Jakie wykonać badania przed kastracją

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 02, 2022 16:51 Jakie wykonać badania przed kastracją

Mam dwa kotki które mają 8 miesięcy (rodzeństwo, kotka i kocurek). W tym miesiącu chciałabym zawieźć do weterynarza na zabieg kastracji ale ostatnio kocurek się zmienił. Trochę schudł i zmienił sierść z czarnej na czekoladową.
Mam te kociaki od urodzenia, są szczepione i odrobaczane kilka razy. Niepokoi mnie wygląd kocurka i prosiłabym jakie wykonać badania przed kastracją.

Leya

Od: Sob kwi 02, 2022 15:01

Post » Sob kwi 02, 2022 20:14 Re: Jakie wykonać badania przed kastracją

Morfologia plus biochemia, tak zeby byly min.prametry nerkowe,watrobowe,usg.To standard,niektorzy rozszerzaja o echo serca jeszcze.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Sob kwi 02, 2022 20:26 Re: Jakie wykonać badania przed kastracją

Kocurkowi porobiłabym koniecznie te badania o których pisze Myszorek (serducho również, to bardzo ważne) plus przeanalizowanie kwestii odrobaczania ( czym było - bo jeśli kot jest odrobaczany cały czas tym samym to jest ryzyko małej skuteczności) oraz żywienia (czy jest prawidłowe). Zrobiłabym też testy na FeLV i FIV.
Skoro odbarwia mu się sierść i schudł to jemu sa potrzebne nie tyle badania przed kastracją co diagnostyka stanu zdrowia jako taka.
Dodatkowo warto zrobić usg.

Masz parę 8 miesięcznych, płodnych kotów.
Kotka nie jest w ciąży?
Jest w jakiś sposób przed nią zabezpieczona? Jeśli nie - to brak rui o niczym nie świadczy, mogła zostać pokryta przez brata w dowolnym momencie - lub lada chwila zostanie.
Kastrowałabym ją raz dwa, oczywiście też jej robiąc profilaktyczne badania przed zabiegiem.

Kocurek nie stracił apetytu, nie traci energii na próby pokrycia/dorwania się do kotki jeśli są np. rozdzielone? On jest wychodzący? Może latać za kocicami po okolicy?
To czasem bywa przyczyną schudnięcia i pogorszenia wyglądu płodnych kocurów, ale najważniejsze to upewnienie się czy młodzian nie jest chory - odbarwienie futra jest niepokojące.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26