Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
maczkowa pisze:ale do Ciebie dociera, że człowiek jest innym gatunkiem, niż kot??
Dla kota potrzeba snu jest jedna z pierwszorzędnych, kot, który nie ma możliwości wyspania się w ciągu dnia- 18h dziennie, to jest taka kocia norma i nie w kawałku, a przetykana okresami aktywności, zostaje poddany permanentnemu stresowi, stresem dla kota jest zaburzanie jego normalnej aktywności, stresem jest nawet to, że nagle człowiek, którego do tej pory w domu nie było zaczyna w tym czasie spędzać czas w domu.
I tak- wpędzanie kota w ciągły stres poprzez uniemożliwianie mu wypoczynku jest znęcaniem się nad nim. Podobnie jak znęcaniem się byłoby, gdyby ów ojciec nie dawał się dziecku wyspac się w nocy. Więc ten tego ...sam w to czółko.
Jesli to pukanie w pupę kota nie jest kara cielesną, to czym jest i po co to stosujesz? BO jeśli to forma niebolesna, a może być dla kota przyjemną, to tylko wzmacniasz zachowania, które chcesz wyeliminować. Jesli bolesna- to nie wiem, jak to skomentować.
Szczerze mówiąc, po formach Twoich wypowiedzi do ludzi, to ja nie wiem, czemu jeszcze ktoś Ci odpowiada...jednak miłość ludzi tu do kotów jest ogromna, że takie zachowania ich właścicieli "łykają"
nutek91 pisze:Nutek kilka razy wdrapał się aż pod sufit za pomocą firanki)) Mega wyczyn.
Sierra pisze:Z charakterem to jeżeli Nutek jest bardzo dominujący i pewny siebie to poszukaj raczej ciut bardziej ugodowego kota... raczej chodziło mi o poziom "zabawości", sympatie do podobnych rodzajów aktywności...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Avian, Kennethjak, Majestic-12 [Bot], puszatek i 75 gości