Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
jolabuk5 pisze:A Twoja emerytura jest mniejsza od połowy średniego miesięcznego wynagrodzenia (w 2022 r. - 5 922 zł brutto), bo tylko jesteś zwolniona z abonamentu. Jeśli emerytura jest wyższa, to zwolnienienie przysługuje dopiero pl ukończeniu 75 lat.
Świetnie, że bank Ci zwrócił pieniądze. Ale dopłata do co ogromna.
Też taką miałam w ubiegłym roku. Spłacałam na raty.
MB&Ofelia pisze:Dopłata całkiem pokaźnaMusisz zapłacić całą sumę na raz, czy w ratach? Raty chyba by były mniej bolesne.
Mi spółdzielnia jakiś czas temu podniosła czynsz, ale przy tych cenach obawiam się, że też może być dopłata po sezonie grzewczym.
jolabuk5 pisze:Ojej, takiej dopłaty - z 2021/22 to już chyba nie powinno być?
Ewuniu, 1/4 średniej to niecałe 1500 zł - i 3 koty...W tym roku dostaniesz 250 zł waloryzacji, ale co to jest przy tej inflacji ...
Dobrze, że chociaż abonamentu nie musisz płacić!
ewkkrem pisze:jolabuk5 pisze:A Twoja emerytura jest mniejsza od połowy średniego miesięcznego wynagrodzenia (w 2022 r. - 5 922 zł brutto), bo tylko jesteś zwolniona z abonamentu. Jeśli emerytura jest wyższa, to zwolnienienie przysługuje dopiero pl ukończeniu 75 lat.
Świetnie, że bank Ci zwrócił pieniądze. Ale dopłata do co ogromna.
Też taką miałam w ubiegłym roku. Spłacałam na raty.
Jolu, moja emerytura jest duuuuuuuuuuuuuuuuużo niższa od połowy średniego wynagrodzenia. Jest niższa od ćwierci średniego wynagrodzenia mimo prawie 40 lat pracy![]()
Dopłaty do CO to wg mnie granda. Dopłacamy do poprzedniego sezonu grzewczego. Wtedy nie było tak szokowego wzrostu cen paliw i węgla. Strach pomyśleć co będzie za rok
mir.ka pisze:[
ja niestety podwyżki paliw odczuwam na bieżąco![]()
tona węgla w poprzednim sezonie niecały tysiąc, a teraz prawie trzy tysiące![]()
![]()
ewkkrem pisze:mir.ka pisze:[
ja niestety podwyżki paliw odczuwam na bieżąco![]()
tona węgla w poprzednim sezonie niecały tysiąc, a teraz prawie trzy tysiące![]()
![]()
Ja też. Podwyżka zaliczek na CO. TO rozumiem. Nie rozumiem, czemu mam dopłacać do ciepła wykorzystanego w poprzednim sezonie grzewczym.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Silverblue i 59 gości