Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Moli25 pisze:wpadam do Was, bo czuje sie w obowiązku doniesienia co u nas....
dziękuje za rady, na prawdę wszystkie czytałam i analizowałam.
Nikt tak tak szczerze nie wie co Kuli jest. Jest pod opieką jednego weterynarza i ona już ręce rozkłada.
te karmy o których pisałam odstawiliśmy. ( pomijam fakt ze na tych karmach była przez ostatnie pół roku i sie nie drapała nie miała ran ani nic niepokojącego się nie działo ) nagle zwrot akcji, kot się zaczał drapac w uszach, w okolicach uszu i w okól oczu. do lekarza, steryd jak zawsze, zmiana karmy ( już ma z 10 opakowań na alergie w szafce i co rusz zmieniamy....) zaczeło być to błędne koło na którym wszyscy się krecimy.
W pewnym momencie Kula zaczela wymiotować. Tesciowa mówila ze to worek foliowy ( ale uwierzcie mi ze u moich tesciow jest taki blysk ze nawet nie wiem skad ona miałaby ten worek foliowy wyciagnac )... mówi ze takie równe biale kawałki. od razu mi sie zapaliła lampka w głowie...tasiemiec. pokazałam zdjecia z internetu. tak to to potwierdziła tesciowa. no to do weterynarza, odrobaczanie jedno, piąte, dziesiąte... myśleliśmy ze ten tasiemiec wydzielał jakies dziadostwo co powodowało świąd u Kota. no to cieszymy się ze temat sie wyjaśnil. ale nie, skądże, dalej się rany pokazują....lekarz mówi ze to od jedzenia. ze uczulenie na jedzenie. ALE ONA JUZ NIC NIE JE kompletnie. zadnych gotowych karm. wet zalecił karme Exclusion 80% ziemniaków, 20% wieprzowiny. kot nie świnia nie ruszyla tej suchej ani razu. mówie dość szukania kombinowania. weterynarz mówi ze w karmie nie ma byc drobiu, nic co ma pióra. to wymyśliłam ze bedzie jesc MIĘSO. cielęcine. je az jej się uszy trzęsą. pije wode, załatwia się wzorowo, jest taka aktywna jak nigdy. na tych paszach dla świń to ona byla taka słaba ze bałam się ją ważyć, ale na moje oko pseudobrytyjczyk ważyl 4 kg
skóra i kości. teraz waży 4,7 kg, inny kot. rany jeszcze są, ale za krótko je tylko cielecine by był efekt.
jeśli to nie pomoże zostają testy. już brakuje pomysłow na karmy, nie chce kombinować znowu. moze ona jest uczulona na coś w domu. kurz, roztocza etc...u mnie jak mieszkała to nic sie jej nie działo, jadła RC alergiczny i tą purine z dzikiem. piękna byla. przeprowadzili się do siebie i po 2 miesiącach plamy na skórze.
kot nie ma stresu, jest sama, robi co chce, bawi się, gada, nie chowa sie, nie sika nigdzie. nie wyglada na kota stresowego absolutnie.
mówie Wam, myślałam ze ten tasiemiec już nam utorował drogę, ale nie, dalej szukamy.
dziękuje Monice od Bagiry ona mnie tak wspiera widzą i szuka co to może być ze gdybym byla z tym sama to bym wylądowała w kaftanie![]()
Edit : Monia![]()
Moje kotki dobrze, pączki w maślekocham je strasznie
![]()
dużo pracy, ale to dobrze, bo w życiu prywatnym smutno, pochowałam jakiś czas temu mojego jedynego brata (*)
Kotina pisze:Nie doczytałam się, czy koteczka miała sprawdzaną tarczycę ?
Moja Tosia przy niedoczynności (spowodowanej nowotworem) tarczycy, miała tez paskudne wyłysienia, plamy z krostkami i bez, drapała to i miała potem strupki ....
leki na troche pomagały, ale po ich odstawieniu wszystko wracało ...
Dopiero po usunięciu tarczycy, zlikwidowania przyczyny niedoczynności, sierść wróciła do normy ....
Czasami jednak trzeba zmienić weta ...
Gdybym tego nie zrobiła, Tosi już by z nami nie było ....
![]()
![]()
![]()
właściwą diagnozę
![]()
jolabuk5 pisze:MB&Ofelia pisze:Ciocia Moli25. Ty się cnie opsieleniaj ino otwóź komputra mojemu koffanemu Fusku. Bo mam dla niego moje fotki.
Fuks mój Fuks koffany. Popaczaj, to ja, twoja Mała Ciorna Carmen. Moja Duzia nie umi robiać ładmnych fotków ale cosik pstrykła. No i jezdę, jak paczam przez lornetku bo ja jezdę ławmna kotku i będę polować na latacze.
Mała Ciorna Carmen
Fuksiu, wejdź szybko i zobacz, jaką masz niespodziankę! Carmen z lornetką przygotowuje się do polowania na latacze!![]()
![]()
Stomachari pisze:Coraz częściej u kotów występuje alergia na wołowinę/cielęcinę.
aga66 pisze:Moli, przykro mi bardzo z powodu brata[*]To młody człowiek był przecież chyba?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], Gosiagosia, puszatek i 16 gości