

Mieliśmy kiedyś kotkę z długą sierścią i w 99% sytuacji nie było z nią takich problemów żeby była tam brudna. W 99% bo pamiętam jak czasem przychodziła do pokoju i po chwili czuć było charakterystyczny zapach :D kawałek glutka przyczepiał się do sierści pod ogonem i wtedy rodzice wycinali jej taką niespodziankę :D ale to były sporadyczne sytuacje.

Rudolfa

Od: Wto lip 24, 2018 0:29

Post » Śro sty 18, 2023 20:22 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Kot jest odrobaczony. Je karmę tylko z metalowych puszek. Chyba zbyt często zmienialiśmy mu smaki. Dokończymy kilka puszek i zostaniemy przy jednym smaku, który najbardziej mu odpowiadał. Może wtedy wszystko się unormuje. Generalnie jutro także przystrzygę kocurka w okolicach ogonka.

Lukio

Post » Śro sty 18, 2023 20:27 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

A tak poza tym to nie bagatelizujcie tej biegunki. U małego kotka łatwo o odwodnienie. Pójdźcie do weta, zróbcie badania żeby nie było tak, że za tydzień/dwa kot będzie wyniszczony. Ja wiem, że to się może wydawać, że rzadka kupka to nic takiego i samo przejdzie ale co jeśli nie? Lepiej dmuchać na zimne i nie bagatelizować. Wiem co mówię bo sama męczę się już czwarty miesiąc z biegunką u swojego kociaka.

Rudolfa

Post » Śro sty 18, 2023 20:31 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Rudolfa pisze:A tak poza tym to nie bagatelizujcie tej biegunki. U małego kotka łatwo o odwodnienie. Pójdźcie do weta, zróbcie badania żeby nie było tak, że za tydzień/dwa kot będzie wyniszczony. Ja wiem, że to się może wydawać, że rzadka kupka to nic takiego i samo przejdzie ale co jeśli nie? Lepiej dmuchać na zimne i nie bagatelizować. Wiem co mówię bo sama męczę się już czwarty miesiąc z biegunką u swojego kociaka.

Generalnie kotek nie ma ciągle biegunek. Przyjmijmy statystykę na 8 kup 2 będą miękkie. Podajemy mu do mokrego przegotowaną wodę, dodatkowo mały dużo pije. Jeżeli nie zauważymy w ciągu kilku dni poprawy na pewno skoczymy do weta.

Lukio

Post » Śro sty 18, 2023 20:42 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Wcześniej napisałeś, że częściej jest rzadka niż normalna i że jest cuchnąca :?

Rudolfa

Post » Śro sty 18, 2023 20:45 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Rudolfa pisze:Wcześniej napisałeś, że częściej jest rzadka niż normalna i że jest cuchnąca :?

Faktycznie, chyba zbyt emocjonalnie do tego podszedłem Co do woni - tak, cuchnąca, czy twarda, czy miękka wydziela mocny „zapach”

Lukio

Post » Czw sty 19, 2023 22:13 Re: Higiena u kota, problem z kupką.

Animonda Carny to średnia karma, wiele kotów reaguje biegunkowo.
Nie przyzwyczajaj kota do jednego rodzaju puszki, producent coś zmieni i będzie katastrofa "bo kot nie chce jeść", a poza tym chciałbyś jeść przez cały czas to samo?
Może trzeba powtórzyć odrobaczenie z uwzględnieniem tasiemca. Mój Barnaba długo serwował nam bomby biologiczne o lepszej lub gorszej konsystencji, dopiero 3 dni aniprazolu temat załatwiło
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33