Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka. Zazulka [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 02, 2022 18:41 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

pibon pisze:
mir.ka pisze:
drzewa i krzaki też przeszkadzają, bo gubią liscie i trzeba je powycinać

O tak! U nas teraz moda na obcinanie duzych drzew tylko zostawianie konaru. Wyciac nie mozna bez pozwolenia, to tak omijaja. Mam takich kilka drzew po drodze do pracy i patrze co to za hejterzy natury mieszkaja na tych posesjach.

edit: obcinanie wszystkich galezi

Rzeczywiscie to barbarzyństwo.

A przy okazji - właśnie przeczytałam na watku wnerwionych, jak to Trump był wszystkiemu winien, a Biden niczemu. Bardzo charakterystyczne, coś mi to przypomina :wink:

I tak dzień mija. Ostatnio Calineczka wybrała sobie miejscówkę na poduszce za moją głową. Jak się kładę, to mam od razu pod ręką kota do głaskania :D
Miłego wieczoru :201461 :1luvu:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw cze 02, 2022 18:45 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

U nas tak golili na łyso topole przy ulicy. Na szczęście przestali. W tym roku tylko poobcinali suche gałęzie.

Miłego miziania Calineczki :wink: :201461
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw cze 02, 2022 22:44 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Nie znam się na opiece nad drzewami. Wiem, że kiedyś w pobliżu domu ogolili i odrosło. To się nazywa ogławianie. Może więc nie będzie źle, choć pamiętam, że strasznie te drzewa wyglądały.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Czw cze 02, 2022 22:55 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Miau. Miłego wieczoru :P
Zazulka

Zuźka mimo odstawienia sterydu, odpukać, przez te 5 dni - na razie - jakoś się trzyma (kuwetowo). Je o około połowę mniej a pije o około 3/4 mniej tego co piła kiedy brała steryd...

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt cze 03, 2022 0:03 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Mniejszy apetyt to typowe, jak się nie bierze sterydu. Ważne, że w kuwetce ok.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pt cze 03, 2022 10:56 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

jolabuk5 pisze:Mniejszy apetyt to typowe, jak się nie bierze sterydu. Ważne, że w kuwetce ok.

i niech tak zostanie :ok:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt cze 03, 2022 16:50 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

mir.ka pisze:
jolabuk5 pisze:Mniejszy apetyt to typowe, jak się nie bierze sterydu. Ważne, że w kuwetce ok.

i niech tak zostanie :ok:

:P :P :P

Anna2016

Post » Pt cze 03, 2022 17:56 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

KĄCIK MUZYCZNY
Dziś chciałam Wam zaproponować fragmenty 3-aktowej opery Camille’a Saint-Saënsa Samson i Dalila. Watek wzięty ze Starego Testamentu był początkowo krytykowany i premiera opery odbyła się tylko dzięki zaangażowaniu Franciszka Lista, który zorganizował jej wystawienie w Weimarze w 1877 r. Opera Paryska zdecydowała się na premierę spektaklu dopiero w 1892 r. Z czasem dzieło zdobyło uznanie publiczności i do dziś jest jedyną operą tego kompozytora stale obecną na światowych scenach.
Akt 1.
W Gazie, przed świątynią Dagona Hebrajczycy żalą się na swój los w niewoli Filistynów. Pojawia się Samson, siłacz i bohater. W płomiennych słowach wzywa lud do walki. Zabija filistyńskiego zarządcę, który szydzi z Jahwe i rzuca się z mieczem na nieuzbrojonego bohatera. Arcykapłan Dagona przeklina Samsona i planuje zemstę. Placido Domingo jako Samson występuje tu w inscenizacji z San Francisco 1981. Orkiestrą San Francisco Opera dyryguje Julius Rudel

Przed świątynią pojawiają się filistyńskie dziewczęta śpiewające pieśń o wiośnie. Najpiękniejsza z nich, Dalila, uwodzi Samsona, który nie potrafi oprzeć się jej urokowi, mimo ostrzeżeń starca, że ta kobieta może być bardzo niebezpieczna. W przedstawieniu z 1989 r. w Barcelonie słyszymy Agnes Baltsę, orkiestrę Gran Teatre del Liceu prowadzi Jacques Delacôte.

Akt 2.
W swym domu w dolinie Dalila oczekuje przybycia Samsona. Nadchodzi Arcykapłan, który złotem chce przekupić Dalilę, by dowiedziała się w czym tkwi siła Samsona. Dalila nie chce pieniędzy, wyznaje, że uczyni to z zemsty na znienawidzonych Hebrajczykach i z lojalności wobec filistyńskich bogów. Już trzykrotnie próbowała namówić Samsona, aby w imię miłości wyjawił jej sekret swej siły, ale on zawsze odmawiał. Teraz Dalila chce się zemścić.
Samson, zamiast stanąć na czele swego ludu w walce z Filistynami, zjawia się w domu Dalili. Mówi, że muszą się rozstać, ale nie potrafi jej porzucić, a Dalila łzami i zapewnieniami o miłości chce zmusić kochanka do wyznań. Samson po raz kolejny odmawia, ale w końcu ulega. Wtedy Dalila obcina mu włosy i wzywa Filistynów. Posłuchajmy znanej arii Dalili Mon coeur s'ouvre à ta voix... ponownie w wykonaniu Agnes Baltsy, której towarzyszy Placido Domingo.

Akt 3.
Oślepiony przez Filistynów, skuty łańcuchami Samson obraca wielkie młyńskie koło. Modli się o wybaczenie swych win wobec Boga i ludu, który przez niego cierpi dalej w niewoli. Arię Vois ma misère, hélas śpiewa Placido Domingo (San Francisco, 1981)

W świątyni Dagona Filistyni uroczyście świętują pokonanie buntu hebrajskich niewolników. Scenę Bachanaliów obejrzymy w wykonaniu Baletu Met z 1983 r., Orkiestrą Met dyryguje James Levine.

Sprowadzają do świątyni Samsona, aby zadrwić z jego bezsilności i poniżenia. Samson modli się, by Bóg na chwilę przywrócił mu siły, żeby mógł zniszczyć wrogów. I oto siły mocarza wracają. Stojąc między głównymi filarami świątyni Samson przewraca je, budynek się wali, grzebiąc pod gruzami Filistynów i Samsona. Raz jeszcze posłuchajmy Dominga w spektaklu z San Francisco.

Na koniec całe przedstawienie z San Francisco 1981, dostępne (z angielskimi napisami) na stronie operaonvideo.com Jako Dalila - Shirley Verrett, Samson - Placido Domingo, dyryguje Julius Rudel.
https://www.operaonvideo.com/samson-et- ... go-verett/

Dla mających mało czasu podpowiem, że najbardziej znane fragmenty to aria Dalili z 2. aktu i Bachanalia.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob cze 04, 2022 14:24 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Anna2016 pisze:Miau. Miłego wieczoru :P
Zazulka

Zuźka mimo odstawienia sterydu, odpukać, przez te 5 dni - na razie - jakoś się trzyma (kuwetowo). Je o około połowę mniej a pije o około 3/4 mniej tego co piła kiedy brała steryd...

Zazulko, kochanie, bądź w jak najlepszej formie!
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob cze 04, 2022 15:07 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Nul pisze:
Zazulka

A nie: Zazulko, kochanie, bądź w jak najlepszym stanie! :wink: ?
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Sob cze 04, 2022 15:17 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

madrugada pisze:
Nul pisze:
Zazulka

A nie: Zazulko, kochanie, bądź w jak najlepszym stanie! :wink: ?

Hm. No to może: niech Ci zdrowie dopisuje! Jako i Twojej Dużej! :)
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711

Nul

Post » Sob cze 04, 2022 22:10 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

:ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: miau dziękuję :kotek: :kotek: :kotek: :kotek:
jest jako-tako, tylko że: 1) mniej jem 2) dużo mniej piję, 3) drapię się
Wasza Zazulka

Miau duża posłuchała i obejrzała te utwory rekomendowane przez Ciocię Jolę :P duża sie nie zna :oops: ale miło było posłuchać :P
Dziś pierwszy wolny weekend (w całości) od....Wielkanocy :lol: więc dziś była wycieczka do Parku Oliwskiego w Gdańsku Oliwie, duża odkryła tam piękny zakątek (nie znała go) - "ogród japoński" . Zapraszamy na wycieczkę z nami:

Na początek: Park Oliwski, strumyk taki, chyba sztucznie stworzony, ale pełno tu strumyków, stawów itp., po prawej i lewej stronie, za drzewami są aleje
Obrazek

Wejście do ogrodu japońskiego
Obrazek

I zawartość ogrodu japońskiego :P

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Sob cze 04, 2022 22:19 przez Anna2016, łącznie edytowano 2 razy

Anna2016

Post » Sob cze 04, 2022 22:14 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Anna2016 pisze: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: :ryk: miau dziękuję :kotek: :kotek: :kotek: :kotek:
jest jako-tako, tylko że: 1) mniej jem 2) dużo mniej piję, 3) drapię się
Wasza Zazulka

Miau duża posłuchała i obejrzała te utwory rekomendowane przez Ciocię Jolę :P duża sie nie zna :oops: ale miło było posłuchać :P
Dziś pierwszy wolny weekend (w całości) od....Wielkanocy :lol: więc dziś była wycieczka do Parku Oliwskiego w Gdańsku Oliwie, duża odkryła tam piękny zakątek (nie znała go) - "ogród japoński" . Zapraszamy na wycieczkę z nami:

Na początek: Park Oliwski
Obrazek

Wejście do ogrodu japońskiego
Obrazek

I zawartość ogrodu japońskiego :P

Obrazek

Obrazek

Ale uroczo! Udany odpoczynek :)

Nul

Post » Sob cze 04, 2022 22:17 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Ogród japoński to u nas

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

[poprzednia][następna]