kot mnie gryzie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 28, 2021 14:56 kot mnie gryzie

mój kot ma 9 miesięcy przygarnąłem go 2 miesiące temu to dziki kot a nie adoptowany i było wszystko w porządku ale kot zaczął mnie gryźć kot reaguje na słowo "nie gryź" ale potem od razu zaczyna gryźć jak mam postępować żeby przestał gryźć czy to forma zabawy czy jak? proszę o odpowiedź

kot węgielek

Od: Wto gru 28, 2021 14:45

Post » Wto gru 28, 2021 17:44 Re: kot mnie gryzie

Czy kot jest wykastrowany? Jeśli nie - zacznij od kastracji.
Czy przed przygarnięciem kot był z matką, z rodzeństwem? W jakich sytuacjach Cię gryzie - podczas zabawy? Czy przechodzi od zabawy do gryzienia? Jak (czym) się z nim bawisz? Używasz podczas zabawy rąk, czy zabawki?
Czy kot zawsze Cię gryzł (lekko) i teraz robi to mocniej, czy zaczął dopiero teraz? Jak reagujesz, kiedy gryzie?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto gru 28, 2021 18:12 Re: kot mnie gryzie

Moja Ebi miała ulubionego pluszaka. Kiedy w czasie zabawy zaczynała gryźć rękę, to brałam pluszaka i gryzła zabawkę. Potem trafił do nas drugi kot w tym samym wieku i problem się skończył, bo koty bawiły się, gryzły i uczyły kocich zachowań od siebie nawzajem. Jeśli masz możliwość, to proponuję dokocenie.
Obrazek

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Wto sty 04, 2022 12:11 Re: kot mnie gryzie

niestety nie mam możliwości dokocenia

kot węgielek

Od: Wto gru 28, 2021 14:45

Post » Wto sty 04, 2022 16:05 Re: kot mnie gryzie

jolabuk5 pisze:Czy kot jest wykastrowany? Jeśli nie - zacznij od kastracji.
Czy przed przygarnięciem kot był z matką, z rodzeństwem? W jakich sytuacjach Cię gryzie - podczas zabawy? Czy przechodzi od zabawy do gryzienia? Jak (czym) się z nim bawisz? Używasz podczas zabawy rąk, czy zabawki?
Czy kot zawsze Cię gryzł (lekko) i teraz robi to mocniej, czy zaczął dopiero teraz? Jak reagujesz, kiedy gryzie?

A co z pozostałymi pytaniami? Jeśli nie odpowiesz, to niczego nie będzie można Ci doradzić.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto sty 04, 2022 18:10 Re: kot mnie gryzie

U nas wziety z ulicy kotek strasznie gryzl meza. Potrafil sie na niego zaczaic, na plecy mu skoczyc gdy ten np zakladal buty i gryzc z calej sily.
Mnie tez troszeczke podgryzal ale mniej. Po sterylizacji przestal (po 2-3 kilku tygodniach)
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Sob mar 12, 2022 23:05 Re: kot mnie gryzie

Mam obecnie ten sam problem co autor watku :mrgreen:
Gryzie mnie wolnozyjacy kocurek, ktorego karmie i ktory mieszka u nas na posesji (ma budke). Wysterylizowany juz ponad miesiac temu a dalej gryzie i to dotkliwie :strach:
Tak to jest przymilny, ociera sie, lepek podsuwa do glaskania i zawsze w pewnym momencie ... atakuje i gryzie. Dziwne to. Krzycze zawsze "al, boli" zeby pokazac mu ze to boli. Troszke sie boje z nim spoufalac dluzej bo zawsze grozi to wiadomo czym. A mimo to slodki z niego kocurek jest.
Moze byl za krotko za mama i rodzenstwem i nie nauczyl sie, ze takie gryzienie jest za mocne?
Ostatnio kucajac glaskalam go po lepku, przestalam i schowalam rece obawiajac sie, ze za chwile ugryzie to ocieral mi sie o plecy i ramie i w pewnym momecie znienacka cap - wgryzl mi sie w ramie.
Nie wiem co jeszcze moge zrobic?
Fredziu!

pibon

Post » Nie mar 13, 2022 2:00 Re: kot mnie gryzie

Chyba niewiele, niektóre koty tak mają. Miałam takiego podwórzowego kota - w największe upały musiałam chodzić na karmienie w wysokich butach, bo lubił - idąc za mną - nagle walnąć łapą po łydkach. Postawienie mu jedzenia za kratą w węźle cieplnym musiałam wykonywać w grubych rękawicach. A tak w ogóle to był chętny do pogłaskania, tylko zawsze atakował. Co ciekawe, jolka Dworcowa czasami go głaskała i na nią tak nie napadał. Może wyczuwał, że ja się boję jego ataków?
Ale np. Dorcia od lat dokarmia w pracy kocura, który też ją paca łapą i gryzie, tyle ze Dorcia kocha go całym sercem i nie boi się, więc teoria "atakuje, bo wyczuwa strach" nie musi być prawdziwa. A w każdym razie nie zawsze musi być przyczyną ataków.
Ja bym się z nim nie spoufalała, po prostu, karmiłabym, ale bez głaskania. On jeszcze może się zmienić, bo kastrację miał stosunkowo niedawno, ale jeśli nie - to niech sobie żyje "na wolności", bez zbliżania z człowiekiem.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw mar 31, 2022 20:09 Re: kot mnie gryzie

Znam to atakowanie nóg, jednak mój kot nigdy tego nie robił, gdy ktoś miał długie spodnie/buty z wysoką cholewką. Został znaleziony na ulicy w bardzo młodym wieku (mniej niż 6 tygodni) - w naszym przypadku była to najprawdopodobniej główna przyczyna jego agresji. Zwierzak był mojej babci, która nie mogła sobie z nim poradzić ze względu na wiek i pewne ograniczenia ruchowe. Kot zrobił sobie z tego powodu z niej ofiarę. Przeszło mu dopiero kilka miesięcy po kastracji. W domu pojawiło się dziecko, ale nigdy nie wykazywał chęci, aby je ugryźć. Przyczyn problemu może być mnóstwo - dołączam namiar na dobry artykuł. Dobrze zajrzeć i wiedzieć więcej o swoim pupilu :kotek:

fenek22

Od: Śro mar 30, 2022 21:22

Post » Pt kwi 08, 2022 23:30 Re: kot mnie gryzie

A dzieki, zaraz sobie artykul przeczytam.
Tymczasem uprzejmie donosze, ze moj "gryzacy" wlasnie prawie juz przestal! To juz ponad 2 miesiace po kastracji i taka sie z niego zrobila przylepka, taki kotek nakolankowy ze 8O
Fredziu!

pibon

Post » Pt kwi 08, 2022 23:43 Re: kot mnie gryzie

Często tak bywa po kastracji :1luvu: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto kwi 12, 2022 16:55 Re: kot mnie gryzie

Też mam takiego gryzaka. Fajny ten artykuł :ok:

krówek

Od: Wto kwi 12, 2022 16:17

Post » Wto kwi 12, 2022 20:36 Re: kot mnie gryzie

Co? Ten slodki krowek z awatarka tak Cie gryzie? Nie wierze :wink:
Fredziu!

pibon

Post » Wto kwi 12, 2022 21:15 Re: kot mnie gryzie

Mnie gryzł Rudi - kocurek, który przybłąkał się na działkę. Dokładnie tak, jak zostało to opisane w którymś z wcześniejszych postów.
Najczęściej podczas głaskania, najpierw bardzo się miział, mruczał, cieszył, a później atakował łapami i gryzł, dość mocno. Za pierwszym razem się wystraszyłam, bo choć jestem przyzwyczajona do gryzących kotów, to wyglądało bardziej jak atak. Odniosłam wrażenie, że przez to głaskanie za bardzo się rozemocjonował i nie wiedział co z tym zrobić.
Później uważałam, żeby go za bardzo nie głaskać i rozpoznawałam moment przed atakiem, ale zdarzało się też np., że szedł za mną jak coś robiłam i siadał obok. Powarkiwał na mnie i potrafił zaatakować, jak przyszedł bliżej albo podeszłam ja.
Przeszło po wzięciu do domu i przeleczeniu (trochę kichał i glucił na początku), bo podczas wizyty u weta okazało się, że na tylnej łapce ma ropnia. Możliwe więc, że poczuł się bezpieczniej albo go bolało i tak reagował.

septicemia

Od: Śro maja 05, 2021 16:55

Post » Śro kwi 13, 2022 5:16 Re: kot mnie gryzie

Na pewno go bolało i reagował na ból.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny