DT u Bastet ♥ Trabcia i Toyka w DS. Orfik + dwie bidy

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Pt cze 26, 2020 0:02 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Wygląda na zdjęciach, że zmiany się rozprzestrzeniają. Dlatego obawiam się, że to jednak jakiś drożdżak.
Malassezię wet powinien sam znaleźć pod mikroskopem w preparacie barwionym (o ile wiem na kolor niebieski zresztą). Pytanie, czy ma mikroskop i czy się podejmie.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt cze 26, 2020 0:05 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Stomachari pisze:Wygląda na zdjęciach, że zmiany się rozprzestrzeniają. Dlatego obawiam się, że to jednak jakiś drożdżak.
Malassezię wet powinien sam znaleźć pod mikroskopem w preparacie barwionym (o ile wiem na kolor niebieski zresztą). Pytanie, czy ma mikroskop i czy się podejmie.

Też mam wrażenie, że to drożdżak. Zapalenie mieszków chyba nie robi się tak szybko. Nie rozłazi się tak szybko jak to coś. Ok, Kochane, trzeba iść spać. Dzięki za obecność Waszą, Denerwuję się tym bardzo...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pt cze 26, 2020 0:09 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Na grzyby jest też szampon nizoral, można kociaka wykąpać.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt cze 26, 2020 0:14 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Kotek, jesteśmy z Tobą, też się denerwuję, co te maluchy wymyśliły. I zastanawiam się, czy to może mieć jakiś związek z tą ich biegunką? Chyba nie.... Tutaj zaczęło się od Tojotki, a ona biegunki nie miała, prawda? Może to jakaś reakcja po probiotyku/probiotykach? Ale nie widać, żeby to bolało/swędziało? Bo grzybica chyba swędzi?

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Pt cze 26, 2020 0:27 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Nie. Toyka ani biegunki nie miała, ani nie dostawała probiotyku. Ani Nifuroksazydu. Nic. A zaczęło się od niej. To ich chyba nie swędzi. Bo nie widzę, by drapały się. A czy grzybek swędzi, tego też nie wiem...
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt cze 26, 2020 0:31 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Ja wiem z reklamy, na której facet z grzybicą stóp biegał po ścianach ;)
Ale koty też czasami "łapią grzybka", ale czy on swędzi czy nie, to jakoś nie wyczytałam.....

Marmolada18

Od: Pt sie 24, 2018 10:34

Post » Pt cze 26, 2020 7:57 Re: DT u Bastet ♥ Orfik, Toyka i Trabcia. Houston, mamy prob

Bastet pisze:Tak! Jak najbardziej słuszne skojarzenie z foczką :D

A tutaj? Ja nie mogę się wprost napatrzeć na Trabcię na tym zdjęciu! Ależ pięknie zapozowała! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Takie troszkę podobne :mrgreen:
Obrazek

Ewa L.

Od: Śro lut 27, 2013 20:02

Post » Pt cze 26, 2020 8:40 Re: DT u Bastet ♥ Orfik, Toyka i Trabcia. Houston, mamy prob

Ewa L. pisze:
Bastet pisze:Tak! Jak najbardziej słuszne skojarzenie z foczką :D

A tutaj? Ja nie mogę się wprost napatrzeć na Trabcię na tym zdjęciu! Ależ pięknie zapozowała! :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Obrazek

Obrazek

Takie troszkę podobne :mrgreen:

Nawet oczka podobnego koloru :1luvu: Tylko Polusia ma maseczkę czarną bardziej na oczkach :D Śliczna!
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt cze 26, 2020 8:52 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

jolabuk5 pisze:Zdecydowanie powinno być lepiej.
Na grzyby jest też pimafucort, zaraz sprawdzę, jaki to wszystko ma skład.

Pimafucort na grzyba stosowałam u nali. Chyba to było microsforum czy coś takiego. To było ponad 10 lat temu.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Pt cze 26, 2020 9:03 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Bastet pisze:Toyka. Wg mnie gorzej te boczki pysia wyglądają

Obrazek

Dla mnie wygląda to dużo gorzej niż na początku.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Pt cze 26, 2020 11:58 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Wracamy właśnie od weta. Zmartwił się, że to leczenie nie pomaga. Dostaliśmy inny lek do smarowania. Orilan. W nim jest mikonazol przeciwgrzybiczy, Prednizolan - steryd i polimyksyna - antybiotyk. Hmm...... I wciąż czekamy na wyniki wymazów.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt cze 26, 2020 12:23 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Mnie to słabo wygląda na grzybicę...te grzybice, które przerobiłam, to dawały czerwone gołe placki.
Microsporum wychodzi pod lampą, wet nie próbował świecić?
Ja robiłam zwyczajny posiew na grzyby, w labie wet (chyba Vetlab), każdy lab powinien takie badanie móc zrobić.
Jeśli to rzeczywiście grzybica i już łapie reszta kotów, to raczej nie da się wyleczyć zewnętrznie.
Ja dawałam Terbinafinę doustnie, długo, chyba ze 3 tygodnie. Nie pamiętam, co osłonowo.
Zewnętrznie smarowanie rozcieńczoną Betadyną, plus maści...Clotrimazol, ketokonazol i nie pamiętam jakie jeszcze. Ale głównie Betadyna (rozcieńczona, to ważne).
I w Pollenie J-K (rozcieńczonej) kąpałam wszystkie koty co kilka dni.
Ostatecznie pozbyłam się grzyba dopiero po naświetlaniu całego mieszkania lampą UV. Codziennie przez tydzień, każde pomieszczenie osobno 2 ustawienia po 20 minut. Roboty od cholery. Ale dopiero po tych naświetlaniach grzyb wyniósł się na dobre.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pt cze 26, 2020 12:30 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

O matulu, nie wiem komu bardziej współczuć. Mamie Bastet czy dzieciakom :( .
Drops zmartwiony i ... nie umiejący pomóc :placz:
Głaski dla wszystkich :201461
Uroda moja nie sięga szczytu szczytów, ale mój pies patrzy na mnie oczami pełnymi zachwytu
L. J. Kern
1 - Trudne początki kota Dropsa
2 - Drops + reszta (trudne życie)
3 - Drops + koty
4 - W imieniu Dropsa - Maciej + koty!

Amorka i Mumiś

ewkkrem

Od: Czw lip 27, 2017 15:20

Post » Pt cze 26, 2020 14:29 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Kazia, ale Ty opisujesz dermatofit. Tu jest mowa o drożdżakach. To zupełnie inne grzyby.
Obrazek*Obrazek*Obrazek*

Stomachari

Od: Sob kwi 16, 2016 21:29

Post » Pt cze 26, 2020 14:58 Re: DT u Bastet ♥ Orfik + Orkan = Tornado czy Cyklon?

Dziewczyny, siedzę i płaczę. Serio.

Obrazek
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

[poprzednia][następna]