Brak apetytu u kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto sie 06, 2013 17:27 Re: Brak apetytu u kota

kot nie je z nieznanych przyczyn- należy mu zbadać krew
kot prawie nie pije- musi dostać kroplówkę, kilka ml tego płynu nie pokryje zapotrzebowania kota na płyny, a wlew podskórny raczej każdy wet umie zrobić
co do problemów z zębami, to chyba lekarz go zbadał, obejrzał jamę ustną i zęby?

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Wto sie 06, 2013 17:28 Re: Brak apetytu u kota

basia19, a spróbuj zmiksować to mięso, pomieszać z wodą i taka pastę podać mu w strzykawce (bez igły) do pysia.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Wto sie 06, 2013 17:34 Re: Brak apetytu u kota

Ivette pisze:kot nie je z nieznanych przyczyn- należy mu zbadać krew
kot prawie nie pije- musi dostać kroplówkę, kilka ml tego płynu nie pokryje zapotrzebowania kota na płyny, a wlew podskórny raczej każdy wet umie zrobić
co do problemów z zębami, to chyba lekarz go zbadał, obejrzał jamę ustną i zęby?

Tak, zajrzał mu do pyszczka, chociaż mój kot jest taki, że ciężko przy nim cokolwiek zrobić. Nawet obcięcie wszystkich pazurów naraz to cud. Nie stwierdził nic złego, ale może coś przeoczył, bo mój kot się bardzo wiercił przy badaniu...

basia19

Od: Wto lip 16, 2013 16:49

Post » Wto sie 06, 2013 17:35 Re: Brak apetytu u kota

vivien pisze:basia19, a spróbuj zmiksować to mięso, pomieszać z wodą i taka pastę podać mu w strzykawce (bez igły) do pysia.

Dziękuję, już próbuję

basia19

Post » Wto sie 06, 2013 17:40 Re: Brak apetytu u kota

A może się zakłaczył? Wtedy też koty przestają jeść.
Obrazek

cairo

Od: Nie lut 12, 2012 9:48

Post » Wto sie 06, 2013 18:00 Re: Brak apetytu u kota

Polecam badanie krwi, trzeba działać szybko. Mam nadzieję, że to nic groźnego.
Trzymam mocno kciuki za kiciusia.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Śro sie 07, 2013 16:49 Re: Brak apetytu u kota

Byłam dziś u weterynarza z kotem, tylko mój Rysiu zachowywał się dziś okropnie podczas badania. On ogólnie bardzo się stresuje, ale dziś przeszedł samego siebie. Doktor wymacał mu cały brzuch i stwierdził, że żadnych bezoarów nie wyczuwa pod palcami. Chciałby zaproponować badania krwi, ale kotu wtedy trzeba podać jakieś leki nasenne. To samo dotyczy sondy, kot może ją sobie sam wyrwać, bo widać co teraz wyprawia :( Przepisał Relanium dla kota, ale nawet nie wiem jak mu podać tą tabletkę :( Wkładam ją kotu do pyszczka, ale jak czuje cokolwiek w buzi, to zaraz to wypluwa :( Będę próbować, aż do skutku :(
Pozdrawiam was ciepło :wink:

basia19

Post » Śro sie 07, 2013 17:58 Re: Brak apetytu u kota

A jaką dawkę masz tego relanium? Na apetyt to powinna być na prawdę mikrodawka. Najlepiej by było gdybyś miała to w syropie. Czy kot od 5 dni absolutnie nic nie zjadł?
Obrazek

cairo

Post » Śro sie 07, 2013 19:13 Re: Brak apetytu u kota

basia19 pisze:Byłam dziś u weterynarza z kotem, tylko mój Rysiu zachowywał się dziś okropnie podczas badania. On ogólnie bardzo się stresuje, ale dziś przeszedł samego siebie. Doktor wymacał mu cały brzuch i stwierdził, że żadnych bezoarów nie wyczuwa pod palcami. Chciałby zaproponować badania krwi, ale kotu wtedy trzeba podać jakieś leki nasenne. To samo dotyczy sondy, kot może ją sobie sam wyrwać, bo widać co teraz wyprawia :( Przepisał Relanium dla kota, ale nawet nie wiem jak mu podać tą tabletkę :( Wkładam ją kotu do pyszczka, ale jak czuje cokolwiek w buzi, to zaraz to wypluwa :( Będę próbować, aż do skutku :(
Pozdrawiam was ciepło :wink:

A po co relanium? Żeby zrobić badania krwi?
Wydaje mi się, że relanium przepisuje się kotom w ekstremalnych przypadkach 8O
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Śro sie 07, 2013 19:57 Re: Brak apetytu u kota

vivien pisze:Wydaje mi się, że relanium przepisuje się kotom w ekstremalnych przypadkach 8O

Relanium w bardzo małych dawkach działa na pobudzenie apetytu u kotów.
Obrazek

cairo

Post » Śro sie 07, 2013 20:45 Re: Brak apetytu u kota

Ale przede wszystkim trzeba znaleźć przyczynę!
Sztuczne pobudzanie apetytu wiele nie zmieni, tym bardziej podając lek tego rodzaju (są skuteczniejsze) przy niewiadomym stanie nerek czy wątroby.
Może co najwyżej zamaskować najbardziej widoczny objaw i opóźnić postawienie diagnozy.
Ile tego relanium masz podać? :roll:
Jeśli całą tabletkę, dla wygłodzonego kota - to możesz się bardzo zdziwić reakcją :(

Nie wiem jak wet chciał wymacać kłak w żołądku, bo tam umiejscowiony najczęściej daje objaw w postaci straty apetytu.

Nie znalezienie przyczyny braku apetytu u kota to dodatkowe wskazanie do dalszej diagnostyki :!:
Nie okoliczność uspokajająca.
A kot powinien szybciutko dostać kroplówkę z aminokwasami, może być też dokarmiany na siłę strzykawką (najlepiej karmą convalescence w proszku) jeśli sobie z tym poradzisz.

Może poszukaj innego weta :(
I koniecznie porób kotu badania, tuż po podaniu mu kroplówki :(

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw sie 08, 2013 13:35 Re: Brak apetytu u kota

Relanium miałam podawać w ten sposób, żeby jedną tabletkę podzielić na pół albo na trzy części i tak podawać. Wczoraj próbowałam kotu włożyć ją jeszcze raz do pyszczka, ale nie dało rady. :(
Kupiłam mu za to znowu fileta z kurczaka, chociaż myślałam, że się nie przyda i kolejny raz się zepsuje. Po południu, kiedy był zaspany, pomiziałam mu tym mięsem po nosie. Włożyłam mu szybko do gardła malutki kawałek fileta i czekałam. Wydawało mi się, że znów wypluje, ale pogryzł to i połknął :) Wieczorem zjadł jeszcze 3 malutkie kawałki, a dziś jest już po śniadaniu i obiedzie. :D Oczywiście wszystko w maleńkich porcjach, ale stopniowo będę mu je powiększać. Będę go obserwować, ale wygląda na to, że wszystko powraca do normy. :)

basia19

Post » Nie sty 15, 2023 19:37 Re: Brak apetytu u kota

Proszę kogoś o poradę. Mój kot od wczoraj nie ma apetytu, pije dużo wody i dostał krwistą biegunkę. Jest totalnie osowiały i nie ma siły chodzić, ciągle śpi, wymioty na razie nie wystąpiły. 5 dni temu otrzymał zastrzyk przeciwzapalny na jego problemy z dyskopatią, która wywoływała paraliże. Pod dwóch dniach lek zaczął działać i paraliże ustały, ale wczoraj mało zjadła, a dzisiaj w nocy dostała biegunkę i nic w ogóle nie zjadła. Czy ten lek mógł spowodować zapalenie wątroby albo jelita? Jutro rano jadę do weta, ale proszę mi powiedzieć jakie badania mam kazać mu zrobić. Nie chcę żeby ładował w nią kolejne leki jeśli nie wiadomo jaka jest przyczyna biegunki.

Luna1992

Od: Nie sty 08, 2023 21:29

Post » Nie sty 15, 2023 20:08 Re: Brak apetytu u kota

To może być wszystko, dosłownie. Trudno coś poradzić.
Dobrze, że idziesz jutro do weta. Badania krwi jak najszersze spectrum, może USG?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Nie sty 15, 2023 20:09 Re: Brak apetytu u kota

Może załóż oddzielny wątek? Bo to już jest trzeci gdzie przedstawiasz jeden z problemów swojej kici - najpierw wątek o padaczce, potem o uchu a teraz dochodzi brak apetytu i biegunka. Myślę, że łatwiej będzie doradzić mając pełen obraz sytuacji bo w tej chwili nawet nie wiemy w jakim wieku jest kotek.
Napisz co za zastrzyk dostał. Bo wcześniej wspominałaś o zastrzykach z diazepamu.
Co do badań to już we wcześniejszym wątku wapominalam co warto zrobić. Na pewno trzeba zrobić badanie krwi - przynajmniej profil diagnostyczny rozszerzony (zobacz sobie na stronie labwetu co wchodzi w jego skład) i według mnie specyficzną lipazę oraz choroby zakaźne (fiv, felv, ja bym też dla spokoju zrobiła toksoplazmozę tylko interpretowała wynik tak jak opisałam Ci w wątku o padaczce). I to takie minimum na początek (jak możesz to resztę z tego co napisałam Ci w tamtym wątku też bym dorobiła). Dobrze by było też zrobić usg i pojechać do naprawdę dobrego weta.

Rudolfa

Od: Wto lip 24, 2018 0:29

[poprzednia][następna]