Wawa/OLSZTYN - Adaś (**).. Witus szuka ds...sektor 3 :/

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto gru 29, 2020 10:40 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

:ok: są i to mocne.

Marzenko, nie wiem czy odrobaczenie w tej chwili jest wskazane. To moje zdanie. Uważam ,że nie jest ono obojętne dla organizmu a teraz, gdy walczą z nieznanym, dodatkowo je osłabi. Może być rzut gwałtowny choroby. Więc jeśli z nich nic nie wyłazi to wstrzymanie się nie byłoby złym pomysłem.
Pisze to niestety z własnego doświadczenia. Niestety złego.

Jeśli już to delikatne i podzielone na części. Z wetem pod ręką ,sterydem w domu (dla kopa jeśli coś wyskoczy) i kroplówkami...by kotom pomóc gdy będzie nie fajnie. W żadnym wypadku trzy pierwsze.
Malce odrobaczam Procoxem oraz Mibemaxem dla dzieci. Ten ostatni dzielę na dwie porcje i podaję w kolejnych dniach.

Nie chcę straszyć choć wiem ,że taki skutek będzie pewnie. Ale uwierz, mam bardzo ale to bardzo złe doświadczenia w odrobaczaniu słabych, zagrożonych choroba kotów. Szczególnie dzieci.

Co do surowicy. Gdy miałam pp wszystkie koty ,które do nas wchodziły z mety dostawały w lecznicy surowicę. Nawet te, które tam zostawały.
Część lecznic w okresie zagrożenia pp podaje tez na wejściu szczepienie lub surowicę. Bez względu na stan kota.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto gru 29, 2020 10:56 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Ask@ ale to wet każe odrobaczyć dzieciaki przed szczepieniem, top nie jest nasz pomysł.. Wet, ktora prowadziła Adasia i dawała reszcie surowicę..
ObrazekObrazekObrazek"Nigdy nie wiemy, kiedy widzimy kogoś PO RAZ OSTATNI..."
"Kiedy się kogoś kocha to ten drugi ktoś nigdy nie znika"
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Od: Sob lut 28, 2009 21:24

Post » Wto gru 29, 2020 10:59 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

No to kolejny stres, nie wiem w takim układzie co z tym odrobaczaniem... :roll:
Moja Rodzina w Niebie:Tata(*),Mika(*),Mama(*),DeeDee(*), Adas(*), Lapcio(*),Kosiniak(*),Milenka(*), Nusia (*)Miluś(*)NUTKA!!(*)..Nie wierzę...

Marzenia11

Post » Wto gru 29, 2020 11:09 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Ja bym zapytała weta, czy może być najpierw szczepienie, a odrobaczenie później, że tak byś wolała. Bo ASK@ może mieć rację, a te maluchy już dosyć przeszły...
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto gru 29, 2020 11:19 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

jolabuk5 pisze:Ja bym zapytała weta, czy może być najpierw szczepienie, a odrobaczenie później, że tak byś wolała. Bo ASK@ może mieć rację, a te maluchy już dosyć przeszły...

tylko jak zapytać skoro wet zaleca odrobaczenie? Zostawię decyzję siostrze..i własnie - permanentny stres wynika własnie też z tego, ze każda decyzja jest obarczona wątpliwościami i ryzykiem, ze będzie coś złego... Każda. nie ma jasności - zrób tak i tak i będzie git.
Właściwie tylko wczoraj była jasnosć, jak pojechałam z Bellą. Wet była o suropwicu (a nie szczepieniu) przekonana na milion procent.

Marzenia11

Post » Wto gru 29, 2020 11:21 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Zaleca, ale Ty masz prawo spytać. I poprosić, czy można by najpierw zaszczepić, że tak byś wolała. Spróbuj.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Wto gru 29, 2020 11:52 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Przechodziłam to samo z naszą obecną wet. A teraz z jej pracownicami. Tylko ,że nasza miała małe doświadczenie w leczeniu kotów bezdomnych. Nie oszukujmy się, są obarczone większym ryzykiem niż domowe i silne mruczki. Tak było dopóki nie musiała kilku kotów na cito ratować. W tej chwili bez mrużenia oka szczepimy prewencyjnie koty na wejściu. Potem dopiero, gdy nie chorują i nie są osłabione, normalnie podajemy drugą a nawet trzecią dawkę.
Ona są już osłabione surowicą. Chorobą, która jeszcze może się rozwinąć. Z zasady szczepi się koty po odrobaczeniu przyjmując, że całe dobro kucia przejmują robale.
Tylko, jeśli są słabe to nie będą mieć sił walczyć z toksynami pasożytów i wydalić strawione lub nie robale. Dlatego pisałam o wecie pod ręką i odpowiednich lekach. By zareagować natychmiast. W żadnym razie na wolne tego nie róbcie, gdy gabinety są pozamykane. Może nic nie być. Czego życzę. Ale ja zakładam zawsze komplikacje i wolę się "rozczarować" niż mieć kłopoty. Na pewno trzeba zapodać parafinę lub olej. Znaczy się ja to robię.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto gru 29, 2020 13:07 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Marzenka, dzwoniłam do Ciebie. Mam jakąś opcję pomocy więc oddzwoń proszę w wolnej chwili
Wątek tęczowych kotów do adopcji: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=164847

Madie

Od: Pon wrz 10, 2007 17:35

Post » Śro gru 30, 2020 17:17 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Bellutek super. Dziewczyna domyła łaputki i są białe. Generalnie wychodzi spod łózka i garnie się do głaskania, okropnie się denerwuje, jak rozmawiam przez telefon, czy chcę robić jej zdjęcia. Najlepiej jej pod łózkiem, dzisiaj wsadziłam ją na łózko, ale szybko zeskoczyła. Bezbłędnie korzysta z kuwetki.
Maluszki - dzieciaki też ok. Z trwogą codziennie oglądamy ich kupy, Iza mierzy ilość jedzenia a każde zaspanie, nie bawienie się wzmaga palpitację serca. Wczoraj po 21 Alojzy zrobił miękką kupę i od razu powiedziałam jej, aby dzwoniła do lecznicy, czy to coś złego. No cóż, jakoś trzeba przez to przejść.
Bardzo wszystkich przepraszam za brak rozliczeń i zdjęć paragonów i nie wysłane jeszcze bazarki.
Wszystko uzupełnię, tylko jakoś się mueszę zebrać w czasie. Do Belli w jedną stronę jadę 40 minut, a z racji tego, że w każdym mieszkaniu są osobne rzeczy (ciuchy i buty ) do przebrania to np. się wczoraj zdarzyło, ze będąc już w centrum w drodze do metra się zorientowałam, ze w kurtce u Belli zostawiłam saszetkę z pieniędzmi. I musiałam wracać.
Generalnie wygląda na to, ze moje mieszkanie nie powinno być skazone pp. To wniosek w kilku rozmów z róznymi osobami mającymi doświadczenie z pp. Ale mimo to jak dam adę to jutro zrobię odpowiednią dezynfekcję podłóg, abym mogła już być spokojna, ze nikt nic strasznego ode mnie nie wyniesie. Iza robi dezynfekcję mieszkania u siebie kolejny raz - pierwsza trwała 9 godzin, ale zalane virkonem zostały też ściany i sufit. Mamy nadzieję, że nmajwiększa ilość parwo została już wybita, ale pewności nie ma ile świństwa jeszcze zostało, stąd stres.
Trzymajcie kciuki, bardzo proszę... cały czas!

Marzenia11

Post » Śro gru 30, 2020 20:12 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Marzenia11 pisze:Bardzo wszystkich przepraszam za brak rozliczeń i zdjęć paragonów i nie wysłane jeszcze bazarki.

Spoko, kociaste ważniejsze w tej chwili, a doba nie chce się rozciągać.
To niech dobrze będzie :ok:
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Czw gru 31, 2020 0:37 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Dzieciaki dostały pyrantelum. Czuwamy.

Marzenia11

Post » Czw gru 31, 2020 1:25 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Trzymam stale kciuki za Was i wyratowane kotusie! Macie z siostra bardzo ciezko, stala walka, duzo stresu w tej koncowce roku. Oby wkrotce sie wszystko poukladalo po Waszej mysli.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw gru 31, 2020 5:55 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Też mocno trzymam kciuki! :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Czw gru 31, 2020 8:56 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

Trzymam cały czas :ok: :ok: :ok:

makrzy

Od: Sob sie 04, 2018 14:23

Post » Czw gru 31, 2020 12:20 Re: Wawa/OLSZTYN - Adaś (**). Ratujemy Belle.

U Belli: apetyt ók bez zmian, kuweta ok bez zmian, namolnosc ogromna, bez zmian :ryk:

Marzenia11

[poprzednia][następna]