Zbójcerze, Zbójcerki i Zbójcerzątka

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 19, 2005 13:49

Przepiekna kicia! :1luvu:

Daga

Od: Pon lut 04, 2002 15:46

Post » Wto lip 19, 2005 13:52

Tak, marmurkowa: w kółka czy też w ślimaki :D
Jej mamusia wygląda tak:
Obrazek
A tatuś tak:
Obrazek

Patrzyłam też na rodzeństwo z poprzednich miotów:
Gil-Galad
Faramir av Gondor
No, a sama hodowla to bajka po prostu.
Najstarsza kotka odeszła w styczniu, w wieku 17 lat. Obecnie najstarsza jest 14-letnia Henrietta (oczywiście kastratka już), która przyszła ze mną spać, kiedy nocowałam u hodowczyni (trudno było inaczej ze względów odległościowych chociażby, nie da rady miedzy Krakowem a Dortmundem obrócić w ciągu jednego dnia).
W hodowli mieszkają trzy kotki, kocur i trójka kastratów, kotki rodzą raz w roku. Hodowczyni wtedy spędza z kociakami mnóstwo czasu, dlatego kocięta są świetnie zsocjalizowane. Kiedy tam przyjechałam, zostałam dosłownie obleziona przez kocięta: ufne, odważne, rozbrykane.
Maksymalnie jeden kociak z miotu idzie do hodowli, z miotu na V Vireska właśnie. Zanim udało mi sie namówić hodowcę na rezerwacje Vireski (wstępną, decyzja została podjęta dopiero podczas wizyty), musiałam sie wytłumaczyć z dotychczasowych doswiadczeń i z zamiarów na przyszłość.
Od początku wiedziałam, że kotkę odbiorę, jak bedzie miała minimum 14 tygodni, z uwagi na wszystkie szczepienia właśnie, nie było dyskusji, że wcześniej.
Mogę tylko powiedziec, że życzę wszystkim, którzy kupują koty rasowe, kontaktu z takimi hodowcami, z jakimi ja miałam szczęście się zetknąć.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto lip 19, 2005 14:01

A czy ja już mogę się wprosić na oglądanie jej kociaków ?

Swoją drogą jak zobaczyłam Wasze koty to nie byłam pewna czy to koty :lol: Te ogony :!:
Ostatnio edytowano Wto lip 19, 2005 14:17 przez Chiara, łącznie edytowano 1 raz

Chiara

Od: Pt mar 18, 2005 20:40

Post » Wto lip 19, 2005 14:02

I dziękuję za wszystkie miłe słowa - jak tylko przywiozę malutką nie omieszkam jej obfotografować i zamieścić relacji z kontaktów na linii dama-zbójcerze (dama co prawda ma tak zbójeckie spojrzenie, że pewnie się wpasuje idealnie w towarzystwo i miast łagodzić obyczaje, sama będzie grandzić :twisted: ), mam jednak nadzieję, ze zgodnie ze słowami Sigrid rycerz nad zbójnikiem w sercach chłopaków przeważy :lol:

Oberhexe

Post » Wto lip 19, 2005 14:05

Chiara pisze:A czy ja już mogę się wprosić na oglądanie jej kociaków ?

Swoją drogą jak zobaczyłam Wasze koty to nie byłam pewna czy to koty na pewno :lol: Te ogony :!:

:lol:
Koty, bez dwóch zdań - wieczorne mruczanki nie pozostawiają złudzeń :lol:

Do kociaków to jeszcze daleko, het het: mała musi najpierw osiągnąć wiek odpowiedni, przejść przez kilka wystaw (opinia sędziów jest istotna) i dopiero wtedy zaczniemy myśleć o kociakach :D Za to na mizianie malutkiej (i chłopaków, bo będą zazdrośni) zapraszam od czwartku :D

Oberhexe

Post » Wto lip 19, 2005 14:07

Ochjakjawamzazdroszczę [ikonka_nie_mogąca_złapać_oddechu_z_wrazenia] :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Wto lip 19, 2005 14:18

Oberhexe pisze:czarna klasycznie pręgowana bez białego

mój ulubiony zbójcerski kolor Obrazek

oczekuję z niecierpliwością
Od-vetowy Snus Szarż
Za vetem veto - liberum veto :evil:

evanka

Od: Pt gru 13, 2002 16:16
Lokalizacja: miasto wojewódzkie na prawach powiatu, a nawet gminy

Post » Wto lip 19, 2005 14:23

Dama ma nie tylko spojrzenie zbójeckie, ale też pewnie nomen okaże się omen ;) W końcu Viresse to pewnie coś z łacińską etymologią ma wspólnego i z cnotą męstwa :lol: Oj, schudnie Hacker, schudnie, jak mu Dama więcej kotka pogoni ;)

BENDŻI :!: :evil: :evil: :evil:
Co to ma znaczyć? To już nie rudy marmurek jest Twoim kolorem ulubionym? :twisted:

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Wto lip 19, 2005 14:26

przecież wszem i wobec wiadomo, że kocham rude, bure (czyli czarne pręgi, ciapki i kółka wszelakie na szarym tle) i czarne :twisted:
Od-vetowy Snus Szarż

evanka

Post » Wto lip 19, 2005 14:29

Akurat perspektywa schudnięcia Hackera mnie nie martwi, a wręcz przeciwnie :lol:
Co do etymologii, to akurat hodowczyni kocha sie w książkach Tolkiena i imiona kociaków z nich czerpie. Imie Viresse ma być zwiazane z nazwą wiosennego miesiąca, odpowiadajacego naszemu kwietniowi :D
Ale z pewnością masz rację, że męstwo i odwagę w oczętach panienki widać, zada panna bobu chłopakom, oj zada (zwłaszcza jak rujkować zacznie... ych. No ale skoro się rzekło a, to i b konsekwentnie trzeba, a wysterylizować można zawsze. Pocieszam sie też, że mamusia wg. słów hodowczyni rujkuje rzadko i chociaż oczywiście nikt nie powiedział, że córeczka musi to miec po niej, to jednak mam nadzieję, że tak będzie: głównie dla jej dobra.).

Oberhexe

Post » Wto lip 19, 2005 14:29

Bengala pisze:przecież wszem i wobec wiadomo, że kocham rude

No! :twisted: Już lepiej. Nie powiem Kitkowi, co matka chrzestna wyprawia. Skoki jakoweś w bok :twisted:

Meg, oboje rodzice Mężnej Damy są z białym? 8O Szok. Nie wiem czemu ubrdałam sobie, że będziesz szukać takiej, która przynajmniej od 3 pokoleń nie ma "białych plam" w rodowodzie :lol:

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Wto lip 19, 2005 14:30

Bengala pisze:przecież wszem i wobec wiadomo, że kocham rude, bure (czyli czarne pręgi, ciapki i kółka wszelakie na szarym tle) i czarne :twisted:

A srebrzyste i dymne? :crying:

Oberhexe

Post » Wto lip 19, 2005 14:32

dzięki Megi i Elli norwegi stały sie moją ulubiona rasą :D
Od-vetowy Snus Szarż

evanka

Post » Wto lip 19, 2005 14:34

i szczególną miłością osobistą obdarzam pewne jej egzemparze Obrazek