Problem z mokra karma (kilka pytań o dietę)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie mar 20, 2022 19:12 Problem z mokra karma (kilka pytań o dietę)

Witam wszystkich.

Mój 3.5 miesięczny Maine Coon (1.5 tygodnia ze mną) ma problemy żołądkowe po spożyciu dobrej jakości mokrej karmy.
Początkowo Pani z hodowli kazała podawać mu suchą karmę, zaczęłam powoli wprowadzać karmę mokrą. Niestety każda próba podania kotku mokrej karmy kończy się luźną kupką a nawet biegunką.
Mokrą karmę uwielbia, nie ma problemu z apetytem - jedyny problem jest później w kuwecie. Na razie przetestowaliśmy mokrą karmę Mac's kitten, animonda carny. Naszym celem jest podawanie kotu tylko karmy mokrej i 3x w tygodniu mięsa, chcemy całkowicie wyeliminować suchą karmę. Na BARF jeszcze się nie zdecydowaliśmy - potrzebujemy więcej doświadczenia/teorii.

1. Jak wprowadzić mokrą karmę tak aby jego żołądek nie przeżył szoku i nie było problemów jelitowych. Czy mogę mieszać karmę suchą i odrobine karmy mokrej stopniowo zwiększając udział karmy mokrej w stosunku do suchej? Czytaliśmy, że nie powinno się mieszać karmy suchej i mokrej, ponieważ inaczej się trawią.
2. Spróbowaliśmy mu podać pierś z kurczaka gotowaną, nie było po niej źle, ale kupka była luźna. Daliśmy mu kurczaka tylko raz jako jeden posiłek w ciągu dnia, ogólnie je suchą karmę Kitten Apllaws.
3. Jeśli chodzi o surowe mięso, jeszcze nie próbowaliśmy mu podawać. Boję się mu aż tak mieszać. Czytaliśmy też że wymaga to przemrożenia w -20*C na co nie pozwalają zwykłe zamrażarki, w tym wypadku jedno z zaleceń było aby podawać kotu mięso przegotowane. Czy polecacie już wprowadzać surowe mięso (jeśli nie ma z tym problemów) czy poczekać aż zacznie jeść tylko mokrą karmę?
4. Jeśli chodzi o suplementy dla kota, planujemy mu podawać Omega 3, taurynę i dolfos arthrofos. Czy polecacie taki zestaw? Do ząbków czytaliśmy że dobry będzie Vet Protector.
5. Czy polecacie dietę Ad libitum?

W imieniu naszego koteczka dziękujemy za wszelkie porady i sugestie :)

ada5200

Od: Nie mar 20, 2022 18:09

Post » Pon mar 21, 2022 1:14 Re: Problem z mokra karma (kilka pytań o dietę)

Przede wszystkim - kociak dopiero co przyjechał, a wy już mu z karmami mieszacie...

Dajcie maluchowi chociaż ze 2 tygodnie na aklimatyzację. Stres związany ze zmianą domu może sprawić, że żołądek jest wrażliwszy. U was nawet tyle nie minęło, a już zdazyliscie wypróbować parę karm 8O .

Po drugie teoria teorią, a życie życiem... Polecam wziąć głęboki oddech i aż tak się o to całe żywienie nie martwić. Teoretycznie nie powinno się mieszać karm, ale w praktyce tak najlepiej przestawić z jednego rodzaju żywienia na drugi bez rewolucji kuwetkowej. Teoretycznie mięso powinno być porządnie przemrożone, w praktyce... łatwiej było by, jakby moje koty nie kradły mi mięsa z siatki, deski czy wprost z maszynki :ryk: . Ja im mogę o przemrożeniu, oni mi mogą o upolowaniu wlasnołapnie :mrgreen: .

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Pon mar 21, 2022 10:41 Re: Problem z mokra karma (kilka pytań o dietę)

Animonda Carny ma sporo podrobów i często powoduje takie problemy, nie tylko u kociaków.
Spróbujcie może na początek wybrać 1 rodzaj mokrej karmy i na tej karmie powoli przestawiać go na mokre, jeśli wszystko już będzie w porządku, po kolei dodawajcie inne smaki/marki. Warto, żeby nie jadł tylko jednej firmy (ale w tej samej klasie jakości) czy smaku. Tak samo z surowym mięsem, warto zacząć od wołowiny, powoli i stopniowo :) mięso dla kotów najczęściej mam zamrożone, ale zdarza się, że zjedzą takie świeżo kupione i u zdrowego kota i przy dobrej jakości świeżym mięsie nic się nie dzieje. Ugotowane mięso traci większość tauryny.
Co do suplementów, to wszystko zależy od tego czym będziecie go karmić docelowo, jaki skład będzie miała karma, jeśli będzie miała naprawdę dobry skład i suplementację, to nie warto bez potrzeby podawać innych preparatów, wszystko można przedawkować i niekoniecznie wyjdzie to na zdrowie :)
Co do ząbków, warto wykorzystać to dzieciństwo na naukę mycia zębów, a później jak najbardziej większe kawałki mięsa z przerostami, uszy królicze do gryzienia :)
Jeśli problemy kuwetowe się utrzymają, to warto zrobić badanie kału, czy na pewno niepożądanych lokatorów brak :)

I gratulacje! :)
Sklep TYLKO dla Kotów. TYLKO bezzbożowe karmy.

Nowe, naprawdę skuteczne neutralizatory zapachów i latarką UV do poszukiwania niespodzianek w domu: https://sklep.kocikocidrapki.pl/pl/sear ... url=Powair

kocikocidrapki

Od: Wto mar 05, 2019 23:07