[2]Olsztyn - Adas (*).. wiosna 2024.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sty 12, 2023 0:10 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Szkoda, bez leczenia kotek ma małe szanse... :(
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sty 12, 2023 0:18 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Można spróbować podawać mu unidox do karmy. Całą tabletkę. Choćby te 2 razy w tygodniu.
Najprawdopodobniej nie wciągnie całej dawki, ale antybiotyk zadziała.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw sty 12, 2023 8:40 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

ana pisze:Można spróbować podawać mu unidox do karmy. Całą tabletkę. Choćby te 2 razy w tygodniu.
Najprawdopodobniej nie wciągnie całej dawki, ale antybiotyk zadziała.

Żeby antybiotyk zadziałał- musi być podawany codziennie.Co najmniej 7 dni.I nie można podać sporadycznie całą tabletkę z przekonaniem- zje lub nie.Bo jeśli zje to taka dawka dla kociaka jest za duża.
Proszę o wsparcie i udostępnianie zbiórki:

https://pomagam.pl/100kotow

iza71koty

Od: Sob sie 30, 2008 17:27

Post » Czw sty 12, 2023 8:48 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Marzenia11 pisze:
ana pisze:A jak często tam bywa? Co drugi dzień, czy rzadziej?
Może wystarczy podawać co drugi dzień?
Druga opcja: wziąć je do domu na czas leczenia.

W srody i w weekend.
Do domu nie chce wziac.
Maly Nosiowy milusinski trafil do weta. Sam wszedl do transportera. Dostal convenie,przeciwzapalny i odrobaczanie. I wlasnie wraca na dzialke. Drugi tez taki chory zostal na dzialce.
Nie wiem czy laczenie antybiotyku combo i odrobaczania i powrot na dzialke nie jest za duzym obciazeniem dla organizmu ,oby nie, w koncu wet wie co robi. Przynajmniej taka mam nadzieję.

A czy Wet został poinformowany w jakie warunki kociak wraca i że jest karmiony sporadycznie?Duża dawka specyfików jak na chorego kociaka.Zwłaszcza dodatkowo odrobaczenie.

Doczytałam że zawiozłaś na działkę pod foliak kołdrę.Takie rzeczy jak kołdry,pierzyny,wełna i inne cuda nie sprawdzają się w terenie.To łapie tylko wilgoć.Nie da to żadnego ciepła a może wyrządzić więcej szkód-bo koty będą spały na wilgotnym posłaniu.O ile będą wogóle tam spały.

Ja też popełniłam błąd- bo do kilku budek dałam na spód kawałki koca z wełny owczej.Doczytałam- że to może chłonąć wilgoć.Owszem sprawdziło mi się to jesienią jak było sucho i ciepło.No i fakt.Zajrzałam w mrozy do budek i wilgoć jak diabli.Usunęłam z budek wełnę owczą i dołożyłam koc akrylowy.I jest ok.

iza71koty

Post » Czw sty 12, 2023 9:35 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Co innego budka na otwartym terenie, co innego szklarnia czy tunel foliowy niepodlewane zimą. W nich zwykle jest w tym okresie bardzo sucho, bo do środka nie pada deszcz ani śnieg, w ciągu dnia natomiast są nagrzewane przez słońce. Posłanka, pudła kartonowe, etc. nie namakają.
fckptn
Obrazek

ana

Post » Czw sty 12, 2023 9:42 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

ana pisze:Co innego budka na otwartym terenie, co innego szklarnia czy tunel foliowy niepodlewane zimą. W nich zwykle jest w tym okresie bardzo sucho, bo do środka nie pada deszcz ani śnieg, w ciągu dnia natomiast są nagrzewane przez słońce. Posłanka, pudła kartonowe, etc. nie namakają.

Wilgoć jest ciągnięta przez materiał z podłoża i powietrza.Nie zależnie od tego -czy jest to pod dachem czy nie.U nas słonecznego dnia nie ma od co najmniej dwóch miesięcy.Chyba ze w Olsztynie jest inna pogoda.

iza71koty

Post » Czw sty 12, 2023 9:58 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Wystarczy podłożyć pod kołdrę folię lub dechy.
Izo, szklarnia i tunel foliowy to pomieszczenie specyficzne. Zbudowane po to, żeby w ciągu dnia były cały czas nasłonecznione.
Jeśli się nie podlewa, zimą w takich miejscach jest sucho, bo nawet jeśli złapią trochę wilgoci, to ona szybko wysycha.
Wiem, co piszę. Na działce zimą wilgotno mam w drewnianej szopce i w murowanym domu, w szklarni natomiast jest sucho jak pieprz. Dlatego przez wiele sezonów zimowe kocie miasteczko było właśnie tam. Owszem, ze styropianowymi budkami do spania w nocy, ale z pudłami kartonowymi i miękkimi posłankami do rekreacji w ciągu dnia, czy jak tam sobie koty chciały.
fckptn
Obrazek

ana

Post » Czw sty 12, 2023 10:06 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Wiem co to szklarnia.O ile jest dobrze zabezpieczona.Co innego budki w szklarni -i dodatkowo jakieś legowiska-a co innego luzem położona kołdra.To miałam bardziej na myśli.

iza71koty

Post » Czw sty 12, 2023 12:21 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Pod foliakiem jest postawiona ocieplona styropianowa budka, w niej mnóstwo polarków i kocyków , a NA budce (żeby ją jeszcze ewentualnie docieplić) położyłam kołdrę. Pod foliakiem, w ciągu dnia koty często śpią na stole, na deskach, na innych rzeczach i mają w tych miejscach porobione takie "stanowiska" ze ścinek polarowych. Myślę, ze jak kołdrze coś się stanie, będzie morka czy coś w tym stylu to nie będą na niej siedzieć i tyle.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Czw sty 12, 2023 17:01 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Próbuję negocjować z p olą aby zabrała kota do weta. zaraz wstawię zdjęcie z wczoraj, jak wygląda.
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Czw sty 12, 2023 17:02 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Obrazek

Marzenia11

Post » Czw sty 12, 2023 17:34 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

P Ola twierdzi, ze trzeba czekać i obserwować, bo ona już tyle razy widziała, ze koty z tego same wychodzą, ze trzeba się zdac na ich silny organizm. Jestem w szoku.

Marzenia11

Post » Czw sty 12, 2023 18:14 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Z oczu się leje ropa, moim zdaniem. Samo nie przejdzie.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw sty 12, 2023 18:44 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

jolabuk5 pisze:Z oczu się leje ropa, moim zdaniem. Samo nie przejdzie.

dokładnie tak samo uważam

Marzenia11

Post » Czw sty 12, 2023 18:58 Re: [2]Olsztyn - Adasiu, pamietam...(*) - zima.

Marzenia11 pisze:Pod foliakiem jest postawiona ocieplona styropianowa budka, w niej mnóstwo polarków i kocyków , a NA budce (żeby ją jeszcze ewentualnie docieplić) położyłam kołdrę. Pod foliakiem, w ciągu dnia koty często śpią na stole, na deskach, na innych rzeczach i mają w tych miejscach porobione takie "stanowiska" ze ścinek polarowych. Myślę, ze jak kołdrze coś się stanie, będzie morka czy coś w tym stylu to nie będą na niej siedzieć i tyle.

Masz rację koty nie będą siedzieć- ale ta wilgotna kołdra spowoduje -że budka będzie chłonęła od niej wilgoć.Jak przejęłam komórkę dla kotów -to stała tam budka -właśnie owinięta kołdrą.Kołdra była wilgotna a w budce mega zimno.Wyrzuciłam tą kołdrę i dałam do budki świeży ciepły kocyk.Pomogło.

Każdy materiał czy będzie to szmata czy płyta pilśniowa czy drzewo nasiąknięte wilgocią- powoduje że ta wilgoć wnika do budki.Efekt jest odwrotny bo wszystko przechodzi wilgocią a w efekcie może się wytworzyć grzyb.Budka musi oddychać.Lepiej docieplić kawałkami styropianu.Czasem jak docieplają budynki- warto zapytać.Zostają im spore kawałki czasem całe płyty.Albo po prostu kupić zgrzewkę w Castoramie.Wtedy to mozesz dać i pod budkę i na budkę i ocieplić boki i ma to duży sens.

Ja w Wigilię musiałam ratować jedną z budek- właśnie przesiąknięta wilgocią.Ta wilgoć szła od płyty pilśniowej- która leżała na budce.Dawała niewyobrażalny ziąb do środka.

iza71koty

[poprzednia][następna]