Witam

Karmienie kotka cukrzycowego na początku to wyzwanie, później i kot i człowiek się przyzwyczaja. Pierwsza zasada - wszelka karma sucha do odstawki. Nawet ta cukrzycowa. Druga zasada - karma mokra nie może mieć więcej niż 10% węglowodanów w suchej masie. Przykładowy wzór obliczenia węglowodanów:
Deklarowane składniki karmy mokrej Animondy vom Feinsten Adult:
Białko: 11,5%, Tłuszcze: 4,7 %, Włókno: 0,3 %, Popiół: 1,6, Wilgotność: 80,5%
Węglowodany(NfE):
100 – 11,5 – 4,7 – 0,3 – 1,6 – 80,5 = 1,4%
Sucha masa:
100 -80,5 = 19,5%
Węglowodany w suchej masie:
1,4 : 19,5 x 100 = 7,18%
Moje kotki lubią bozitę w galarecie, tę w pudełkach. Inne koty wolą bozitę w sosie. Trzeba wypróbować

Czasami kupuję Catz Finefood i macs'a ale dla mnie trochę drogo wychodzi. Niektóre miamory. Czasami dla smaczku kupuję im winstony. Karm jest dużo i najlepiej przed zakupem sobie przeliczyć węglowodany i zwracać uwagę, czy w składzie nie mają cukru. Z produktów sklepowych można podawać jogurt naturalny, twarożek, żółtko jaja, tuńczyka w sosie własnym, kawałeczek surowego lub gotowanego mięsa (ale trzeba sprawdzić, bo po niektórych może cukier podskoczyć. I to nie ma reguły - niektórym kotom po wołowinie, innym po drobiu...), to samo z rybami.
No i karmimy mniejszymi porcjami, a częściej. Nie macie jeszcze insuliny, to nie będę pisała o tym, przy insulinie też trzeba podawać o odpowiednich porach jedzenie.
Powodzenia

Kiedyś dostałam taki fajny kalkulator do liczenia węglowodanów, z którego korzystam, w excelu, ale nie potrafię tu wysłać pliku....