Ebi i Milo

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto paź 20, 2020 20:30 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

To nie jest normalna biegunka. A czemu wet dał ten metronizadol? Wyszły lamblie w badaniu kału?

aga66

Od: Nie mar 05, 2017 18:46

Post » Wto paź 20, 2020 22:19 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Na takim teście jak ciążowy, takiej płytce, podobno był niewyraźny pasek. No i czytałam w necie, że metronidazol wybija bakterie, więc może dała żeby i to wykluczyć. Ja się kompletnie nie znam, wierzę lekarzom, bo nie mam innego wyjścia. Jeśli coś przepisują i każą podać to tak robię :oops:
Ebi od tamtej chwili jak pisałam ostatnio, była dwa razy na dworze, bo tak miauczała pod drzwiami. Może zrobiła jakąś kupkę, bo jak wróciła, poszła od razu jeść. Na razie śpi w fotelu, ale muszę jej jeszcze podać za jakieś pół godz. ten metronidazol i znów będzie zabawa z latającym i śliniącym kotkiem :wink:

Koki-99

Od: Pt mar 23, 2007 13:48

Post » Wto paź 20, 2020 22:32 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Ostatnio musiałam dawać metronidazol psu i miałam w tabletkach. Taki w płynie, paście to faktycznie paskudztwo musi być.
Życzę Wam obu, żeby pomogło. Okropna ta biegunka z opisu :(
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Wto paź 20, 2020 22:34 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Dzięki :cry:

Koki-99

Post » Wto paź 20, 2020 22:52 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Feluś jak miał biegunkę to bardzo dobrze u niego działała na zatrzymanie glinka kaolinowa.
https://sklep.pokusa.org/pl/p/RawDietli ... gLJX_D_BwE
Można dać też taninal (u moich chłopaków sie sprawdził a tez mieli biegunkę przy lambliach ) lub węgiel po 1/2 tabletki na 1 kg kota . Węgiel działa bardziej przy zatruciach .Polecają też korę wiązu czerwonego
https://toys4dogs.pl/pokusa-rawdiet-lin ... d3453.html
Taka bardzo wodnista biegunka bardziej wygląda na kokcydiozę Felek taką miał .Moje kociaki przy lambliach miały tylko luźniejsza kupkę i często.
Nie wolno podawać razem z lekami ,musi być minimum dwie godziny po, lub przed lekiem.

alinkaka

Od: Sob sty 27, 2018 21:54

Post » Śro paź 21, 2020 8:27 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

A gdzie pytać o coś takiego? Bo jak u weta, to pewnie by mi sami zaproponowali. Czy w necie sama kupowałaś?
Zobaczę jak dziś będzie z Ebi. Na razie przeprosiła się z Intensinalem i oprócz chrupków zjadła całą miseczkę mokrego. Na szczęście ma apetyt jak smok. Pospała trochę i pobiegła na ogródek. No oprócz tej strasznej biegunki, to normalny kot jest. W nocy zanim jej dałam lekarstwo, to sobie leżała na fotelu "kołami do góry", nawet chciałam jej zdjęcie zrobić :wink:

Koki-99

Post » Śro paź 21, 2020 11:48 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Węgiel kupisz w każdej aptece.Jezeli w kapsułkach to trzeba wysypać A w tabletkach rozkruszyc. Węgiel można podawać przy takich ostrych biegunach czterazy na dobę po 1/2 Na kg kota.Glinke białą kaolinowa też można kupić w aptece tylko prosić o czystą bez dodatkowych w sklepach ze zdrowa żywnością lub w jakis zielarski .Kore wiazu zamawialam przez internet.To są leki które nie mają skutków ubocznych jeżeli stosuje się je odpowiednio jak inne co niby pomagają A na drugie szkodzą.

alinkaka

Od: Sob sty 27, 2018 21:54

Post » Śro paź 21, 2020 12:50 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Ok, dzięki :ok:
Postanowiłam dziś zrobić większe pranie, bo i koce zabrudzone przez Ebi, i pościel. Poprzebierałam łóżka, a Ebi za chwilę wróciła z ogródka, znowu zjadła i zniknęła mi z oczu. Poszłam zajrzeć na górę, bo tam stoi drapak, na którym lubi spać, a ona sobie leży na moim łóżku w świeżutkiej pościeli. Poszłam kotka pogłaskać, że taki biedny i położył się wygodnie i co widzę? Zabrudzoną pościel :roll: Ale taką jakby brązową wodą bez zapachu. Myślałam, że może jej się rzygnęło. Podnoszę kotka żeby przenieść na drapak, a pod dupką druga taka plama :roll: Coś z niej dalej leci, ale czyżby to nie kupka? Może ten metronidazol już działa :roll: Dostała trzecią dawkę, jeszcze siedem... Muszę ją poobserwować jak zejdzie na dół, na razie niech bidulka śpi.

Koki-99

Post » Śro paź 21, 2020 13:35 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

:( A może to clostridium?
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

Post » Śro paź 21, 2020 14:41 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Koki, a ona ogólnie jak się czuje? To nie może być przypadkiem zatkanie ( kłakami itp ) przewodu pokarmowego, takie, że jej sie tylko taka rzadka kupa wydostaje? przepraszam, ale do pewnego momentu nie śledziłam dokładnie tego, co jej jest i jak długo to trwa, ale takie zatkanie często objawia się taką dziwną biegunką. Tyle, że chyba wtedy ogólne samopoczucie jest kiepskie.

A na biegunki dobra jest tez smecta, w jej składzie jest chyba własnie i glinka, ja rozpuszczałam po pół torebki i dawałam po trochę strzykawką ( pierwszy raz za radą wetki mojej takim 7-8 tygodniowym maluchom )
Obrazek

maczkowa

Post » Śro paź 21, 2020 14:45 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Gretta, wetka zrobiła podstawowe testy na lamblie i pod mikroskopem, a jak pytałam np. o rzęsistka, to powiedziała, że to są testy pcr, ale kazała dzwonić w piątek czy to zastosowane leczenie daje efekty. Jeśli nie to trzeba będzie chyba te droższe testy niestety zrobić :roll: Clostridium też.

Koki-99

Post » Śro paź 21, 2020 14:52 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Maczkowa, Ebi właśnie nie czuje się jakoś bardzo źle. Biega, skacze po ogrodzie. W domu śpi, ale to też normalne. Domaga się wypuszczenia na ogród jak zwykle. Ma apetyt. Na zakłaczenie dostała dwie strzykawki jakiegoś brązowego płynu na dwa dni. Wczoraj prawie całe wciągnęła, dziś nie chce. Wetka kazała to dać, bo kupa, którą przyniosłam do badania była właściwie jednym wielkim kłakiem. Mówiłam wetce, że ona poluje i zjada myszy.
Dzięki za radę, smectę wezmę pod uwagę.

Koki-99

Post » Śro paź 21, 2020 19:32 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Koki, przeciwdziałanie biegunce poprzez zagęszczanie, czyli glinke ( smectę ), korę wiązu, węgiel- brałabym pod uwagę tylko po wykluczeniu, ze nie ma jakiegoś zatkania.
Nie pamiętam, czy Ebi miała usg robione?
Obrazek

maczkowa

Post » Śro paź 21, 2020 20:27 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Nie miała i w tych wsiowych realiach nawet nie wiem gdzie szukać. Zadzwonię jutro do weta i zapytam gdzie coś takiego można zrobić w okolicy. Powinni mieć takie informacje.
Przed chwilą znowu akcja. Ebi spała sobie na fotelu i nagle słyszę charakterystyczny dźwięk wylewania się kupy. Złapałam kota i na dwór z nim lecę, a na fotelu i za mną po całej podłodze się leje :roll: Jutro koniecznie muszę podjechać do apteki po coś co radziłyście. Nie ma kurde żadnej poprawy. Chce mi się płakać normalnie. W domu z przeciwbiegunkowych mam tylko stoperan.
Jeszcze tak sobie myślałam czy z Ebi jest wszystko ok, bo ona jako jedyny kot w domu, od małego ciągle pierdzi :roll:

Koki-99

Post » Śro paź 21, 2020 20:45 Re: Ebi, Milo i Kizia złośnica

Zatkanie na usg nie wyjdzie. Tylko rtg z kontrastem.
Przerabiałam to u Feli 2 lata temu. Ale.. właściwie co miałoby wskazywać na zatkanie?
Fela bardzo wymiotowała.

Koki, spytaj może Blue, ona ma duże doświadczenie.
Trzeba coś zrobić, bo się kicia całkiem odwodni, a to już zagrożenie życia. :(
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

[poprzednia][następna]