Pralcia zaprasza 8 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 29, 2020 18:22 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Kubuniu :201461 :201461 :201461 :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Anna2016

Od: Pt lut 12, 2016 17:41

Post » Pt maja 29, 2020 19:43 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Spokojnego wieczorka życzę. Apetytu Pralince też :1luvu:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Sob maja 30, 2020 7:38 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Nie pisałam, bo duża robiła różne rzeczy. Ładnie zjadłam rano, potem duża była na podwórku, były dwa koty, dostały jeść i pić. Dużej ciągle potrzebne kciuki
Pralcia
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob maja 30, 2020 8:31 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Wklejam tu (za gazeta.pl) tekst o tym, co o luzowaniu obostrzeń mówi prof. Krzysztof Simon. Pewnie wszyscy wiedzą, kim jest, ale na wszelki wypadek napiszę: ordynator oddziału zakaźnego wrocławskiego szpitala przy ul. Koszarowej, teraz szpitala jednoimiennego, dolnośląski konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób zakaźnych. Sława, porządny człowiek, mówi zawsze to, co myśli, nie ukrywa prawdy. Jego naprawdę trzeba słuchać.

"Nie widzę możliwości uruchamiania stadionów, wesel bez zabezpieczeń". Prof. Simon o obecnym luzowaniu
W sobotę zaczyna się największe dotychczasowe luzowanie, choć są wątpliwości, czy znoszenie ograniczeń nie występuje za szybko. - Stopniowo trzeba luzować, w sposób wyważony. Byłem przerażony doniesieniami o absolutnym porzuceniu ograniczeń - mówi Gazeta.pl prof. Krzysztof Simon.
Sobota 30 maja to dzień, kiedy zaczną obowiązywać nowe reguły - zniesiona zostanie spora część obostrzeń, z którymi żyliśmy od dwóch miesięcy. Nagle z przestrzeni otwartych znikną maseczki, natomiast zakrycie twarzy obowiązywać będzie dalej w sklepach, bankach czy w kościołach, dozwolone są też wesela do 150 osób. Zniesione zostaną limity osób w wielu placówkach.
Luzowanie gwałtownie przyspieszyło w ostatnich tygodniach, co może dziwić. Zwłaszcza że do luzowania dochodzi, gdy pozostają wątpliwości, czy to dobry moment, skoro nadal odnotowujemy zakażenia koronawirusem. W rozmowie z Gazeta.pl prof. Krzysztof Simon, ordynator oddziału zakaźnego szpitala przy ul. Koszarowej we Wrocławiu, nie ukrywa, że każde luzowanie trzeba rozpatrywać na różne punkty widzenia.

Prof. Simon o luzowaniu: Byłem przerażony doniesieniami o absolutnym porzuceniu ograniczeń

Prof. Simon podkreśla, że sytuacja gospodarcza w kraju nie pozwala na to, by dalej utrzymywać zamrożenie. - Nie zgadzam się z koncepcją, że przypadków jest mało. Są przypadki, które przebiegają bezobjawowo. Teraz w okresie wakacyjnym jest mniej tych przypadków, to jest jasne. Ale wirus dalej istnieje i stanowi zagrożenie dla dziewięciu milionów ludzi po 60. roku życia i młodszych, którzy mają choroby współtowarzyszące - mówi.
Lekarz podkreśla, że zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre "szpitale COVID-owe" (chodzi o szpitale zakaźne, jednoimienne, powstałe na potrzeby walki z epidemią - red.) nie mają zakażonych pacjentów, ale nie jego placówka. Zaznacza przy tym, że dopóki wirus nie wytraci agresywności, czy nie powstanie szczepionka, będą powracały takie ogniska, jak te znane z kopalni czy fabryk.
Prof. Simon wspomina, że na początku epidemii ograniczenia były jak najbardziej potrzebne:
Optowałem za tym, by one były ostre. Teraz stopniowo trzeba je luzować, ale w sposób wyważony. Natomiast byłem przerażony doniesieniami o absolutnym porzuceniu ich

Co ze stadionami? Simon: Nie widzę możliwości uruchamiania ich

Prof. Simon zaznacza, że jest przeciwnikiem znoszenia jakichkolwiek zasad dotyczących noszenia maseczek w zamkniętych pomieszczeniach. Odniósł się również do piątkowej zapowiedzi premiera, że od 19 czerwca otwarte będą stadiony (ale dla 25 proc. pojemności stadionu):
Nie widzę możliwości uruchamiania stadionów, przecież ten wirus się szerzy. To wszystko trzeba robić w sposób wyważony i spokojny.
Dodaje, że niepokoją go też "otwarte" wesela bez maseczek i zabezpieczeń, gdzie wystarczy jedna osoba, by doprowadzić do małej katastrofy.

Szumowski o tym, że trudno spotkać zakażonego na ulicy. "Nieprawdziwe stwierdzenie"

W związku z tym, że trwa luzowanie, pytań o znoszenie obostrzeń nie zabrakło w "Wiadomościach". Pytany o to minister zdrowia Łukasz Szumowski mówił:
Spotkanie na ulicy drugiego chorego jest bardzo mało prawdopodobne, więc można już zacząć luzować, zwłaszcza w przestrzeni otwartej, na wolnym powietrzu.
Z tą wypowiedzią nie zgadza się Simon, mówiąc:
Mam inne zdanie. Ryzyko zakażenia się na ulicy jest mało prawdopodobne, jeżeli utrzymuje się dystans. Natomiast stwierdzenie, że mało prawdopodobne jest spotkanie zakażonego człowieka na ulicy, jest nieprawdziwe.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob maja 30, 2020 13:23 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Poszłam do gabinetu po tabletki dla Pralci. Pierwszy raz od bardzo dawna spotkałam się z panem doktorem i bardzo się ucieszyłam, co wyraziłam. Pan doktor i pani doktorowa wyrazili oburzenie wobec luzowania obostrzeń. To rozsądni ludzie. Tabletki kupione.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob maja 30, 2020 16:30 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Pralciu :1luvu: :1luvu: :1luvu: dobrze czytać, że zjadłaś i do tego ładnie :ok:
Kciuki są cały czas :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Kitek
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Nie maja 31, 2020 7:07 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Nawet ładnie zjadłam. Duża była na podwórku, bardzo się ucieszyła, bo przyszła kotka, którą duża ostatni raz widziała 12 kwietnia. Duża dała jeść i pić
Pralcia

Wczoraj miałyśmy szukać kotki, ale pani nie mogła. Nie będę pisać, czemu, bo pewnie nie chciałaby, ale wiem na pewno, że nie mogła. Na pewne rzeczy nic nie można poradzić.
Przyjście na śniadanie kotki, której nie widziałam tak długo, naprawdę mnie ucieszyło. Tak to już jest: pandemia i ważne sprawy, ale są koty i one potrzebują jeść, pić i żyć. Co oczywiście jest banalną prawdą, ale warto o niej pamiętać.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie maja 31, 2020 9:23 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

MalgWroclaw pisze:Wklejam tu (za gazeta.pl) tekst o tym, co o luzowaniu obostrzeń mówi prof. Krzysztof Simon. Pewnie wszyscy wiedzą, kim jest, ale na wszelki wypadek napiszę: ordynator oddziału zakaźnego wrocławskiego szpitala przy ul. Koszarowej, teraz szpitala jednoimiennego, dolnośląski konsultant wojewódzki w dziedzinie chorób zakaźnych. Sława, porządny człowiek, mówi zawsze to, co myśli, nie ukrywa prawdy. Jego naprawdę trzeba słuchać.

"Nie widzę możliwości uruchamiania stadionów, wesel bez zabezpieczeń". Prof. Simon o obecnym luzowaniu
W sobotę zaczyna się największe dotychczasowe luzowanie, choć są wątpliwości, czy znoszenie ograniczeń nie występuje za szybko. - Stopniowo trzeba luzować, w sposób wyważony. Byłem przerażony doniesieniami o absolutnym porzuceniu ograniczeń - mówi Gazeta.pl prof. Krzysztof Simon.
Sobota 30 maja to dzień, kiedy zaczną obowiązywać nowe reguły - zniesiona zostanie spora część obostrzeń, z którymi żyliśmy od dwóch miesięcy. Nagle z przestrzeni otwartych znikną maseczki, natomiast zakrycie twarzy obowiązywać będzie dalej w sklepach, bankach czy w kościołach, dozwolone są też wesela do 150 osób. Zniesione zostaną limity osób w wielu placówkach.
Luzowanie gwałtownie przyspieszyło w ostatnich tygodniach, co może dziwić. Zwłaszcza że do luzowania dochodzi, gdy pozostają wątpliwości, czy to dobry moment, skoro nadal odnotowujemy zakażenia koronawirusem. W rozmowie z Gazeta.pl prof. Krzysztof Simon, ordynator oddziału zakaźnego szpitala przy ul. Koszarowej we Wrocławiu, nie ukrywa, że każde luzowanie trzeba rozpatrywać na różne punkty widzenia.

Prof. Simon o luzowaniu: Byłem przerażony doniesieniami o absolutnym porzuceniu ograniczeń

Prof. Simon podkreśla, że sytuacja gospodarcza w kraju nie pozwala na to, by dalej utrzymywać zamrożenie. - Nie zgadzam się z koncepcją, że przypadków jest mało. Są przypadki, które przebiegają bezobjawowo. Teraz w okresie wakacyjnym jest mniej tych przypadków, to jest jasne. Ale wirus dalej istnieje i stanowi zagrożenie dla dziewięciu milionów ludzi po 60. roku życia i młodszych, którzy mają choroby współtowarzyszące - mówi.
Lekarz podkreśla, że zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre "szpitale COVID-owe" (chodzi o szpitale zakaźne, jednoimienne, powstałe na potrzeby walki z epidemią - red.) nie mają zakażonych pacjentów, ale nie jego placówka. Zaznacza przy tym, że dopóki wirus nie wytraci agresywności, czy nie powstanie szczepionka, będą powracały takie ogniska, jak te znane z kopalni czy fabryk.
Prof. Simon wspomina, że na początku epidemii ograniczenia były jak najbardziej potrzebne:
Optowałem za tym, by one były ostre. Teraz stopniowo trzeba je luzować, ale w sposób wyważony. Natomiast byłem przerażony doniesieniami o absolutnym porzuceniu ich

Co ze stadionami? Simon: Nie widzę możliwości uruchamiania ich

Prof. Simon zaznacza, że jest przeciwnikiem znoszenia jakichkolwiek zasad dotyczących noszenia maseczek w zamkniętych pomieszczeniach. Odniósł się również do piątkowej zapowiedzi premiera, że od 19 czerwca otwarte będą stadiony (ale dla 25 proc. pojemności stadionu):
Nie widzę możliwości uruchamiania stadionów, przecież ten wirus się szerzy. To wszystko trzeba robić w sposób wyważony i spokojny.
Dodaje, że niepokoją go też "otwarte" wesela bez maseczek i zabezpieczeń, gdzie wystarczy jedna osoba, by doprowadzić do małej katastrofy.

Szumowski o tym, że trudno spotkać zakażonego na ulicy. "Nieprawdziwe stwierdzenie"

W związku z tym, że trwa luzowanie, pytań o znoszenie obostrzeń nie zabrakło w "Wiadomościach". Pytany o to minister zdrowia Łukasz Szumowski mówił:
Spotkanie na ulicy drugiego chorego jest bardzo mało prawdopodobne, więc można już zacząć luzować, zwłaszcza w przestrzeni otwartej, na wolnym powietrzu.
Z tą wypowiedzią nie zgadza się Simon, mówiąc:
Mam inne zdanie. Ryzyko zakażenia się na ulicy jest mało prawdopodobne, jeżeli utrzymuje się dystans. Natomiast stwierdzenie, że mało prawdopodobne jest spotkanie zakażonego człowieka na ulicy, jest nieprawdziwe.

Czytałam wcześniej. W sumie to nawet czekałam, co powie prof. Simon. Nie on jedyny tak twierdzi. W TV wypowiadali się też inni profesorowie.
Kot mądry maseczki nie ściągnie i nie będzie się pchał w skupiska ludzi. A kto głupi tego dosięgnie selekcja naturalna.

Dyktatura

Od: Pon paź 12, 2009 8:40

Post » Nie maja 31, 2020 10:48 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Pralciu :1luvu: :1luvu: :1luvu: jak dobrze, że masz apetyt! :ok: :ok: :ok:
Ciociu, trzymam łapki za tę kotkę, żeby się złapała! I za Was wszystkich trzymam :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Kitek
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie maja 31, 2020 17:39 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Dostałam kroplówkę i duża wycałowała mnie w boczki
Pralcia
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Nie maja 31, 2020 18:07 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Pralcia. A dlaczemu w boczki? Mię Duża zwykle cmoka w łepcia między uszki.
Ja dzisiaj dostałam rypcię. Mniamuśną rypcię. Bapcia mię przesłała Dziatkowym autkię. Duża marudziła że prawie całą rypcię jej zeźarłam, ale przecież to była moja rypcia! To ona mię prawie całą zeźarła!
Książniczka Ofelja
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie maja 31, 2020 18:54 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

MalgWroclaw pisze:Dostałam kroplówkę i duża wycałowała mnie w boczki
Pralcia

Pewnie kroplówka idzie w boczki, prawda Pralciu? :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Kitek domyślny
Ps Ofelio, fajnie, że tak o Ciebie dbają :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie maja 31, 2020 19:20 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Kitek. No chociaż Bapcia i czasami Dziatek o mię dbają bo Duża to o mię nie dba nic a nic! W misku ino zdrowne amciu, mniamuśności tyle co na jedmnego ząpka, Dobrze chociaż że kuwetku posprzątnie :roll: Żadmnej pożyteczności z tej Dużej, miauczę ci!
Książniczka Ofelja zaniedbywana
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Nie maja 31, 2020 19:28 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

Ale za to jesteś zdrowa Ofelio :ok:
KItek
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Nie maja 31, 2020 19:39 Re: Pralcia zaprasza 8 :)

:201461 :201461 :201461

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

[poprzednia][następna]