Sprawa SYCYNA - bardzo ważna sprawa!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lip 16, 2005 14:32 Propozycja

mussimusk

Od: Pon cze 20, 2005 0:04

Post » Sob lip 16, 2005 18:02

Jeszcze nie mamy:( - właśnie się robi, tzn. mój TŻ robi 8)

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Sob lip 16, 2005 18:17

Napisałam do Ani - może będziemy mieli nazwiska 8).
ylko pamiętajcie - bez wyzwisk - mamy ich zjednać, a nie wkurzyć!

Tika

Post » Sob lip 16, 2005 22:37 !

http://www.wolfpunk.most.org.pl/przw.htm
http://bap.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?comm ... 2.135.1141

"Art. 11a. 1. Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
1) sterylizację albo kastrację zwierząt,
2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,
3) usypianie ślepych miotów.
2. Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.";

Ale nie usypiać zdrowe i dorosłe zwierzęta jak sugeruja niektórzy radni z Szamotuł.

Uwaga dla radnych z Szamotuł ta sprawa gdy dotrze do organizacji UE - pożegnacie się z dotacjami z UNII

mussimusk

Post » Sob lip 16, 2005 22:42 !

29) w art. 35:
a) ust. 1 otrzymuje brzmienie:
"1. Kto zabija, uśmierca zwierzę albo dokonuje uboju zwierzęcia z naruszeniem przepisów art. 6 ust. 1, art. 33 lub art. 34 ust. 1-4 albo znęca się nad nim w sposób określony w art. 6 ust. 2 i art. 31,
podlega karze pozbawienia wolności do roku, ograniczenia wolności albo grzywnie.",

mussimusk

Post » Sob lip 16, 2005 22:52

Jestem do tyłu na Forum, bo mam w domu chorego psa i kota. Doba jest za krótka :(

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Nie lip 17, 2005 9:31

A ci najgorsi radni to ta trójka:
Szymański
Repak - ten wet :evil: :evil: :evil: :evil:
Fąferek
Reszta "wykluła się" dopiero teraz i nie znamy niestety ich nazwisk, w każdym razie 12 z 23 jest przeciwnych :(

Tika

Post » Nie lip 17, 2005 13:50 Re: ! to koment.ARKI z dogomanii

ARKA

Temat postu: Re: ! PostWysłany: 17 Lip, 2005 - 13:10
Dogomaster
Dogomaster

mussimusk napisał:
http://www.wolfpunk.most.org.pl/przw.htm
http://bap.lex.pl/cgi-bin/demo.cgi?comm ... 2.135.1141

"Art. 11a. 1. Rada gminy może w drodze uchwały przyjąć program zapobiegający bezdomności zwierząt obejmujący w szczególności:
1) sterylizację albo kastrację zwierząt,
2) poszukiwanie nowych właścicieli dla zwierząt,
3) usypianie ślepych miotów.
2.

Koszty realizacji programu, o którym mowa w ust. 1, ponosi gmina.";

Ale nie usypiać zdrowe i dorosłe zwierzęta jak sugeruja niektórzy radni z Szamotuł.

Uwaga dla radnych z Szamotuł ta sprawa gdy dotrze do organizacji UE - pożegnacie się z dotacjami z UNII

Bardziej na ten zapis ponizej trzeba sie powolywac-to co przytoczylas robi odstepstwo jesli chodzi o zwierzeta udomowione-psy i koty-dotyczace slepych miotow.
Rozdział 10

Ubój, uśmiercanie i ograniczenie populacji zwierząt

Art. 33.

1. Uśmiercanie zwierząt może być uzasadnione wyłącznie:

1) potrzebą gospodarczą, (moj komentarz-dotyczy zwierzat gospodarskich)

2) względami humanitarnymi,(moj komentarz-zwierzeta cierpiace, nieuleczalnie chore)

3) koniecznością sanitarną,(moj komnetarz-dotyczy zwierzat gospodarskich)

4) nadmierną agresywnością, powodującą bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia ludzkiego, a także dla zwierząt hodowlanych lub dziko żyjących,

5) potrzebami nauki, z zastrzeżeniem przepisów rozdziału 9,

6) wykonywaniem zadań związanych z ochroną przyrody na obszarach parków narodowych i rezerwatów przyrody.

1a. Uśmiercanie zwierząt może odbywać się wyłącznie w sposób humanitarny polegający na zadawaniu przy tym minimum cierpienia fizycznego i psychicznego.

2. Jeżeli zachodzą przyczyny, o których mowa w ust. 1 pkt 2-5, zwierze może być uśmiercone za zgodą właściciela, a w braku jego zgody, na podstawie orzeczenia lekarza weterynarii. Ustalenie właściciela i uzyskanie jego zgody nie dotyczy zwierząt chorych na choroby zwalczane z urzędu.

3. W przypadku konieczności bezzwłocznego uśmiercenia, w celu zakończenia cierpień zwierzęcia, potrzebę jego uśmiercenia stwierdza lekarz weterynarii, członek Polskiego Związku Łowieckiego, inspektor organizacji społecznej, której statutowym celem działania jest ochrona zwierząt, funkcjonariusz Policji, straży miejskiej lub gminnej, Straży Granicznej, pracownik Służby Leśnej lub Służby Parków Narodowych, strażnik Państwowej Straży Łowieckiej, strażnik łowiecki lub strażnik Państwowej Straży Rybackiej.

3a. Gdy bezzwłoczne uśmiercenie zwierzęcia jest niezbędne do realizacji zadań związanych z ochroną przyrody na obszarze parku narodowego, potrzebę uśmiercenia zwierzęcia stanowiącego zagrożenie stwierdza w decyzji administracyjnej dyrektor parku narodowego, na którego obszarze znajduje się to zwierze. Uprawnionymi do wykonania decyzji są upoważnieni przez dyrektora parku narodowego pracownicy wchodzący w skład Służby Parków Narodowych.

4. W sytuacji, o której mowa w ust. 3 i 3a, dopuszczalne jest użycie broni palnej przez osobę uprawnioną.

http://www.arka.strefa.pl/Starachowice.html

mussimusk

Post » Nie lip 17, 2005 22:25

Zgłupiałam 8O
Tika, jako założycielka wątku napisz w pierwszym poście dokłądnie o co chodzi. Z gazety poznańskiej niestety niewiele zrozumiałam :roll:
I mejle do odpowiednich organów mogłabyś również podać.
Myślę, że należałoby napisać jednolity protest pod którym forumowicze i nie tylko mogliby się podpisać pełnymi danymi.

kociamatka

Od: Śro mar 20, 2002 13:44

Post » Pon lip 18, 2005 9:06

Protest "się robi", a wątek postaram się posprzątać dziś po południu.

Tika

Post » Pon lip 18, 2005 9:40

kociamatka pisze:Myślę, że należałoby napisać jednolity protest pod którym forumowicze i nie tylko mogliby się podpisać pełnymi danymi.

Też tak myślę. I wtedy rozeslac to do wszystkich możliwych instytucji. Te maile które do tej pory wysyłane były indywidualnie , już pewnie swoje w pewnym stopniu zrobiły. Teraz trzeba pokazac ze jest nas dużo wiecej i że jesteśmy w grupie.To powinno zasugerowac tym debilom,że w razie co będziemy dzialać dużo konkretniej niz pojedyncze osoby.

azis

Od: Śro cze 01, 2005 7:26

Post » Pon lip 18, 2005 9:44 !

azis pisze:
kociamatka pisze:Myślę, że należałoby napisać jednolity protest pod którym forumowicze i nie tylko mogliby się podpisać pełnymi danymi.

Też tak myślę. I wtedy rozeslac to do wszystkich możliwych instytucji. Te maile które do tej pory wysyłane były indywidualnie , już pewnie swoje w pewnym stopniu zrobiły. Teraz trzeba pokazac ze jest nas dużo wiecej i że jesteśmy w grupie.To powinno zasugerowac tym debilom,że w razie co będziemy dzialać dużo konkretniej niz pojedyncze osoby.

POPIERAM

mussimusk

Post » Pon lip 18, 2005 9:55

Tak jest we Wiu - ponoć to nadal obowiązuje.

W Uchwale NR LII/802/98 Rady Miejskiej Wrocławia z dnia 5 czerwca 1998 roku
w sprawie obowiązków spoczywających na osobach utrzymujących zwierzęta domowe na terenie miasta Wrocławia, przyjętej na podstawie przepisów Ustawy z dnia 13 września 1996 r. o utrzymaniu czystości i porządku w gminach [art. 4] - zawarte są postanowienia dotyczące bezdomnych, porzuconych i dzikich zwierząt:
a) „...W przypadku zwierząt bezdomnych, porzuconych, dzikich obowiązki właściciela spoczywają na zarządcy – administratorze terenu, na którym zwierzęta przebywają.” [par. 1, ust. 3, lit. a - Załącznik do uchwały nr LII/802/98 Rady Miejskiej Wrocławia
z dnia 5 czerwca 1998 roku],
b) „Właściciel zobowiązany jest utrzymywać zwierzę w sposób humanitarny i taki, aby było ono jak najmniej uciążliwe dla otoczenia.” [par. 2, ust. 1- Załącznik do uchwały nr LII/802/98 Rady Miejskiej Wrocławia z dnia 5 czerwca 1998

Nie można pozbawiac schronienia i życia zwierząt - to art. 33 ustawy o ochronie - jest to po prostu ZNĘCANIE i pisze to jako osoba troszkę znająca prawo karne.

Zatem - także jak wyżej napisano popieram zbiorową petycję, przesłaną do także do mediów ( moze także do tych programów, w których te tematy były poruszane - może do TV3, do Uwagi ) Może ktoś z nas by przygotował taką petycję, na którą można by było się wpisywac - tylko rzeczywiście pełnymi i prawdziwymi danymi. Ja niestety jestem komputerowy nieuk :oops: .

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pon lip 18, 2005 10:01

Tika pisze:Protest "się robi"

pewnie niezwłocznie zostanie tu umieszczony, wiec teraz należy tylko śledzić watek :)

azis

Od: Śro cze 01, 2005 7:26

Post » Pon lip 18, 2005 10:09

azis pisze:
Tika pisze:Protest "się robi"

pewnie niezwłocznie zostanie tu umieszczony, wiec teraz należy tylko śledzić watek :)

:ok:

kociamatka

Od: Śro mar 20, 2002 13:44

[poprzednia][następna]