Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sty 02, 2021 17:57 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

A dlaczemu ta piżamka w pieski i nie w kotki? :201424

Moli25 pisze:Negru <3
Obrazek

Jejku, na tej fotce Negra taka podobna do Carmen... Tylko uszka inne, bo bez pędzelków.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob sty 02, 2021 23:12 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

MB&Ofelia pisze:A dlaczemu ta piżamka w pieski i nie w kotki? :201424

Moli25 pisze:Negru <3
Obrazek

Jejku, na tej fotce Negra taka podobna do Carmen... Tylko uszka inne, bo bez pędzelków.

Wiadomo - przecież córka :D
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie sty 03, 2021 11:14 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Obrazek

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

Post » Pon sty 04, 2021 19:58 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Przychodzę z prośbą o poradę
Teściów Kotka zaczęła mieć problemy skórne. Alergia pokarmowa uczulenia na wszystko już przeszłyśmy
Było tak w zeszłym roku
Obrazek
To było apogeum....
Lekarka odrobaczala ją co chwila, faszerowała sterydami, zakazałam tam jeździć :evil:

Monodieta, jedno źródło białka i sucha alergiczna
Przeszło....

Ostatnio patrzę 8O 8O
Znowu się zaczyna

Wysłałam teściowa do swojej weterynarz, zrobiła komplet badań.
Z krwi nic, tarczyca lekko podwyższona.

Takie drapanie się, może być od tarczycy ? Skóra swędzi?
Nic nie zostało zmienione, kot jest zadowolony, bawi się ale drapie :201429

Teraz
Kolo ucha, pod broda i między łopatkami(na grzbiecie)
Obrazek
Obrazek

Dodam ze ma wyczyszczone gruczoły okoloodbytnicze, jest odrobaczona,
"Dom należy do kotów. My tylko spłacamy kredyt"
Obrazek

Moli25

Od: Pon gru 22, 2014 21:40

Post » Pon sty 04, 2021 20:08 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

A testy alergiczne były robione? Bo jeżeli to alergia to albo kot się uczulił na coś na co nie był uczulony, albo jest alergia na coś jeszcze. Zwierzaki mogą mieć też alergie np na kurz (wet opowiadał o takim przypadku jak robiłam testy Małej Czarnej). Albo może alergia skórna?
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Wto sty 05, 2021 6:56 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Z pewnością muszę dostać zastrzyk przeciwświądowym, bo się bidna zadrapie.
Tylko, że u niej to chyba codziennie by trzeba było.
Twoja wetka nie ma pomysłu?

Nala jak nami się teraz wylizała to pomógł Stronghold, ale to nie było od alergii.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Wto sty 05, 2021 9:04 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Moja Gaja ma nadczynność tarczycy i nie drapie się wcale.

Sihaja

Od: Pon sty 03, 2005 22:17

Post » Wto sty 05, 2021 9:56 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

miała pobierane wyskrobiny z tego i badane?
i tak jak powyzej - podać zastrzyk przeciwświądowy

biedna bardzo :(
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Wto sty 05, 2021 16:33 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Calineczkce, jak była taka podrapana, pomógł steryd (chociaż nie powinna go dostawać, ale się zdecydowałam).
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro sty 06, 2021 3:31 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Moli25 pisze:Teściów Kotka zaczęła mieć problemy skórne. Alergia pokarmowa uczulenia na wszystko już przeszłyśmy

Monodieta, jedno źródło białka i sucha alergiczna
Przeszło....

Co konkretnie kotka dostawała do jedzenia?
Bo może być tak, jak pisze MB&Ofelia, że zaczęła się alergia na coś, na co kotka dotąd nie była uczulona. Mogło dojść do reakcji krzyżowej albo mogły się nasilić objawy alergii, która dotąd się tylko tliła.
Czy kotka mieszka sama? Czy wylizuje talerze ludzi, zagląda do śmietników?

Mam kilka alergików w domu. Wyjątkowo w tym roku dawałam karmę zawierającą królika i kurczaka (kurczaka od zawsze unikałam, ale był moment, że nie miałam wiele więcej do wyboru). Któryś z tych dwóch (stawiam na kurczaka) sprawił, że kaczka, która dawniej nie uczulała, zaczęła.
Oprócz tego jeden z alergików swego czasu wylizywał miskę po psiej karmie, która zawiera olej z łososia. Na łososia jest uczulony i samo to wylizywanie wystarczyło, żeby miał objawy. Odkąd zaczęłam pilnować, aby bodaj smugi na ściankach dla niego nie zostawały, objawy minęły. Przy czym kot ma dwa rodzaje objawów na różne alergeny. Po łososiu pojawiają mu się zmiany na pyszczku, po innych mięsach ma nadprodukcję wydzieliny, a bonusowo raz na jakiś czas okropnie puchnie mu powieka.
A teraz o uszach. Dwa koty (wspomniany i jeszcze jeden) mają nadprodukcję wydzieliny. Typowy objaw alergii. I chociaż u obu kotów wydzielina jest różna, finał jest podobny - zaczynają się drapać po tych uszach i wkoło nich. Zauważyłam, że jeśli solidnie wyczyszczę uszy, to przestają się drapać. Czyli sama wydzielina powoduje świąd. W dodatku u kotki muszę pincetą wyjmować jej własne włosy z głębi ucha, bo się przyklejają i drażnią.

Dlatego zrobiłabym tak:
- przeszła na karmę mokrą i zero suchego
- niech karma zawiera jeden rodzaj białka, a więc bez oleju z łososia. Tu polecam szczególnie Cat'z Finefood z kangurem. To na tyle egzotyczne mięso, że alergie rzadko się zdarzają
- ponieważ alergeny utrzymują się w ciele ok. 3-4 tyg., dieta powinna trwać minimum tyle czasu. I w tym okresie kotka wciąż się może drapać, nie wolno się więc poddawać
- smaczki i nagrody albo na jakiś czas sobie odpuścić, albo jeśli są ważne, to wybrać suszone smakołyki. Cat'z Finefood ma suszone kawałki mięsa i ma też kangura, więc byłoby to samo źródło białka (https://www.zooplus.pl/shop/koty/przysm ... ta/1003821)
- starannie sprzątać wszystko z zasięgu kotki, czyli naczynia myć na bieżąco, śmieci zabezpieczyć, miski innych zwierząt zabierać po posiłku (a najlepiej zwierzaki karmić osobno)
- uszy solidnie wyczyścić płynem do uszu typu Otifee i wybrać zalegającą wydzielinę gazikiem, ew. chusteczką. Jeśli teściowie nie są w stanie sami, to niech wet to zrobi. Niech starannie wybierze wszystko, co się da. Potem niech już oni na bieżąco czyszczą. Tylko uwaga, nie można za często, bo się ucho nauczy, że trzeba produkować więcej. Ma być w razie potrzeby. Aha, patyczki do uszu są odradzane przez weterynarzy.
- zajrzeć do uszu z latarką, czy jakiś włos nie utknął. Może to zrobić wet otoskopem. Tylko starannie
- zacząć podawać hydroksyzynę. Pewnie na stałe, jeśli objawy się ciągle nasilają. Weci bardziej się skłaniają ku wapnu (rozpuścić w szklance, nabrać strzykawką pożądaną ilość, dać do pyszczka), ale u mnie znacznie lepiej działa hydroksyzyna. Wchłania się po 30 minutach i mniej więcej po takim czasie widzę, że puchnięcie powieki u kota się zatrzymuje a potem stopniowo cofa. Ostatnio udało mi się zareagować w pierwszych minutach i prawie w ogóle nie było opuchlizny. Potem sprawdzę dawkowanie dla kotów, bo mam zapisane
- interwencyjnie, jeśli kotka zacznie się bardzo drapać, podawać steryd.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Śro sty 06, 2021 8:33 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

A czy nikt jej nie kąpał ostatnio, jako że to rasowa kotka? U mnie kiedyś Panduś bardzo się drapał po jednym szamponie (musiałam wykąpać go bo miał pozostałości po pchłach i kilka razy był (nie u mnie) psikany fiprexem. Futerko w okropnym stanie. Bardzo się drapał po tej kąpieli. Pani dr zaleciła wapno dla dzieci w płynie. Bardzo szybko pomogło.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Czw sty 07, 2021 17:55 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Stomachari bardzo Ci dziękuje za ten wpis, czytałam go wiele razy i analizowalam.
no wiec od poczatku,

wg zalecen weterynarza Kotka je mokra Karma PURINA CAT CHOW ADULT Wołowina Bakłażan a sucha Specific Cat Food Allergen Management FDD-HY 2 kg od ponad pol roku,
nie dostaje smaczków, mleczek, past, witamin dosłownie niczego nie dostaje ! jest tylko karmiona tymi dwoma wymienionymi przeze mnie pokarmami.

to co sie jej zmienilo w zyciu to zmiana mieszkania. ale to sie zaczeło dziać jak jeszcze mieszkali teściowie w innym miejscu, wiec moze to stresowe ?

Uszy sa czyste, sprawdzone, nie ma wydzieliny
jest jedynaczką
w mieszkaniu nie ma nic w zasiegu jej pyszczka, tescie są caly czas w domu wiec mają ją na oku caly czas.

poszli do weterynarza, zrobili cała krew, profil rozszerzony, wyszedl stan zapalny, wiadomo bo kot sie drapie. Kupa zbadana, pasożytów brak, mocz zbadany, o 0,5 przekroczony wynik.

dodatkowo kotka dostala Apelka 5mg, oraz Encortolon 5 mg

od kilku dni obserwujemy te rany i one są suche, nic sie z nich nie sączy, nie swędzi ją to, bo sie nie drapie, ogonem nerwowo nie potrząsa...
a i tarczyca lekko podwyzszona, ale nieznacznie.

nie mam wyników fizycznie ale z tego co weterynarz mówila to wlasnie tak jest.

ogólnie aktywna, zabawowa, bardzo otwarta. jeszcze pol roku temu to byl "troche" dziki kot, do ludzi nie wychodziła, zawsze sama sobie, a teraz ona musi byc w kregu zainteresowań.

5 lat nic sie z kotem nie działo, 2 ostatnie lata są takie zachwiane wlasnie przez te zmiany na skorze,

Bastet kochana, kota nie była kąpana nigdy
Obrazek

Moli25

Post » Czw sty 07, 2021 20:32 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Obrazek
Obrazek

Moli25

Post » Czw sty 07, 2021 20:34 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Żeby nie było, Ofelia też ma strupka. Przy uchu. które to ucho ostatnio jej się trochę brudzi. Mam podejrzenia dlaczego ale muszę to jeszcze sprawdzić.
Mała Ciorna chyba chce coś przekazać Fuksowi bo lezy na podłodze do góry kołami i mówi "Eeeee! mraaaa!"
Obrazek

MB&Ofelia

Post » Pt sty 08, 2021 8:57 Re: Moli ♥♡ ♥♡ Fuksik ♥♡ ♥♡Negra♥♡ ♥♡Kotka teściów :D

Zmieńcie jej te karmy. Nie wiem czy czytaliście skład tych co dostaje :strach:
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

[poprzednia][następna]