Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka. Zazulka [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lis 20, 2021 21:17 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

madrugada pisze:Pewnie nigdy bym nie wpadła na to, że Bocelli ma niedociągnięcia warsztatowe, kompletnie się na tym nie znam.
Zawsze podobał mi się utwór "Con te partiro" i znałam go tylko z wykonania Bocellego, ewentualnie w duecie z Sarą Brightman.
Teraz posłuchałam jeszcze raz obu wersji - i na moje laickie ucho Domingo śpiewa bardziej "operowo", a Bocelii "popularnie".
Ale znawcy zapewne wiedzą co mówią.

Na pewno masz rację. Z tym, że na przykładzie Con te partiro można pokazać niektóre niedostatki głosu Bocellego. On jest - jak to się określa -"mały". Zauważ, że Placido ma mikrofon jakieś 20 cm od ust, może więcej. A Bocelli mikrofon niemal połyka. Sam głos jest dość "płaski" nie ma w nim głębi, nie jest też prawidłowo "podparty" oddechem. W piosence tego nie słychać, ale Bocelli nie ma też pojęcia o frazowaniu - czyli dzieleniu utworu na odpowiednie części, jakby "zdania", które śpiewa się na jednym oddechu. Aby to zauważyć, trzeba by posłuchać w jego wykonaniu arii operowej. No i jeszcze kwestia mimiki, której Bocelli nie posiada w ogóle - śpiewa jednakowo pieśń smutną i radosną. Można to częściowo tłumaczyć brakiem wzroku, ale nie do końca, bo tę akurat przypadłość ma wielu śpiewaków. :wink: I nie chodzi tylko o czysto aktorską interpretację - uśmiech w głosie słychać, nawet w nagraniu audio. Zresztą spróbuj sama coś zanucić, bez uśmiechu i z uśmiechem - na pewno zauważysz różnicę.
Placido - w odróżnieniu od wielu śpiewaków operowych - potrafi śpiewać piosenki "nieoperowo". To duża umiejętność, której śpiewacy operowi często nie posiadają. Dlatego Domingo nagrał tak wiele piosenek, a jego albumy CD z muzyką popularną zawsze rozchodziły się jak świeże bułeczki. :D
Posłuchaj, tu pierwszą część piosenki Placido śpiewa "piosenkowo", a część drugą - operowo. Towarzyszą mu Andrew Lloyd Webber i Susi Quatro. :wink: daalej jeszcze jest piosenka I don't talk to strangers, którą Andrew Lloyd Webber przerobił później na duet w musicalu Phantom of the Opera.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lis 20, 2021 21:52 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Jolu, nieustająco podziwiam Twoją wiedzę, nie tylko muzyczną :1luvu:
Aktualny wątek Noliny: viewtopic.php?f=46&t=218357

madrugada

Od: Pon maja 18, 2009 12:01

Post » Sob lis 20, 2021 21:55 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

madrugada pisze:Jolu, nieustająco podziwiam Twoją wiedzę, nie tylko muzyczną :1luvu:

:oops: :oops: :oops:
A piosenka Presleya w wersji Placido podoba Ci się? :wink:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Sob lis 20, 2021 22:09 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Tak :D
Jako osoba niewyrobiona muzycznie, zdecydowanie wolę Placido Domingo w lżejszym repertuarze.
Muzyka operowa to nie moja bajka. Miałam w liceum kolegę, który namiętnie zapraszał mnie do opery, ale nie udało mu się zaszczepić we mnie miłości do tego gatunku.

madrugada

Post » Sob lis 20, 2021 22:11 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

madrugada pisze:Tak :D
Jako osoba niewyrobiona muzycznie, zdecydowanie wolę Placido Domingo w lżejszym repertuarze.
Muzyka operowa to nie moja bajka. Miałam w liceum kolegę, który namiętnie zapraszał mnie do opery, ale nie udało mu się zaszczepić we mnie miłości do tego gatunku.

Nic na siłę! Muzyka ma sprawiać przyjemność. Słuchaj tego, co lubisz :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lis 21, 2021 0:44 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

jolabuk5 pisze:
madrugada pisze:Tak :D

Nic na siłę! Muzyka ma sprawiać przyjemność. Słuchaj tego, co lubisz :ok: :ok: :ok:

Jolu, masz absolutną rację. Muzyka to przyjemność :)

madrugada

Post » Nie lis 21, 2021 9:51 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

madrugada pisze:
jolabuk5 pisze:
MalgWroclaw pisze:Generalnie najbardziej lubię jazz.

No widzisz, a ja jazz toleruję najwyżej w wersji orkiestry Glenna Millera :D

Zawsze twierdziłam, że nie lubię jazzu, dopóki nie usłyszałam Jana Garbarka. De gustibus... :)

mam trochę płyt z jazzem, ale juz dawno nie słuchałam :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Nie lis 21, 2021 13:06 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Ja teraz właściwie używam tylko youtube do słuchania muzyki! :D

Koty obudziły mnie o 6.00, oburzone, że jeszcze nie ma śniadania :wink: Teraz śpią po drugim śniadaniu.
Zuniu, trzymam kciuki za nową terapię, niech pomoże! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Pibon, jak kotki? Przychodzą wszystkie? Zajrzyj na pierwszą stronę, czy coś trzeba poprawić w opisach kotów?
Lucasku, co u Was? Jesteście zdrowi?
Miaumiłego końca weekendu :1luvu: :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lis 21, 2021 13:23 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Nie lis 21, 2021 14:23 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Też nieustająco podziwiam Joli wiedzę a jeszcze bardziej a może równolegle godziny, w których się tą wiedzą z nami dzieli, czasem myślę, że Joli jest co najmniej dwie :strach: .
I słucham, a przynajmniej usiłuję słuchać muzyki, którą tak nam tu cudownie dobiera, Jolu :201494 a już Placido to mi się śni po nocach i ja mam wtedy wyrzuty sumienia, bo pewnie wtedy nie śni się Tobie a tak być nie powinno :evil: .
Ale z tym słuchaniem, to ze mną kiepsko jest, ja nie nadążam :oops: i ostatecznie chyba doszłam do wniosku, że jest coś piękniejszego od muzyki i jest to....cisza 8O . Żyję w absolutnej ciszy, może to choroba jakaś? 8) Jeżeli odpalę Youtube na dobranoc to są to na przykład trzy godziny tropikalnego deszczu albo szum morza, wszystkie inne dźwięki mnie rozpraszają. Chciałam to przełamać i coś zagrać i znowu dzięki Joli nabyłam takiego dla dzieci keyboarda, ale zapał mi przeszedł po miesiącu, będzie prezent dla wnusia na gwiazdkę, wróciłam do ciszy...
Jolu, tak się cieszę, że jesteś, że czasami nawet udaje nam się porozmawiać, dziękuję za wszystko <3 .
Ostatnio edytowano Nie lis 21, 2021 16:59 przez czitka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Nie lis 21, 2021 14:24 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Ciszę też lubię. Niestety, wiatrak w moim kompie jest bardzo głośny.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Nie lis 21, 2021 17:40 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Czitko :oops: :oops: :oops:

Ja też lubię ciszę. :wink: Szczególnie kiedy jestem chora, albo bardzo śpiąca, albo pracuję z wielką uwagą i staram się maksymalnie skupić. Ale na co dzień bardziej lubię Beethovena... Albo Placido... Albo inną piękną muzykę...
A z tym czasem pisania na forum to banalna sprawa - ja po prostu sypiam w różnych porach, kiedy mam ochotę - taka przyjemność niepracującego emeryta :D Dlatego też z Internetu korzystam w nietypowych godzinach :wink:
Placido może Ci się śnić tak często, jak masz na to ochotę. Mnie rzadko majaczy się w nocy jakiś koncert, czy próba, na którą próbujemy wejść z przyjaciółką. Ale mam Placido na jawie - ostatnio przesłuchałam wszystkie fragmenty muzyczne z pierwszej strony wątku - cudne było, tylko znów poszłam spać o 4 rano :wink:
Ja też się cieszę, że jesteś, czitko i że mogę z Tobą pogadać :1luvu: W ogóle - cieszę się, że wszyscy jesteście, że jest miau :201461
Gosiugosiu, dziękuję za karteczkę :1luvu:
MaryLux :201461 :201461 :201461

Sabcia właśnie zjadła kilka past i przesyła wszystkim Ciociom mizianki :201461 :201461 :201461 :201461 :201461
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie lis 21, 2021 18:04 Re: Moje koty Sabcia Usia Calinka Mini i Kitka.

Ja też lubię słuchać, oglądać balet ale nie umiem wstawiać na forum. :cry:
Ciszę też lubię a szczególnie jak wnuczek pójdzie do siebie do domu. Jest słodki kochany ale to żywe srebro, wszędzie go pełno.
Goście już pojechali i usiadłam na forum.
Jolu wysłałam Ci zaproszenie Fb.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia][następna]