Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 02, 2021 15:21 Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Dzień dobry, Rysio miał badanie serudcha i morfologii.
Czy zanim dostanę opinie weta jest ktoś kto się zna i mógłby zobaczyć Rysia wyniki?

Rycho_uk

Od: Nie mar 22, 2020 23:41

Post » Wto lis 02, 2021 15:30 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Wstaw wyniki, pewno ktos zajrzy i zinterpretuje. napisz tez jakie kot ma objawy
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Wto lis 02, 2021 15:44 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Rycho_uk

Post » Wto lis 02, 2021 16:43 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Zdjęcie się nie pokazuje :|

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Wto lis 02, 2021 16:51 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Rycho_uk

Post » Wto lis 02, 2021 17:37 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Pokazuje się, kotek ma podwyższony hematokryt, ale mógł był odwodniony, zmniejszone płytki krwi, nie miał jakiejś wirusówki?, jeszce T4 jest podwyższone, z tego co udało mi sie wypatrzeć, czyli tarczyca, ale to pewno trzeba by zrobic cały profil tarczycowy. na pewno odezwie się ktoś kto sie lepiej zna.Najlepiej jakby Blue zajrzała.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

Post » Wto lis 02, 2021 20:02 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Dziękuję za informacje. Rysio miał robione badania żeby ocenić czy pod narkozą można mu wyczyścić zęby z kamienia. Mój weterynarz pewnie zadzwoni dopiero jutro. Rysiek ogólnie nie ma żadnych objawów. Dobrze wygląda, ma normalny apetyt. Oczywiści na badania był na czczo i podejrzewam że mało pił. Pewnie zechcą więcej badań zrobić żebyście ewentualnie wykluczyć choroby. Mam nadzieję że wszystko jest dobrze ❤️

Rycho_uk

Post » Wto lis 02, 2021 22:21 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Płytki krwi w maszynowym oznaczeniu zwykle wychodzą fałszywie zaniżone - tym bym się w ogóle nie przejmowała.
Zastanowiłabym się czy nie czas na odrobaczenie - ale to można i po zabiegu zrobić.
No ale chyba macie nadczynność tarczycy.
Ponieważ przed kotem narkoza - warto sprawdzić ciśnienie krwi. Jeśli kot nie ma objawów nadczynności, nie chudnie, nie ma nadmiernego apetytu, nie wymiotuje, nie jest nadmiernie aktywny, nie ma tachykardii i nie wyjdzie nadciśnienie etc - to powtórzyłabym tarczycowe parametry za 2-3 tygodnie.
Jeśli wet uzna że woli to powyjaśniać przed zabiegiem a ten nie jest pilny - to byłoby najlepsze rozwiązanie.
Co wyszło w badaniu serca?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro lis 03, 2021 6:23 Re: Czy ktoś pomoże z interpretacja wyników Rysia?

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.
Echo serca, ekg bez zarzutów. Ciśnienie miał sprawdzane na ogonie i wychodziło około 200 ale ja myślę że to przez stres. Badanie ciśnienia mamy właśnie do powtórki. Myślę że może tak jak zasugerowałaś powtórzymy badanie jeszcze raz za dwa trzy tygodnie żeby ewentualnie wykluczyć tą nadczynnośc. W połowie grudnia mamy wracać do uk po roku w Polsce, i chciałabym upewnić się ze wszystko z Rysiem ok. Nie ma żadnych objawów na szczęście, jest radosny, ma normlany apetyt, zastanawia mnie tylko czy nie je za dużo ryby. Ma karmę Sucha applaws kurczak z łososiem ale poza tym codziennie dostaje jedna puszkę różnych smaków oasy głównie jest tuńczyk 70% z dodatkiem innej ryby. Tuńczyk ma dużo jodu a on chyba też może byc niekorzystny w codziennej diecie i może on też podnosi te wyniki? Czy to nie ma wpływu?. Pozdrawiamy z Rysiem i życzymy miłej środy ❤️

Rycho_uk