» Pon mar 14, 2022 0:19
Re: Adopcja dwóch kotów z różnych schronisk
Problemem może być to, że koty będą ze schronisk. Po pierwsze kot po adopcji może zachowywać się inaczej niż w poprzednim miejscu i dotyczy to nawet kotów z dobrych DT. Tak po prostu jest. Ale zdarza się to rzadziej niż w przypadku kotów ze schronisk, bo w schroniskach koty są znacznie bardziej zestresowane, więc ich zachowania są jednak inne. Po drugie tylko w nielicznych schroniskach są takie warunki i tyle wolontariuszy, że można zaobserwować różnice w temperamentach.
Masz możliwość izolować oba koty w osobnych pomieszczeniach? Czyli na przykład jeden w pokoju a drugi w łazience?
Ograniczenie przestrzeni jest kotom potrzebne, nie będą cierpiały za siedzenie choćby we wspomnianej łazience. Każdy powinien mieć ograniczoną przestrzeń. No i jeśli koty nie będą się znały, to od siebie też powinny być izolowane. Czasami trwa to 2-3 tygodnie.
Czy jesteś na to gotowa?
Może lepszym pomysłem byłaby adopcja kotów z jednego czy z dwóch DT?... Ja wiem, że chcesz uratować koty i dać biedom szansę, ale DT też z gumy nie są, też potrzebują wydawać podopiecznych, a mają szansę pomóc w adopcji.
Albo może chociaż jakiś zgrany duet ze schroniska? Może rodzeństwo?