Kocur atakuje kotkę, mocno gryzie i szarpie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 22, 2022 14:19 Kocur atakuje kotkę, mocno gryzie i szarpie

Hej,
mamy dwa koty, kotkę i kocurka, w wieku 1,5 roku, wychowywały się od małego razem ale nie są rodzeństwem. Kiedy podrosły, kocur coraz częściej i coraz intensywniej zaczął atakować kotkę która przy tym drze się w niebogłosy. Kocur na nią wskakuje, łapie za kark, za grzbiet i szarpie do tego stopnia że kępki jej sierści zostają mu w pyszczku. Ona ucieka, nie bije się z nim, ewakuuje się gdzie tylko może ale niestety on leci za nią :( Zdarza się to co kilka dni, raz ten napad agresji jest mniejszy, raz większy. Ale kiedy już się zdarzy to kocur nakręca się tak bardzo że ciężko nam go uspokoić, na nic nie reaguje. Goni ją wszędzie po mieszkaniu, wbiega za nią pod i za meble, i tam gryzie. Kotka drze się tak przeraźliwie że od razu interweniuję, łapię go, próbuję za kark ale i tak kiedy puszczę po chwili robi to samo. Póki co jedynie ratuje mnie zamknięcie go na chwilę w pokoju, wypuszczam po kilku minutach jak się uspokoi. Samo trzymanie za kark też nie robi na nim dużego wrażenia, syczy wtedy na mnie :/

Nie są to koty po przejściach ani odłowione z dziczy, karmimy dobrze, bawimy się z nimi, głaszczemy, pieścimy, nie używamy lasera do zabawy żeby ich niezdrowo nie pobudzać. Oba są wykastrowane we wczesnym wieku, kocur zanim zaczął pryskać (bo próbował kryć kotkę) a kotka przed pierwszą rują.

Póki jedno z nas pracuje w domu to od razu może interweniować ale strasznie nas to martwi pod kątem wyjazdów czy dłuższych wyjść. To co on robi na pewno nie jest zabawą tylko czystą agresją :/ Przypuszczamy że to nasza wina bo za bardzo pozwalaliśmy kocurowi na agresję w naszym kierunku, bawiliśmy się z nimi rękami, za bardzo pozwalaliśmy żeby przy głaskaniu czy zabawie eskalowały złe emocje u niego. Widzimy ten błąd i pracujemy nad nim ale tak sobie pomyślałam czy czegoś może brakować? Nie mamy zabójczo dużego mieszkania ale postaraliśmy się żeby koty mogły wchodzić na wyższe meble, szafy czy regały i tam odpocząć. Mają zabezpieczony balkon, zabawek również nie brakuje, rzeczy do drapania też.
Planujemy w jednym pokoju zainstalować kocie półki i budkę, może nawet doposażyć w jeden mniejszy drapak. Możemy coś jeszcze zrobić?

Annairu

Od: Czw mar 18, 2021 12:06

Post » Wto mar 22, 2022 16:08 Re: Kocur atakuje kotkę, mocno gryzie i szarpie

To wyglada jak chciałby ja kryć
Czasami są złe wykastrowane
Miałam kastrowane koty i próbujące kryć
Nawet kocur kocura

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Wto mar 22, 2022 17:08 Re: Kocur atakuje kotkę, mocno gryzie i szarpie

Moze trzeba zadziałać chemią - coś uspokajajacego dla kocura, może feliway? I warto sprawdzić tę kastrację, nie wiem, może to był wnętr i jadro zostało? Czy da się jakoś obniżyć poziom testosteronu?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56