Ciociu Anulka111, Ciociu MalgWroclaw, Ciociu-Babciu MaryLux, zjedliśmy. Przesyłam mnóstwo mizianek Zuniu, cieszę się, że dobrze się czujesz Ale jesteśmy smutni, bo odeszła Migotka od Cioci Gosiagosia Sabcia
jolabuk5 pisze:Ciociu Anulka111, Ciociu MalgWroclaw, Ciociu-Babciu MaryLux, zjedliśmy. Przesyłam mnóstwo mizianek Zuniu, cieszę się, że dobrze się czujesz Ale jesteśmy smutni, bo odeszła Migotka od Cioci Gosiagosia Sabcia
Bardzo smutno z powodu Migotki A wczoraj umarła jedna starsza kotka z mojego podwórka, Strzałka, a była dokarmiana przez inna osobę w innej części osiedla, do ogródka nigdy nie przyszła, miała swoje inne miejsca do których była przyzwyczajona. Podobno była siostra Łatki ale nie wiem czy z tego samego miotu...
KĄCIK MUZYCZNY Dziś w naszym Kąciku będzie trochę poważniej - zabrzmi muzyka Chopina, posłuchamy jego Ballad. Wcześniej ballady były utworami przeznaczonymi do śpiewania, popularnymi już w Średniowieczu, charakterystycznymi też dla epoki Romantyzmu. W latach 1831-1842 Chopin skomponował 4 ballady, dając początek nowemu, romantycznemu gatunkowi w historii muzyki - balladzie fortepianowej. Posłuchajmy pierwszej Ballady - g-moll, op. 23. Jej szkice powstawały już w roku 1831, podczas pobytu kompozytora w Wiedniu, ale ostatecznie została opublikowana już w Paryżu, w 1835 r. i stała się jednym z najpopularniejszych utworów Chopina. Robert Schumann powiedział kiedyś Chopinowi, że to jego ulubiony utwór, na co Chopin odparł po chwili namysłu - Cieszę się, bo ja też lubię ją najbardziej, jest mi najdroższa. Posłuchajmy, jak gra ją Krystian Zimerman:
Wybrałam dla Was jeszcze Balladę nr 3 As-dur, op. 47, skomponowaną podczas pobytu Chopina i George Sand w Nohant w 1841 r. Podobno inspiracją do jej napisania była mickiewiczowska Świtezianka Ponownie gra Krystian Zimerman.
Chętnym polecam wysłuchanie wszystkich 4 Ballad, z których ostatnia, f-moll, op. 52 uważana jest za jedno z największych arcydzieł Chopina i w ogóle jedno z najwspanialszych dzieł XIX-wiecznej pianistyki. Krystian Zimerman nagrał 4 ballady dla Deutsche Grammophon. https://www.youtube.com/watch?v=cV_xvsH_EDk&t=7s
Ostatnio edytowano Sob lut 06, 2021 9:52 przez jolabuk5, łącznie edytowano 1 raz
Też nas zasmuciła wiesc o Migotce... Najgorsze ze człowiek potem z tym zostaje... U musi żyć dalej... A ta pustka... Ehhh Często zastanawiam się dlaczego koty tak kritko żyją
Miau Sabciu i Kitku jak się czujecie? Bardzo dziękuję Ciociu za odwrócenie zdjęcia i dziekuje Ciociu Nul Piękna muzyka Smutno z powodu Migotki. Czy po drugiej stronie coś jest? Zmysły mówią że nie. Serce mówi że tak. A najbardziej boli tych co zostają po tej stronie....