Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Anna2016 pisze:Miau, jestem smutna....i mam gorszy apetyt
Zunia
MaryLux pisze:Anna2016 pisze:Miau, jestem smutna....i mam gorszy apetyt
Zunia
Nie smuć się, wnusiu...
jolabuk5 pisze:KĄCIK MUZYCZNY
Dziś chciałabym Wam zaprezentować nagranie, o którym już kiedyś wspominałam, a które dotąd nie stało się tematem Kącika tylko przez moje wielkie gapiostwo. Nie zauważyłam, że filmowa wersja Cyrulika sewilskiego Gioacchino Rossiniego w reżyserii Jean-Pierre Ponnelle'a, od dawna dostępna na YouTube MA angielskie napisy!!! Trzeba je tylko włączyćZrobiłam to i już mogę Wam pokazać to urocze przedstawienie w pełnej krasie - no bo przecież komedia po włosku bez napisów, nawet przy znakomitej, pełnej przebojów muzyce, to jednak nie to...
Z uwagi na owe napisy nie muszę Wam streszczać akcji, powiem tylko w kilku zdaniach:
Sewilla, XVIII wiek. Hrabia Almaviva zakochał się w pięknej Rozynie, wychowance Don Bartola, który sam pragnie pojąć swą bogatą podopieczną za żonę. Hrabiemu, który ukrywa się pod imieniem Lindora, pomaga tytułowy cyrulik Figaro, który wymyśla sposoby umożliwiające zakochanym spotkanie - Lindoro dostaje się do domu Don Bartola jako żołnierz, potrzebujący kwatery, potem jako pomocnik nauczyciela muzyki, Don Basilia. Rozyna przez chwilę wątpi w uczucie Lindora, który ma być - wg. słów Bartola - sługą Almavivy. Jednak szybko okazuje się, że Lindoro to przebrany Almaviva. Zakochanej parze nie udaje się ucieczka z domu Bartola, ale sprytny Figaro aranżuje wszystko tak, że wezwany przez Bartola notariusz udziela ślubu... Rozynie i hrabiemu. Wszystko kończy radosny finał w rytmie poloneza.
W rolach głównych występują:
Hrabia Almaviva (Lindor) : Luigi Alva (tenor)
Doktor Bartolo, opiekun Rozyny : Enzo Dara (bas)
Rozyna, bogata wychowanka Bartola : Teresa Berganza (sopran)
Figaro, cyrulik : Hermann Prey (baryton)
Bazilo, nauczyciel muzyki Rozyny : Paolo Montarsolo (basse)
Orkiestrą Teatru La Scala w Mediolanie dyryguje Claudio Abbado.
Film w reżyserii Jean-Pierre Ponnelle'a, Rzym 1972.
https://www.youtube.com/watch?v=oSjyDH4MJCc&t=4879s
No tak. Wszystko w porządku, tylko... filmowy Cyrulik.... to 2 godz. 20 minut oglądania. Postanowiłam więc przygotować Wam najbardziej znane fragmenty w innych wykonaniach, może zachęcą Was do poznania całości?
Przebój nr 1 - uwertura, orkiestrą Berliner Philharmoniker, dyryguje Herbert von Karajan:
Przebój nr 2 - cavatina Figara Largo al Factotum - słuchamy Thomasa Hampsona, orkiestrą Met dyryguje James Levine:
Przebój nr 3 - cavatina Rozyny Una voce poco fa - w wykonaniu Isabel Loenard, mezzosopran.
Przebój nr 4 - aria Don Basilia o plotce - La calumnia - śpiewa Ruggero Raimondi, dyryguje Claudio Abbado, Wersal 1980.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 44 gości