Kot kilka dni po kastracji przestal jesc

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon gru 19, 2022 12:51 Kot kilka dni po kastracji przestal jesc

Witajcie

Próbowałam znalezc podobny wątek na forum, niestety wszystkie ktore znalazłam zostaly jakos bez odpowiedzi, mam nadzieję,ze ktos dzis bedzie w stanie mnie troche uspokoić.

Moj kot w zeszla srode zostal wykastrowany(dzis mamy poniedzialek), po kastracji i wybudzeniu chwile chodzil jak pijany ale szybko mu przeszlo i wszystko wrocilo do normy. Kot jadl, zalatwial sie i bawil. Jedyne co zauwazylam to ze wiecej spi, ale myslalam ze to normalne.
W sobotę na wieczor otworzylam nowa puszke mokrego i zmieszalam z reszta puszki z rana (GranataPet kitten), kot zjadl stare, nowe powachal i nie ruszyl. Następnego dnia rano juz z nowej puszki nie ruszyl nic. Otworzylam następna puszke i to samo. Wacha i zostawia. Suche (feringa) w ciagu dnia zjadal.
Niedziela na tej samej zasadzie. Mokre ble suche zjadal. W poniedziałek rano juz nawet nie dawalam mu mokrego, tylko Suche i pojechalam do sklepu poszukac nowej innej karmy, myslalam ze po prostu granatapet ma jakąś inaczej pachnaca partie i mpody gardzi zarciem. Do koszyka wleciala animonda(w 3 roznych smakach) i leonardo. Zaczelam od Leonardo - powachal i nie ruszyl. Animonda - w akcie desperacji wszystkie pootwieralam i probowalam- powachal i nie ruszyl. Na koncu zrezygnowana zaproponowalam mu jego ulubione suche - tez nie zjadl ! Odmawia juz nawet suchego.
Inne aspekty - czysta miska, spokoj wszystko jest.. kot oprócz tego ze jakos wyjatkowo duzo spi, zachowuje sie normalnie. Bawi sie, biega i wariatuje. Spi i łasi sie jakos wiecej ale myslalam ze to przez kastracje.

Kot ma pol roku, jest rudy(niby to wazne), ma mokry zimny nosek i nie je. Jutro wizyta u weta ale przez okres przedswiateczny jest jakis zastepczy wet, ktorego nie znam i nie jestem w stanie powiedziec czy jest godny zaufania.

Czy sa tu jacys kociarze, ktorzy sa w stanie powiedzieć co moze byc powodem braku apetytu mojego kota?

Loveemptypeople

Od: Pon gru 19, 2022 12:39

Post » Pon gru 19, 2022 14:25 Re: Kot kilka dni po kastracji przestal jesc

Jako że kot jest po narkozie - koniecznie zbadałabym, poza oczywiście obejrzeniem kota przez weta, omacaniem, obejrzeniem ranki, węzłów chłonnych, zmierzeniem temperatury, osłuchaniem etc - krew: morfologię i biochemię. Jako że ja standardowo u kotów które nagle odmawiają jedzenia "bez powodu" badam także specyficzną kocią lipazę - to też myślę że warto, choć kociak młody, więc nie powinno się tu nic dziać, ale dla pewności i pełności diagnostyki.
On nie ma skłonności do zjadania dziwnych rzeczy? Nie macie w domu gwiazdy betlejemskiej? Choinka jest naturalna - jeśli jest? Nie ma na niej anielskiego włosia?
Bo może to jest problem nie związany z zabiegiem a czymś innym? W tym okresie wiele kotów truje się gwiazdami, podrażnia przewód pokarmowy igliwiem lub preparatami konserwującymi choinki czy połyka ciała obce typu ozdoby choinkowe, wstążki.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon gru 19, 2022 14:41 Re: Kot kilka dni po kastracji przestal jesc

Zanim wzielam kota to przeczesalam fora z info co jest grozne a co nie. Wszystkie trujace rosliny z domu zniknely, choinka sztuczna, bez zainteresowania raczej.
Co do narkozy, po 4 dniach od narkozy mialoby sie cos z nim dziac? Nie bralam nawet pod uwage, ze to jeszcze w nim jest. Ogolnie kot ma dosc duza przemiane materii, dwojka co tak minimum 2x dziennie jest, sika tez duzo wiec myslalam ze juz raczej sladu po narkozie nie bedzie

Loveemptypeople

Od: Pon gru 19, 2022 12:39

Post » Pon gru 19, 2022 18:14 Re: Kot kilka dni po kastracji przestal jesc

To nie chodzi o to że narkoza w kocie jeszcze jest ale bywa że daje w kość np. wątrobie, nerkom, trzustce ( i sam lek i to jak działa - np. spada pod jego wpływem ciśnienie krwi). Czasem już wcześniej się z nimi coś działo ale jeszcze bezobjawowo. Młody kocur następnego dnia po kastracji powinien zachowywać się zupełnie normalnie. Czasem koty nieprawidłowo lek metabolizują, czasem coś dzieje się z flaczkami. Czasem zaszkodzi inny lek, antybiotyk, przeciwbólowy, bywa że kot podczas narkozy się zachłyśnie. Warto sprawdzić co się dzieje, bo nadmierna ospałość po kastracji a teraz narastający problem z jedzeniem to nic normalnego.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26