Kot chudnie - prośba o poradę.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt kwi 22, 2022 5:49 Kot chudnie - prośba o poradę.

Witam,

Mamy problem z kotem, zaczął on nam strasznie chudnąć, może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem i będzie w stanie coś doradzić.
Informacje o kocie:
- w listopadzie ważył ok. 6,5kg, obecnie ok. 4kg
- jest to 9 letnia kotka
- w zeszłym roku, w kwietniu był również taki problem badania krwi wskazały na tarczycę i kotek został wyleczony,
- kotka ma astmę i jest na nią leczona sterujemy wziewnym,
- prócz kotki mamy jeszcze 5 innych kotów.
Badania które zostały wykonane na ten moment (badało ją już kilku weterynarzy):
- badania krwi, kilkukrotnie - wszystko ok,
- USG - wszystko ok,
- Tomografia - wszystko ok,
- echo serca - wszystko ok,
- badanie na pasożyty - wszystko ok,
- badanie ortopedyczne - lekkie zwyrodnienie stawów, w trakcie leczenia,
- badanie neurologiczne - wszystko ok,
- zastosowanie obroży uspokajającej - nie pomogło.

Nikt już nie ma więcej pomysłów i wszyscy rozkładają ręce. Może tutaj znajdzie się ktoś kto będzie w stanie pomóc.

Misieq91

Od: Pt kwi 22, 2022 5:36

Post » Pt kwi 22, 2022 10:11 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Powtórz morfologię z profilem tarczycowym i trzustkowym. Chora tarczyca objawia się szybką utratą wagi.
Nie o to chodzi by człowiek miał kota ale o to by kot miał człowieka...
Obrazek

Witek Nowak

Od: Pon lut 18, 2008 22:08

Post » Pt kwi 22, 2022 11:37 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Misieq91 pisze:- w zeszłym roku, w kwietniu był również taki problem badania krwi wskazały na tarczycę i kotek został wyleczony,

Nadczynność tarczycy jeśli zostanie potwierdzona, jest schorzeniem wymagającym leczenia do końca życia. Chyba, że operacyjnie zostanie usunięty guz powodujący nadczynność.
Więc coś tu się nie zgadza :)

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Pt kwi 22, 2022 11:40 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Yocia pisze:
Misieq91 pisze:- w zeszłym roku, w kwietniu był również taki problem badania krwi wskazały na tarczycę i kotek został wyleczony,

Nadczynność tarczycy jeśli zostanie potwierdzona, jest schorzeniem wymagającym leczenia do końca życia. Chyba, że operacyjnie zostanie usunięty guz powodujący nadczynność.

Moja Milenka miala nadczynnosc leczona 3 lata, teraz wyniki sa w normie bez leczenia od roku. Nie miala guza.
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt kwi 22, 2022 12:29 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Ona może jeść, ?, tzn. nie wypluwa jedzenia, sterydy wziewne czasem powodują grzybice gardła, a to jest bolesne. sama mam astme i kiedys mnie to dziadostwo przez wziew dopadło.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob kwi 23, 2022 7:41 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Marzenia11 pisze:
Yocia pisze:

Moja Milenka miala nadczynnosc leczona 3 lata, teraz wyniki sa w normie bez leczenia od roku. Nie miala guza.

Powątpiewam w takim razie czy miała prawdziwą nadczynność :wink: jest ona wynikiem najczęściej rozrostu gruczolakowatego lub przerostu narządu, takie zmiany nie cofają się po lekach. Leki tylko hamują syntezę hormonów.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Sob kwi 23, 2022 7:49 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Yocia pisze:
Marzenia11 pisze:
Yocia pisze:

Powątpiewam w takim razie czy miała prawdziwą nadczynność :wink: jest ona wynikiem najczęściej rozrostu gruczolakowatego lub przerostu narządu, takie zmiany nie cofają się po lekach. Leki tylko hamują syntezę hormonów.

Miala ponad norme i to duzo t4. Nie wiem czy to wskaznik nadczynnosci, w takim ukladzie, ale wet kazala podawac lek i podawalam :D
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Pt kwi 29, 2022 6:03 Re: Kot chudnie - prośba o poradę.

Witam,

Dziękuję za odpowiedzi, pojawiło się kilka sugestii których nie sprawdzaliśmy. Z pewnością będziemy je weryfikować (w tym ponowne badanie tarczycy).

Misieq91

Od: Pt kwi 22, 2022 5:36