kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze badać

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lut 17, 2022 21:40 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Miesa tez nie jada, tunczyka z puszki, krewet, co z mokrego bylo testowane?
Na forum przewija sie temat przestawiania na normalne jedzenie.
I z czasem warto zawalczyc o nie, bo da efekty pod kazdym wzgledem.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pt lut 18, 2022 7:25 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Jak jest stan ostry to się nie przedstawia na inne jedzenie ważne by coś jadła, ale spróbuj z mięsem, może takim zaparzanym, lub z suchej jedyna alternatywa może być ziemi pick ale to droga karma. Jak kotka będzie stabilna to warto zawalczyć o przedstawienie bo sucha naprawdę podrażnienia cały układa jeśli kotka też nie lubi pić to możecie mieć problem z nerkami za jakiś czas. Musisz być cierpliwa i konsekwentna. Może znajdziesz co kotka lubi i tak ja zachęcać, są sosiki niskie wiele kotów je lubi, różne smaki.
Dodam że przy ostrej trzustce leki przeciwbólowe podaje się przez parę dni nawet tydzień lub dłużej, w zależności od stanu kota, a nie jednorazowo u weta, bo ja czytając miałam wrażenie że twoja kotka dostała lek
przeciwbólowy tylko raz u weta. Kot trzustkowy jest kotem bardzo bólowym pamiętaj o tym, a kot bólowy nigdy nie będzie chciał jeść plus czesto ma mdłości i niechęć do jedzenia może być jedynym objawem bólu czy mdłości.

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01

Post » Pt lut 18, 2022 9:16 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Zapomniałam dodać że u mnie bardzo pomagała fortiflora to probiotyk ale ma coś w składzie że nawet niejadki z natury zaczynają jeść, może to ci pomoże aby kotka zaczęła jeść mokra karmę. A co do dobrej suchej karmy to miałam na myśli Ziwi pick ale to nie jest standardowa sucha karma no i cena powala i nie każdy kot ja lubi.

Marciniunio

Od: Pon paź 29, 2018 17:01

Post » Pt lut 18, 2022 14:41 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Próbowałeś może zaczynać z karmą uzupełniającą? Jakąś Cosmą na przykład? domieszać do suchej karmy stopniowo po trochu, nawet po łyżeczce. Dla kotów przyzwyczajonych do jedzenia trochę fastfoodowego może być bardziej apetyczna, a a nuż tekstura inna niż chrupki się z nią oswoi: dobrej jakości mokra karma bywa niestety wyjątkowo nieapetyczna dla kotów przyzwyczajonych do chrupek albo do doprawionej supermarketowej

Ale zdecydowanie potwierdzam słowa wyżej, jak kotka się głodzi, to najpierw najważniejszy by jadła cokolwiek, potem się można bawić w podmianki

mephale

Od: Pt lut 18, 2022 12:28

Post » Pt lut 18, 2022 20:13 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Jesli przestawiac, to z glowa, na sensowne jedzenie.
wprowadzanie etapu posredniego, karmy uzupelniajacej, ubogiej, nie ma za bardzo sensu.
Karma sucha, chocby z najlepszym skladem, nie jest dobrym rozwiazaniem dlazwierzat, a szczegolnie trzustkowca, za mocno podraznia uklad pokarmowy i odwadnia.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Pon lut 21, 2022 23:36 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

Wyniki się poprawiły, SAA prawie w normie, jeszcze lipaza podwyższona, nadal antybiotyk, płyny podskórnie. Apetyt czasem jest, czasem nie ma, martwi mnie jednak nadal mała aktywność, liczyłam, ze jak wyniki będą lepsze to minie apatia. Pozostałe wynik wszystkie w normie.
Jak długo trwa leczenie zapalenia trzustki, przyznam, że miałam nadzieje, ze po tygodniu już jest spora poprawa, a tu jednak wyglada ze jest to proces dłuższy.

Pozdrawiam

MONN

Od: Wto lut 15, 2022 13:44

Post » Wto lut 22, 2022 0:09 Re: kot mniej je, jest apatyczny a wyniki OK - co jeszcze ba

A dostaje przy tym jakieś leki przeciwbólowe?
Leczenie jest zależne od przypadku - czasem tydzień, czasem kilka miesięcy jeśli przejdzie w przewlekle zapalenie.

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

[poprzednia]