Rasa kota

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lis 18, 2020 19:17 Rasa kota

Witam

3.5 tygodnia temu wzięłam kotka z ogłoszenia. W internecie przypadkowo trafiłam na zdjęcie kota leśnego norweskiego.

Moje pytanie brzmi czy mój kot nie ma przypadkiem cos z tej rasy kota? Zdjęcia w załączniku

https://ibb.co/VJdVtwD

https://ibb.co/Hg8QQSg
martulka1083

Post » Czw lis 19, 2020 11:18 Re: Rasa kota

Zwykły dachowiec w typie rasy. Ładny, lekko puszysty.
Nie wiem w jakim celu musisz mieć potwierdzenie, że kot ma w sobie "jakąś rasę"?!
Jeśli chciałaś kota rasowego trzeba było zakupić go w renomowanej/legalnej hodowli.

A tak kochaj go i dbaj!
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Czw lis 19, 2020 11:28 Re: Rasa kota

Z czystej ciekawości pytam. Kotek jest słodki i kochany nie ważne jaką rasą by był po prostu nie mam żadnych informacji o nim a taki puszysty dachowiec to dla mnie nowość
martulka1083

Post » Czw lis 19, 2020 12:26 Re: Rasa kota

Dużo jest takich puchatych. Mój Milo był znaleziony na działkach, a na upartego mogłabym mówić, że ma cechy maincoona. Niestety nikt nie potwierdzi tego rodowodem, bo nie pochodzi z hodowli.
To mój drugi taki puchacz-dachowiec.
Obrazek

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Czw lis 19, 2020 12:30 Re: Rasa kota

Koki-99 pisze:Dużo jest takich puchatych. Mój Milo był znaleziony na działkach, a na upartego mogłabym mówić, że ma cechy maincoona. Niestety nikt nie potwierdzi tego rodowodem, bo nie pochodzi z hodowli.
To mój drugi taki puchacz-dachowiec.
Obrazek

Piękny kotek
martulka1083

Post » Czw lis 19, 2020 12:36 Re: Rasa kota

Maluchy zazwyczaj są bardziej puchate, potem Twój kotek może mieć krótką lub półdługą sierść. Jest śliczny :ok:
I najważniejsze by był zdrowy i rozpieszczany :wink:

Koki-99

Post » Czw lis 19, 2020 12:40 Re: Rasa kota

martulka1083 pisze:Z czystej ciekawości pytam. Kotek jest słodki i kochany nie ważne jaką rasą by był po prostu nie mam żadnych informacji o nim a taki puszysty dachowiec to dla mnie nowość

Tymczasuje od lat. Nie ma nowości w tym, by w miocie znalazł się niby rasowy. Długowłose, niebieskie, ruskie czy mco... To normalność.
Biorąc od rozmnażacza, co pewno zachęcał podpowiedziami o "rasie", wsparłas straszny biznes. Nieszczęście kotów. Za pół roku będzie kolejne i kolejne...takie ogłoszenie.
Idę o zakład, że kot weta nie widział. Zero książeczki z wpisami o odrobaczeniu i szczepieniu. O testach na wirusówki (felv/fiv nie wspomnę choć powinnam bo są to choroby śmiertelne) nie wspomnę.
Obrazek

ASK@

Post » Czw lis 19, 2020 12:47 Re: Rasa kota

Napisz proszę co przy kotku zrobiłaś. Został odrobaczony? Zaszczepiony? Przetestowany (czort wie z kim matka zaszła w ciążę) ? Czym karmisz?
Mam nadzieję, że zaliczył weta i wszelkie oblucje. 3,5 tygodnia to dużo by wykonać odpowiednie czynności.
To ważne by był zdrowy i bezpieczny.
Obrazek

ASK@

Post » Czw lis 19, 2020 13:32 Re: Rasa kota

A okna /balkon zabezpieczyłaś siatką? Zamontowałaś kratki przy oknach uchylnych? Teraz zimno, ale latem będziesz chciała otworzyć okno.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lis 19, 2020 14:23 Re: Rasa kota

Oj, dziewczyny :wink: Mój pierwszy kot też był z pseudohodowli, z ogłoszenia. Nie miałam pojęcia, że takie coś istnieje. Dopiero jak zarejestrowałam się na miau, to mnie oświeciło :wink: Widać, że Martulka nie ma doświadczenia, więc nie traktujcie jej jak doświadczonego kociarza.
Każdy kto miał małego zwierzaczka w domu wie, że przegląd u weta i założenie książeczki zdrowia jest konieczne. Czy to zrobi od razu czy za miesiąc, to jego sprawa. Ważne że maluch ma dom :ok:

Koki-99

Post » Czw lis 19, 2020 14:51 Re: Rasa kota

Pewnie, dom najważniejszy. Ale my nie chcemy atakować autorki wątku, tylko właśnie edukować, bo widać, że jest niedoświadczona w kocich sprawach.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lis 19, 2020 15:39 Re: Rasa kota

Mój kotek nie jest z żadnej hodowli. Wzięłam go od kobiety która odpowiedziała mi na post w którym napisałam że szukam kotka. Nie zależało mi zupełnie żeby był rasowy ani z żadnych pseudohodowli. Pani miała kotki dwa, braciszek Rysia został u kobiety. Odrobaczany był, wizyta u weta przed nami
martulka1083

Post » Czw lis 19, 2020 15:43 Re: Rasa kota

ASK@ pisze:
martulka1083 pisze:Z czystej ciekawości pytam. Kotek jest słodki i kochany nie ważne jaką rasą by był po prostu nie mam żadnych informacji o nim a taki puszysty dachowiec to dla mnie nowość

Tymczasuje od lat. Nie ma nowości w tym, by w miocie znalazł się niby rasowy. Długowłose, niebieskie, ruskie czy mco... To normalność.
Biorąc od rozmnażacza, co pewno zachęcał podpowiedziami o "rasie", wsparłas straszny biznes. Nieszczęście kotów. Za pół roku będzie kolejne i kolejne...takie ogłoszenie.
Idę o zakład, że kot weta nie widział. Zero książeczki z wpisami o odrobaczeniu i szczepieniu. O testach na wirusówki (felv/fiv nie wspomnę choć powinnam bo są to choroby śmiertelne) nie wspomnę.

Kotów było dwa nie więcej. Kobieta nawet nie spodziewała się że ktoś sie nawet zgłosi. Jeden kot został u niej a drugi mam ja. Nie wystawiła oddzielnego posta że ma koty tylko odpowiedziała na moje ogłoszenie zdjęciem jednego z kotków. Żadne pseudohodowle
martulka1083

Post » Czw lis 19, 2020 15:46 Re: Rasa kota

jolabuk5 pisze:A okna /balkon zabezpieczyłaś siatką? Zamontowałaś kratki przy oknach uchylnych? Teraz zimno, ale latem będziesz chciała otworzyć okno.

Mam siatki na każdym oknie w domu. Poza tym zastanawiam sie nad tym czy po prostu kota wypuszczać na dwór mam do tego warunki
martulka1083

Post » Czw lis 19, 2020 16:02 Re: Rasa kota

Koki-99 pisze:Oj, dziewczyny :wink: Mój pierwszy kot też był z pseudohodowli, z ogłoszenia. Nie miałam pojęcia, że takie coś istnieje. Dopiero jak zarejestrowałam się na miau, to mnie oświeciło :wink: Widać, że Martulka nie ma doświadczenia, więc nie traktujcie jej jak doświadczonego kociarza.
Każdy kto miał małego zwierzaczka w domu wie, że przegląd u weta i założenie książeczki zdrowia jest konieczne. Czy to zrobi od razu czy za miesiąc, to jego sprawa. Ważne że maluch ma dom :ok:

Kotek nie jest z żadnych pseudohodowli. Prawda jest moim pierwszym kotkiem takim że ja odpowiadam za niego. Zdjęcie tej rasy kota o którą pytałam zobaczyłam w internecie i zobaczyłam minimalne podobieństwo stąd moje takie hmm głupie pytanie
martulka1083

[następna]