Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*] Hugo [*]

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 05, 2021 23:33 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Piekny chlebek! NA drozdzach czy zakwasie?
Ja tez wypiekam chlebki, z wygladu takie sobie ale w smaku wyborne:-) Musze wypiekac, bo w tym kraju nie maja dobrego pieczywa.
Na zakupy to ide z kartka, biore tylko koszyk podreczny albo czasem i bez koszyka (bo po co, mam przecie 4 male rzeczy tylko do wziecia) a potem dochodze do kasy obladowana, bo to sie przyda, to bylo na promocji to szkoda nie wziac, cos tam sie jeszcze przypomnialo, itp.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt mar 05, 2021 23:36 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

pibon pisze:Piekny chlebek! NA drozdzach czy zakwasie?
Ja tez wypiekam chlebki, z wygladu takie sobie ale w smaku wyborne:-) Musze wypiekac, bo w tym kraju nie maja dobrego pieczywa.
Na zakupy to ide z kartka, biore tylko koszyk podreczny albo czasem i bez koszyka (bo po co, mam przecie 4 male rzeczy tylko do wziecia) a potem dochodze do kasy obladowana, bo to sie przyda, to bylo na promocji to szkoda nie wziac, cos tam sie jeszcze przypomnialo, itp.

Chlebek na drożdżach.
Ja też tak nam idę po jedna, dwie rzeczy a wychodzę z pełnym koszykiem.

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Sob mar 06, 2021 0:02 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Gosiagosia pisze:Ja też tak nam idę po jedna, dwie rzeczy a wychodzę z pełnym koszykiem.

Taaa... jeszcze czasem rzucam taki tekst do pani przy kasie, że przyszłam po jedną rzecz... I pani przy kasie mnie doskonale zwykle rozumie :)
Wątek o Bajce, która dołączyła do Feliksa: viewtopic.php?f=46&t=176799
Wątek o Bezdomniaczce, która się stała Domniaczką Bezią: viewtopic.php?f=46&t=186711
Wątek przedprzedostatni, całego tercetu: viewtopic.php?f=46&t=208290
Nasze Kocie Wierszyki: viewtopic.php?f=8&t=208424

Nul

Od: Śro lis 02, 2016 17:23

Post » Sob mar 06, 2021 10:29 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Gosiagosia pisze:
Nul pisze:O piękny! Aż tu smakowicie wygląda :)

Też przytulam... :1luvu:

I jest smaczny. Nie widziwialam z dodatkami typu siemie lniane czy pestki dyni żeby nie przedobrzyć.
Zjadlam piętkę i dwie pajdy. :mrgreen:

taki pyszny
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Sob mar 06, 2021 10:36 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

mir.ka pisze:
Gosiagosia pisze:
Nul pisze:O piękny! Aż tu smakowicie wygląda :)

Też przytulam... :1luvu:

I jest smaczny. Nie widziwialam z dodatkami typu siemie lniane czy pestki dyni żeby nie przedobrzyć.
Zjadlam piętkę i dwie pajdy. :mrgreen:

taki pyszny

Dobry, nawet dziś jest jak świeży.
Muszę zacząć piec chleb i może bułeczki tylko znajdę dobry i prosty przepis.
Kiedyś Marta Moli i Klaudia podawały ale nie chce mi się szukać bo to było chyba w 2019

Gosiagosia

Post » Sob mar 06, 2021 21:41 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Na mojewypieki.com jest kilka przepisow na dobre chlebki, tylko akurat te co lepsze to troche wiecej z nimi zachodu, np. Vermont Sourdough czy drugi tez jakos z angielska, ale zapomnialam nazwy a strona dzisiaj sie posypala i nie mozna wyszukac.
Z wygladu zawsze ten mnie kusi https://www.mojewypieki.com/przepis/pai ... a-zakwasie ale za duzo z nim roboty.
Choc musze przyznac, ze uwazam wiekszosc tych zabiegow w tych przepisach na mojewypieki za zbedna (czy to przy ciastach, czy przy chlebach). Wrzucam zazwyczaj skladniki wszystkie na raz (a nie odczekuje iles tam minut), daje zawsze CALY przygotowany zaczyn a nie tylko jego czesc, jak w niektorych przepisach (czemu mialabym marnowac czesc przygotowanego zaczynu), no slowem zawsze upraszczam i nie zauwazylam zeby gorsze wypieki wychodzily niz wtedy, kiedy robilam wszystko zgodnie z przepisem.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Nie mar 07, 2021 9:52 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

pibon pisze:Na mojewypieki.com jest kilka przepisow na dobre chlebki, tylko akurat te co lepsze to troche wiecej z nimi zachodu, np. Vermont Sourdough czy drugi tez jakos z angielska, ale zapomnialam nazwy a strona dzisiaj sie posypala i nie mozna wyszukac.
Z wygladu zawsze ten mnie kusi https://www.mojewypieki.com/przepis/pai ... a-zakwasie ale za duzo z nim roboty.
Choc musze przyznac, ze uwazam wiekszosc tych zabiegow w tych przepisach na mojewypieki za zbedna (czy to przy ciastach, czy przy chlebach). Wrzucam zazwyczaj skladniki wszystkie na raz (a nie odczekuje iles tam minut), daje zawsze CALY przygotowany zaczyn a nie tylko jego czesc, jak w niektorych przepisach (czemu mialabym marnowac czesc przygotowanego zaczynu), no slowem zawsze upraszczam i nie zauwazylam zeby gorsze wypieki wychodzily niz wtedy, kiedy robilam wszystko zgodnie z przepisem.

Nie mam zakwasu więc upiekłam na drożdżach. Kiedyś miałam zakwas i mi się zepsuł.

Gosiagosia

Post » Nie mar 07, 2021 10:28 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Gosiagosia pisze:

Chlebek na drożdżach.

Ja wczoraj pobiłam rekord. Miałam na kartce dosłownie 5 rzeczy (herbata, ser sałatkowy, warzywa, owoce, ściereczki) a teściowa nad wysłała do Selgrosu po białą kiełbasę na święta - tylko stamtąd akceptuje. Od regału do regału a przy kasie rachunek na 550 :strach:

Ziemosław

Od: Śro paź 18, 2017 18:55

Post » Nie mar 07, 2021 10:37 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Ziemosław pisze:
Gosiagosia pisze:

Chlebek na drożdżach.

Ja wczoraj pobiłam rekord. Miałam na kartce dosłownie 5 rzeczy (herbata, ser sałatkowy, warzywa, owoce, ściereczki) a teściowa nad wysłała do Selgrosu po białą kiełbasę na święta - tylko stamtąd akceptuje. Od regału do regału a przy kasie rachunek na 550 :strach:

Niestety każda z nas to ma. Mój Tz też zawsze za dużo kupi aż boję się wysyłać go po zakupy.

Gosiagosia

Post » Nie mar 07, 2021 10:44 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

A to u mnie odwrotnie właśnie, jak Michał sam jedzie to kupi ładnie wszystko z listy i nic ponadto. A jak jedziemy razem to już masakra :ryk:

Ziemosław

Post » Nie mar 07, 2021 10:49 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Ziemosław pisze:A to u mnie odwrotnie właśnie, jak Michał sam jedzie to kupi ładnie wszystko z listy i nic ponadto. A jak jedziemy razem to już masakra :ryk:

Jestem dzieckiem komunizmu i może dla tego za dużo kupuję :ryk: tak się pocieszam

Gosiagosia

Post » Nie mar 07, 2021 10:51 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Ja się pocieszam tym że przynajmniej wszystko z listy weszło a niektóre rzeczy nie są "na już", typu ogórki konserwowe albo mięsa do mrożenia, więc to inwestycja długoterminowa :ryk:

Ziemosław

Post » Nie mar 07, 2021 11:04 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Ziemosław pisze:Ja się pocieszam tym że przynajmniej wszystko z listy weszło a niektóre rzeczy nie są "na już", typu ogórki konserwowe albo mięsa do mrożenia, więc to inwestycja długoterminowa :ryk:

Znam lepsze inwestycje :ryk: :ryk:

Gosiagosia

Post » Nie mar 07, 2021 11:07 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

W ogóle taka ciekawostka. Mimo że sama spożywam okazjonalnie, to mam jakąś przedziwną słabość do alkoholi w zestawie ze szkłem :ryk: kiedyś kupiłam 5-pak piwa Fortuna tylko po to, aby dorwać się do dołączonej szklanki. Piwo wypiłam jedno, a szklankę niedługo później zbił Franio :ryk:
Wczoraj z kolei padłam ofiarą zestawu whisky Grants z 2 szklaneczkami (https://smaczajama.pl/pl/p/Whisky-Grant ... kami-/9188). Oczywiście drinkówki są w domu, ale to dla mnie nie przeszkoda, kupiliśmy :ryk: wypiliśmy z nich po 1 drinku i do spania :ryk:

Ziemosław

Post » Nie mar 07, 2021 11:23 Re: Emi oraz Hugo i Pusia 8 część bez Migotki [*]

Ziemosław pisze:W ogóle taka ciekawostka. Mimo że sama spożywam okazjonalnie, to mam jakąś przedziwną słabość do alkoholi w zestawie ze szkłem :ryk: kiedyś kupiłam 5-pak piwa Fortuna tylko po to, aby dorwać się do dołączonej szklanki. Piwo wypiłam jedno, a szklankę niedługo później zbił Franio :ryk:
Wczoraj z kolei padłam ofiarą zestawu whisky Grants z 2 szklaneczkami (https://smaczajama.pl/pl/p/Whisky-Grant ... kami-/9188). Oczywiście drinkówki są w domu, ale to dla mnie nie przeszkoda, kupiliśmy :ryk: wypiliśmy z nich po 1 drinku i do spania :ryk:

to na długo Wam starczy :piwa:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia][następna]