wymioty+ luźny stolec+ gorączka po szczepieniu !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 13, 2005 5:18 wymioty+ luźny stolec+ gorączka po szczepieniu !!!

Witam,
to mój pierwszy post na Forum, od tygodnia jestem szczęśliwą :dance2: :dance: posiadaczką kociaka i czytam wasze porady pilnie.
Mam pytanie odnośnie szczepień:
Moja 10 tyg kotka jest właśnie w trakcie odrobaczania- wetka dała nam aniprazol, mała już zjadła go 3X (dokładnie to 9, 10, 11 lipca) kolejna dawka ma być 23 lipca (w zasadzie to chyba zjadła go mniej niż wskazane bo nie chciała tego zlizywać z łapek).
Ale, co mnie trochę dziwi, pani weterynarz kazała nam w ten czwartek, tj 14 lipca, przyjść na pierwsze szczepienie. Ale my przeciez jesteśmy w trakcie odrobaczania! Czy może chodzi o to, że kicia urodziła się 28 kwietnia i już najwyższa pora żeby ją zaszczepić, stąd ten pośpiech?

Nie znam sie na kotach (choć zamierzam się porządnie dokształcić), dlatego proszę o odp co o tym wszystkim sądzicie.
A może mam zmienić weta? Ta pani wydaje się sympatyczna...

A może ktoś korzystał z usług lecznicy na ulicy Sierotki w Zabrzu? Co o niej sądzicie?

Pozdrawiam :)
Basia

I jeszcze jedno- jaką szczepionke polecacie?
Ostatnio edytowano Czw sie 25, 2005 21:10 przez Basiao, łącznie edytowano 1 raz

Basiao

Od: Śro lip 13, 2005 5:00

Post » Śro lip 13, 2005 6:13

moza zaszczepic kota miedzy pierwszym podaniem leku p/robakom a druga porcja. po dwoch tygodniach powtarza sie szczepienie.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Śro lip 13, 2005 8:08

ale my mamy drugie szczepienie miec dokladnie miesiac po pierwszym...

Basiao

Post » Śro lip 13, 2005 8:35

No Aniprozolem odrobacza się przez trzy dni pod rząd. No trochę szybko to szczepienie po odrobaczeniu, ale.... no o tym wet decyduje. Standardowo drugie szczepienie robi się w 3 tyg po pierwszym, czasami się przyspiesza do 2tyg. Jak np po trzech tyg coś jest nie tak to się szczepienie odwleka i szczepi po np 4 tgodniach (albo i później?). Także wszystko powinno być ok, ale ja bym poszła na drugie już po trzech ;)
A jak masz jakieś wątpliowści to owszystko pytaj pani doktor. jak będziesz dociekliwa to i ona zacznie cię inaczej traktować i sama więcej mówic :)

A jeszcze co do odrobaczania- to CAŁY środek musi trafić do kociego brzuszka. Nie ma co sie bawić w podawanie by kot zlizał czy sam zjadł, tym bardziej, że Aniprozol jest gorzki. trzeba otworzyć koci pyszczek, odchylić i wrzucić głęboko, zamknąć i pomasować przełyk.
Możesz poćwiczyć z kawałeczkiem suchego jedzonka :lol:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro lip 13, 2005 8:40

Witaj, Basiu :)
Ponownie gratuluje zakocenia i puchatej pieknosci.

Z Zabrza jest Mar9, mozesz ja dopytac, czy poleca lecznice na Sierotki.
Ewentualnie, zajrzyj do watku "Weci polecani" (link znajdziesz w Kocim ABC u gory strony).
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro lip 13, 2005 18:54

Beliowen,
probowalam przez pw ale blOndynka jestem i nie umiem...jAK TO SIE ROBI?
A co ty myslisz o tym szczepieniu?

pozdrawiamy z Maszką ;)

Basiao

Post » Śro lip 13, 2005 20:00

Powiem szczerze, Basiu, ze nie mam w tej kwestii zbyt duzego doswiadczenia.
Bardzo dawno nie mialam malego kota.
Mysle, ze najwiecej informacji moga udzielic dziewczyny, ktore odchowuja kocieta - albo wetka.
Na pewno ktoras sie odezwie :)

Jednak Maszenka :)
Tak myslalam, ze tak bedzie miala na imie...
A skad jest kicia :?:
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro lip 13, 2005 20:12

Kicie zakupiłam, to była miłość od pierwszego wejrzenia... Ponoć to mieszaniec maine coona i syberyjczyka, ale szczerze mówiąc- nie na tym mi zależy, więc nie wnikam. Chciałam umieścić zdjęcie na forum ale niestety nie mam programu którym mogłabym je pomniejszyć... może pomożesz?

Basiao

Post » Śro lip 13, 2005 20:23

podam daty odrobaczania i szczepienia malej godzilli.
pierwsza wizyta u weterynarza byla 16 czerwca (kicia miala 8 tygodni)
dostala wtedy preparat na odrobaczanie w kropelkach na kark (strenghold-byl to rowniez lek na swierzbowca, ktorego kicia miala :( )
a 1lipca dostala szczepienie podstawowe, a w ten piatek idziemy na druga dawke odrobaczenia
ObrazekObrazek

Zecia

Od: Pt lip 08, 2005 20:28

Post » Śro lip 13, 2005 20:34

Basiao pisze:Kicie zakupiłam, to była miłość od pierwszego wejrzenia... Ponoć to mieszaniec maine coona i syberyjczyka, ale szczerze mówiąc- nie na tym mi zależy, więc nie wnikam. Chciałam umieścić zdjęcie na forum ale niestety nie mam programu którym mogłabym je pomniejszyć... może pomożesz?

Basiu, tez nie mam czym :(
Sama ostatnio musialam prosic dobrych ludzi o pomoc w zmniejszaniu zdjec...

Mieszaniec MCO i SIB :?: :?
Zamordowalabym ludzi, ktorzy to robia :evil:
abluo ergo sum

Beliowen

Post » Śro lip 13, 2005 21:16

Dzieki Zecia :)
teraz chociaż wiem że można szczepić tak pomiędzy kolejnymi odrobaczeniami:)

Mama sie śmieje, że ja juz kompletnie na punkcie Maszki świruję, i przesadzamz tymi moimi obawami;) jak kotka np wymiotuje, to ja automatycznie jestem zielona na twarzy (chyba jest mi gorzej niż Maszce), a ona tymczasem za chwilę czuje się świetnie, domaga się jedzonka i zabaw :)

Ach.... jak ja mogłam życ bez kota?

A może ktoś mógłby mi pomniejszyc zdjęcie Maszki? fajnie byłoby mieć podpis z jej zdjęciem... ;)

Basiao

Post » Śro lip 13, 2005 21:27

Witam na forum imienniczkę mojej Maszy :D zwanej także Czarną Mambą 8) .

Szczepienia kociaka też mnie bardzo interesuja. Małego Duszka skończyłam odrobaczać w niedzielę i zapomniałam spytać kiedy mozna przyjść na szczepienie. Nie pamiętam już jak to było z Maszą. Ja bym chciała jak najszybciej, bo bardzo się denerwuje kiedy mam nieszczepionego malucha w domu.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Śro lip 13, 2005 21:53

Dzięki uprzejmości Zeci moge się wam pochwalic moja Maszką:
Obrazek

Obrazek

pozdrowionka
Basia :D

Basiao

Post » Czw lip 14, 2005 20:04

To i ja się podepnę pod temat i zapytam na co powinnam zaszczepić Ginger, bo jeszcze szczepiona nie była, a w niedzielę planujemy wyjazd. I jak często występują jakieś komplikacje po szczepieniach? Bo się boję, że kota mi się rozchoruje na wyjazd (odpukać). No i ile ta przyjemność mniej więcej kosztuje??

MagJa

Od: Wto cze 14, 2005 17:30

Post » Czw lip 14, 2005 20:15

Bylysmy z Maszką dziś na szczepieniiu i za Fel-o-Vax IV zaplacilam 60pln

Nie wiem czy to duzo, czy mało, ale w innym wątku Beliowen napisała iż ona za nie płaci 50pln

Basiao

[następna]