Rozbójnik Nutek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt sty 01, 2021 2:50 Re: Rozbójnik Nutek

Obrazek
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie sty 03, 2021 17:54 Re: Rozbójnik Nutek

Dziękuje za życzenia.
Nutek juz doszedl do siebie po kastracji. Zachowuje sie tak samo jak wczesniej czyli lobuzuje :)

Mam pytanie.. Do tej pory myslalem ,ze kocury sie kastruje a kotki sterylizuje.
Ale na grupie na fb ktos mi napisal ze kocura i kotke mozna wykastrowac albo wysterylizować czyli niezaleznie od jego plci.
Czym sie w takim razie rozni sterylizacja od kastracji ?

nutek91

Od: Pt sie 28, 2020 18:28

Post » Nie sty 03, 2021 18:58 Re: Rozbójnik Nutek

Tak się zwykle mówi - przy kocurach o kastracji, przy kotkach o sterylizacji. Ale medycznie kastracja jest trwałym pozbawieniem możliwości rozmnażania i tę metodę stosuje się wobecn kocurów i kotek.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 07, 2021 17:08 Re: Rozbójnik Nutek

Moja mama niby "nie lubi Nutka" a dzisiaj wróciłem wcześniej z pracy przed nią i schowałem Nutka do szafy a jak ona weszła to powiedziałem "Wydałem Nutka do znajomych bo Ty go nie chciałaś".
Na to moja mamacita
"Chyba Cie po**balo gdzie jest Kot ?"
Dostała ataku szału i chciała dzwonić na policję wtedy wypuściłem Kota
Ucieszona oświadczyła "Wole tego Kota od Ciebie" :)
Ale przynajmniej dostała nauczkę żeby nie narzekać na kicie

Nutek tak ,że dokonał niebywałego wyczynu.... zaczął wskakiwać na lodówkę o wysokości ponad 2.5 metra z niskiego krzesła tylko potem zejść jest trudno boje sie zeby lapy nie zlamal ale jak ja go mam oduczyć tego skoro to kot wysokościowy ? :strach: :placz:

Teraz coś o żywieniu Nutka

Nute je 3 razy dziennie
Rano karma mokra brit care
W południe surowa cielęcina
Wieczorem na kolacje znowu mokra karma
Do tego cały czas ma suchą karmę brit care i często sobie chrupie. Wiem ,że niby nie powinno byc suchej karmy ale brit care to dobra marka więc co jest szkodliwego w tym ,ze Nucio sobie przegryzie troche suchej ?

Codziennie dostaje też smakołyki z witaminami 5 rodzajów jak tylko jestem w galerii to kupuje nowe :)

Problem jest z tym ,że Nutek bardzo mało pije wody.... Kupilem mu fontanne i wlaczam ja ale on tylko sie pobawi i nie pije :/ Czy powinienem tym sie przejmowac ?
Ostatnio edytowano Czw sty 07, 2021 17:14 przez nutek91, łącznie edytowano 1 raz

nutek91

Post » Czw sty 07, 2021 17:13 Re: Rozbójnik Nutek

Postaw mu coś przy lodówce, żeby mógł na to skakać, bo 2,5 m to trochę wysoko, może sobie krzywdę zrobić. .
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 07, 2021 17:19 Re: Rozbójnik Nutek

Może mostaw wiecej misek z wodą, w roznych miejscach, z daleka od jedzenia?

U mnie sprawdzają się duże pojemniki, chyba ponad litr wody do nich wchodzi. No i wodę trzeba codziennie zmieniać, choć w misce jeszcze pełno..
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw sty 07, 2021 17:33 Re: Rozbójnik Nutek

Dzięki za rady dostawie dwie miski w pokoju. Jutro kupie w zoologu

nutek91

Post » Czw sty 07, 2021 20:21 Re: Rozbójnik Nutek

nutek91 pisze:Do tego cały czas ma suchą karmę brit care i często sobie chrupie. Wiem ,że niby nie powinno byc suchej karmy ale brit care to dobra marka więc co jest szkodliwego w tym ,ze Nucio sobie przegryzie troche suchej ?

"Dobra" to za dużo powiedziane. Najwyżej średnia.
Jednak jej największą wadą jest to, że jest SUCHA. Sucha karma potrzebuje dużych nakładów wody z organizmu, aby zostać strawioną. Koty mało piją jako zwierzęta pustynne. Za mało, aby wyrównać deficyt potrzebny na strawienie suchej karmy. Prawie na pewno codziennie Twój kot jest na minusie w dobowym bilansie wodnym.
Konsekwencją tego mogą być choroby pęcherza, a w przyszłości nerek.
Sposób na sprawdzenie: zbadać krew (hematokryt) i mocz (ciężar właściwy moczu, ale mierzony REFRAKTOMETREM. Nie paseczkami, bo te zakłamują ten parametr).

Dla porównania: karmię wyłącznie mokrym. Zbadałam ciężar właściwy moczu. Był w górnej granicy normy. Czemu? Bo woda w karmie to mało. Zaczęłam dolewać po 10 ml wody do każdego z 3 posiłków. Teraz ciężar właściwy moczu jest w środku skali.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Czw sty 07, 2021 20:33 Re: Rozbójnik Nutek

U mnie cały problem polega też na tym ,że moja matka się wpieprza w cały proces "życia z kotem". Niestety ja mogę mówić a ona i tak zrobi swoje np. kupi Royal Canin w zoologu i na nic się zdadzą tłumaczenia ,że to syf. Ale koniec z tym.. Royal Canim zawiozłem do schroniska a suchą karmę zmienię na jakąś najbardziej wilgotną bo Nutek bardzo lubi ta sucha jako przekąske Purizon nada się ? Bo to wyhaczyłem z tematu o karmach.

Czy mogę dolać Nutkowi do suchej karmy do wykończenia Birt Care trochę wody żeby była bardziej wilgotna ?

Bo z tym ,że Nutek nie pije wody widze ewidentny problem. Nie dziala fontanna nic.... Jedyny sposób jaki przychodzi mi do głowy to dolanie troche mleka bo tylko taka pil

Wpadłem na pomysł aby zamówić mleko Royal Canin Babycat Milk i mieszać z wodą mu.... Bo stolce są bardzo suche , jutro dostawie więcej wody co sądzicie o tym mleku Royal ? Chodzi mi o rozwiązanie tymczasowe do póki nie nauczę Nutka pić wody... A może zaparzyć mu zamiast wody melisy albo mięty ? Może smak ziół przekona go do picia ?

nutek91

Post » Czw sty 07, 2021 20:43 Re: Rozbójnik Nutek

Dolej trochę wody do mokrej karmy i do cielęciny. Jak mięso chwilę w wodzie poleży, to się z nią krew wymiesza i może kot zechce takie coś wypić. Jak dolejesz wody do suchej, to może nie chcieć ruszyć.
Purizon jest dobry, ale część kotów się od niego uzależnia, tyje i nie chce ruszać mokrego. Wybrałabym inną. (Dawno temu kupowałam Acanę a potem N&D.)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Czw sty 07, 2021 20:43 Re: Rozbójnik Nutek

Purizon jakościowo nie najgorszy, ale moje się po nim lekko urosły w boczkach :wink:
I wiele jest takich przypadków gdzie koty po nim tyją.

Stomachari ja znowu zmieniłam chrupki i daje swojej Mac’s. Tak na oko to ma mniej tłuszczów niż nasze ostatnie.

Chikita

Od: Śro cze 28, 2017 18:05

Post » Czw sty 07, 2021 20:47 Re: Rozbójnik Nutek

Chikita pisze: daje swojej Mac’s. Tak na oko to ma mniej tłuszczów niż nasze ostatnie.

MAC'S swego czasu przeglądałam i podobał mi się krótki skład :)
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Post » Czw sty 07, 2021 21:12 Re: Rozbójnik Nutek

Kurde dziewczyny to odpada ten Purizon bo mój Nutek jest misterem Kocim :) i nie może mieć nadwagi. A tak na poważnie to udało mi się zwalczyć lekką nadwagę u Nutka bo ważył za dużo i to było widać(Nie prezentował się zbyt dobrze) Teraz ma optymalną wagę na swój wiek.

Więc jaka sucha karma z tej listy

ZiwiPeak
Power of Nature Meadowland Mix
Wildcat Etosha
Orijen
Acana
Purizon
Wild Freedom
MAC's
Farmina N&D Grain Free
Canagan
GranataPet
Feringa
Applaws
Porta 21 (tylko niebieska i zielona)
Carnilove
TOTW
Jaguar (Essential)\

Będzie najbardziej wilgotna, dobra jakościowo i nie powodująca nadwagi ?

Dolałem Nutkowi do wody kilka kropli mleka krowiego i Kociak wypił całą miskę wody z tym mlekiem.......... Kurde jemu się chciało pić a wody samej nie chce... Stolec też robi bardzo suchy. Musze interweniować bo nie chce żeby miał problemy z nerkami. Krowiego mleka na dłuższą metę podawać nie mogę więc myślę żeby zamówić Royal Canin Babycat Milk co o tym sądzicie ? Próbowałem Nutkowi zaparzyć Melisy ale nie chce. Do czasu rozwiązania problemu z nawodnieniem będe mu dodawał kilka kropli krowiego mleka. Zmieniłem miejsce gdzie jest miska teraz znajduje sie w pokoju. Resztę rzeczy zrobię tak jak doradzacie :) Dzięki

nutek91

Post » Czw sty 07, 2021 21:23 Re: Rozbójnik Nutek

Sucha nigdy nie jest dobra, ale jeśli już wybierz Orijen. Jest dobrej jakości i nie tak bardzo smaczna. Purizon jest niestety bardzo smaczny i uzależnia. Książkę mogę na ten temat pisać.
Najlepiej tak jak Stomacharii(a ona wie co mówi, bardzo mi jej wiedzą pomogła gdy Franka chorowała) radzi do mokrej karmy i mięsa dolewać wodę, letnią lub ciepłą, trochę wymieszać by nabrała smaku. Moje koty to bardzo lubią, choć początkowo taka mieszanka nie wzbudzała entuzjazmu.
Są też w sprzedaży takie vital drinki np z miamor czy smilli. Skąd nawet ok, ale też trzeba z tym uważać, bo to nie jest antidotum na zbyt małe picie wody. Warto mieć w domu i podawać czasami, ale ostrożnie, bo koty, tak jak i ludzie od pierdół szybko się uzależniają.

Fhranka

Od: Czw lis 15, 2018 13:28

Post » Czw sty 07, 2021 21:27 Re: Rozbójnik Nutek

Jeżeli Nutek nie ma po tej mieszance wody z mlekiem zadnych sensacji- dawałabym mu to do picia, wybieraj mleko bez laktozy, możesz kupowac tez kartoniki kociego w rossmanie ( chociaż to trochę bez sensu, bo relatywnie paskudnie drogie, a to chyba zwykłe mleko ...bez laktozy własnie )
Z suchym nie wiem, nie robiłam cyrku z tym, że Nutek poskubie trochę groszków w ciagu dnia. Też miałam fazę ortodoksyjnych zachowań, z czasem zbastowałam, za dużo mnie nerwów to kosztowało, a moje koty dużo piją z fontann. Jesli Nutek bedzie pił mieszankę, też sobie zrekompensuje, a mozesz tez trochę wody dodawać do mokrej karmy i moczyć mięso przed podaniem, nasiąka i niby to mięso, ale wody w nim więcej
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

[poprzednia][następna]